текст звернення зняти обмеження в Ширнаку

Прем'єр-міністру Турції
Ахмету Давутоглу
Vekaletler Caddesi Başbakanlık Merkez Bina
P.K. 06573
Kızılay / Ankara
Turkey

Шановний пане Прем'єр-міністр,

звертаюся до Вас з приводу ситуації, що склалася у міських районах на південному сході Туреччини. У містах місті Діярбакір, Джизре та Силопі, де сили безпеки розпочали операції проти YDG-H, керівники міст та округів ввели тривалі цілодобові комендантські режими, котрі перетворили місцевих жителів на в’язнів власних домівок Представники влади кажуть, що комендантських режим був запроваджений для того, щоб «затримати членів сепаратистської терористичної організації [РКK] та гарантувати безпеку людей та майна».

Усі райони, де діє комендантська година, страждають від серйозної нестачі водопостачання та електроенергії. Їх жителі не можуть покинути свої домівки, навіть, для того, щоб купити їжу. Місцеві жителі, котрі потребують медичної допомоги, також не можуть безпечно покинути ці райони, щоб її отримати. Швидка допомога у деяких випадках не змогли дістатися районів, де діє комендантська година, через небезпечну ситуацію або ж через відмову у в’їзді службами безпеки.

Такі обмеження є непропорційними та порушують права людини.

Зважаючи на викладене закликаю:

утриматись від введення обов’язкових обмежень на свободу пересування та впевнитись, що жителі Джизре, Силопі та округу Сур міста Діярбакір мають достатню кількість часу та засоби для того, щоб щодня мати доступ до всіх необхідних запасів;

утримуватися від використання зброї, окрім випадків безпосередньої загрози смерті чи серйозного травмування, а також гарантувати проведення невідкладних, незалежних та безсторонніх розслідувань смертей та травмувань у населених пунктах, де діє комендантська година;

гарантувати свободу мирних зборів для громадян, що бажають продемонструвати свою солідарність з тими, хто живе в населених пунктах, де діє комендантська година.

¶action.close