текст звернення припинити переслідування журналістки

Шуневич Ігор Анатольович
Міністерство внутрішніх справ Білорусі
ул. Городской Вал, 4
г. Минск, 220030

Шановний пане міністре,

Лариса Щірякова - незалежна журналістка з Гомелю, місті на південному сході Білорусі, яка працює на польській ТБ станції, «Белсат». Через її критичні репортажіі, влада затримувала і штрафувала Ларису Щірякову багато разів за роботу «без акредитації». Вона і її телеканал подавали заяву на акредитацію, щонайменше чотири рази, але кожного разу їм було відмовлено. Лише протягом 2016 року Лариса Щірякова отримала такі штрафи тричі.

Лариса Щірякова активно висвітлює останні антиурядові протести в Білорусі з моменту їх початку в середині лютого. 12 березня вона була заарештована під час висвітлення акції протесту в місті Рогачов і звинувачена в участі в «несанкціонованому масовому зборі». Її було звільнено за кілька годин, але знову заарештовано дорогою додому в Гомель. Поліція обґрунтувала це тим, що вона була схожа на розшукувану підозрювану в крадіжці, і утримувала її протягом восьми годин, перш ніж відпустити, без буд’яких звинувачень щодо гаданої крадіжки. Через п'ять днів, 17 березня, Гомельський районний суд визнав Ларису Щірякову винною в участі в «несанкціонованому масовому заході» 12 березня в Рогачові і оштрафував її на 140 білоруських рублів (близько 75 доларів США). 18 березня місцева поліція відвідала будинок її батьків в Гомелі, де вони наглядали за її сином, і попередила їх, що їхня дочка може втратити опіку над сином через велику кількість адміністративних порушень.

Ларису Щірякову знову заарештували на короткий час 25 березня, коли вона вела репотаж з ще одного вуличного протесту, на цей раз в Гомелі, і викликали її до поліцейської ділянки на наступний день для допиту. Під час допиту в поліції їй видали протоколи двох нових адміністративних правопорушень: відсутність реєстрації на собаку, та не очищення піску навколо її квартири. Вона не знала, що ці дії можуть буди адміністративними правопорушеннями, і ніколи не чула щоб такі підставі порушували проти кого-небудь. Офіцер в поліцейській дільниці сказав їй, що її сім'я може розглядатися як «соціально безвідповідальною» через число адміністративних правопорушень, які вона продовжує вчиняти, і що влада може не мати іншого вибору, окрім як забрати її сина від неї і помістити його в дитячий будинок.

Наразі Лариса Щірякова очікує на судове слухання, що призначене на 12 квітня відносно її арешту в Гомелі 25 березня. Якщо її буде визнано винною, це означатиме принаймні ще два додаткових адміністративні штрафи, які потенційно могли б посилити перспективу того, що її сина може буде поміщено до дитячої установи.

¶action.close