текст звернення -

м. Мінськ, 220016
Білорусь

Шановний пане Президенте Лукашенко,

Звертаюся до Вас по справі Кирила Козачка.

28 грудня Кирило Казачок був засуджений до смерті Гомельським районним судом, що на південному сході Білорусі. Його визнали винним у вбивстві двох власних дітей 31 січня 2016 року. Після інциденту Кирило викликав міліцію, потім спробував позбавити себе життя.

Його адвокат подаватиме апеляцію на смертний вирок. Утім, якщо Верховний Суд залишить вирок чинним, Кирило Казачок звернеться особисто до Президента щодо помилування. Доволі імовірно, що вирок буде залишено в силі, а прохання про помилування – відхилено, ставлячи в’язня під ризик страти найближчим часом.

Дата страти не повідомляється, останнє побачення з родичами не надається. Засуджених до страти в’язнів вбивають пострілом у потилицю. Відповідно до білоруського законодавства, тіла страчених не повертають рідним для поховання, а місце поховання не розголошується.

Білорусь – остання країна на теренах Європи та Центральної Азії, що продовжує застосовувати смертну кару.

Amnesty International виступає проти смертної кари у всіх випадках та за будь-яких обставин. Вона порушує право на життя, проголошене Загальною декларацією прав людини, становлячи винятково жорстокий, нелюдський та такий, що принижує гідність, вид покарання.

Тож враховуючи викладене,

вимагаємо скасувати смертний вирок Кирилу Казачку та іншим білоруським в’язням, засудженим до страти;

закликаємо накласти негайний мораторій на застосування смертної кари з метою подальшого її скасування;

наголошуємо, що ми не прагнемо применшити тяжкість злочину, однак результати досліджень переконливо свідчать: смертна кара не є ефективнішим засобом запобігання злочинності порівняно до інших видів покарання, і становить найвищий ступінь заперечення прав людини.

З повагою,

¶action.close