текст звернення зупинити страту

220016 Мінськ
Білорусь

Шановний Президенте,

18 березня 21-річний Сергій Іванов був засуджений до смертної кари Гомельським обласним судом у справі про вбивство 19-річної дівчини в серпні 2013 року. Суд визнав його винним у «здійсненні вбивства з особливою жорстокістю", "хуліганстві із застосуванням насилля", а також у пограбуванні і крадіжці. Згідно із твердженнями Слідчого комітету, Сергій Іванов знаходився під впливом алкоголю та психотропних речовин, коли він жорстоко побив і згвалтував дівчину, яка померла від отриманих травм. Сергій Іванов також був визнаний винним у крадіжці її майна.

Під час закритого судового засідання Сергія Іванова представляв призначений державою адвокат. Чоловік може оскаржити це рішення.

Білорусь - остання країна на теренах Європи та Центральної Азії, що продовжує застосовувати смертну кару.

У зв'язку з цим закликаю Вас:

• зупинити будь-які заплановані страти і негайно замінити смертний вирок, винесений Сергію Іванову та всім іншим особам, засудженим до смертної кари в Республіці Білорусь;

• накласти негайний мораторій на застосування смертної кари з метою подальшого її скасування;

• забезпечити доступ громадськості до актуальної інформації про застосування смертної кари в Білорусі та забезпечити можливість сім'ям ув'язнених та їх адвокатам відвідувати ув'язнених, а також мати повний доступ до інформації по відповідних справах.

З повагою,

¶action.close