текст звернення забеспечити розслідування злочинів на грунті ненависті в Чечні

Голова Слідчого комітету Російської Федерації
Олександр Іванович Бастрикін

Шановний пане Голова,

1 квітня російська щоденна незалежна газета «Новая газета» повідомила, що в останні дні сотні людей, що вважаються геями були викрадені, в рамках скоординованої кампанії. Люди піддавалися катуванням та іншим видам жорстокого поводження, і були змушені розкривати інших відомих їм ЛГБТІ осіб. «Новая газета» стверджує, що володіє перевіреною інформацією про щонайменше трьох осіб, якіх було вбито їх викрадачами, але інші джерела стверджують, що таких вбивств було набагато більше.

Також є інформація, що деякі з викрадених чоловіків повернулися до своїх родин, можливо, за причиною того, що їх сексуальна орієнтація не була підтверджена самими викрадачами. Тим не менш, вони залишаються в серйозній небезпеці через місцеву нетерпимість до гомосексуалів. Члени НГО «Російська ЛГБТІ мережа» підтвердили цю інформацію, і створили гарячу лінію, пропонуючи допомогу тим, хто шукає безпечних умов за межами регіону. Проте також є анонімні попередження онлайн, що деякі з пропозицій допомоги зробленої через Інтернет можуть бути використані виконавцями цих злочинів, з метою подальшого вистеження ЛГБТІ осіб.

Реакції від чеченських посадовців стосовно цієї інформації відрізняються, починаючи від заперечення (наприклад, Альва Карімов, Прес-Секретар Голови Республіки), до ставлення до цієї інформації як до жарту, та завуальованних погроз.

3 квітня Прес-Секретар Адміністрації Президента РФ Дмитро Пєсков, повідомив, що Міністерство внутрішніх справ «перевіряє інформацію щодо переслідування чоловіків нетрадиційної орієнтації».

Зважаючи на викладене, закликаю:

забезпечити швидке, незалежне та ефективне розслідування інформації про викрадання і вбивства людей, які вважаються геями, в Чечні і забезпечити притягнення винних у скоєні цих злочинів до відповідальності згідно законодавства Російської Федерації;

вжити всіх необхідних заходів для забезпечення безпеки будь-якої людини в Чечні, незважаючи на сексуальну орієнтацію, і засудити будь-які дискримінаційні висловлювання посадових осіб;

поважати міжнародні зобов'язання в галузі прав людини, а саме у забороні дискримінації та у розслідуванні злочинів скоєних на грунті ненависті, що є найбільш обурливою формою дискримінації

¶action.close