текст звернення підтримати правозахисників

Москва, 105005
Російська Федерація

Шановний Голово Слідчого Комітету,

Я звертаюсь до Вас у справі нападу на Офіс Зведеної мобільної групи (ЗМГ) у Грозному, який був оточений розлюченим натовпом близько 10:30 ранку 3 червня. Група чоловіків у масках спочатку застосувала металеві ломи, щоб розбити автомобіль ЗМГ, припаркований на вулиці, а потім прорвалася в будівлю. Вони зламали двері та увірвалися в офіс. Дехто з них піднявся на балкон офісу і спробував розбити вікно, поки натовп унизу підбадьорював їх. Двоє співробітників ЗМГ, Альберт Кузнєцов і Данило Чендеміров, залишили приміщення через вікно з іншого боку будівлі. Нападники розграбували офіс, а потім увірвалися в квартиру, що розташована на тому ж поверсі будівлі, де жили співробітники ЗМГ.

Численні дзвінки в поліцію від ЗМГ та їх прихильників за межами Чечні залишилися без відповіді. За словами очевидців, поліцейські прибули на місце події, але не втрутилися, щоб зупинити напад. Правозахисна організація «Меморіал» повідомила, що посадовці, які проводять кримінальне розслідування, прибули на місце події тільки близько 12:00.

У зв'язку з викладеним вище прошу Вас:

• забезпечити швидке, повне, неупереджене та ефективне розслідування інциденту та притягнути винних до відповідальності;

• переконатись, що члени ЗМГ можуть здійснювати свою законну правозахисну діяльність без подальшого переслідування, страху за свою безпеку і обструкції;

• поважати міжнародні зобов’язання в галузі прав людини в Росії і припинити наклепницьку кампанію проти російських правозахисників.

З повагою,

¶action.close