текст звернення дізнатися про долю Олександра Дидовича

Київ 01034
Україна

Шановний пане Голова,

звертаюся до Вас з приводу справи Олександра Дідовича, чоловіка, що був незаконно затриманий та наразі доля його невідома.

17 грудня 2015 року суд у Костянтинівці Донецької області визнав винним Олександра Дідовича у передачі проросійським сепаратистам у Донецьку інформації щодо переміщення українських сил. Олександр визнав свою провину; його було засуджено на три роки умовно та звільнено з-під варти у залі суду. Втім, за словами його дружини, як тільки Олександр залишив залу суду, двоє чоловіків у камуфляжі схопили його, примусили сісти в автомобіль та поїхали.

Дружина Олександра Дідовича роз’яснила, що 18 грудня вона пішла до підрозділу Служби Безпеки України у Краматорську – місцевому адміністративному центрі на відстані близько 30 км від Костянтинівки, – щоб з’ясувати долю свого чоловіка. Охоронці підтвердили, що Олександр перебуває там. Дружині дозволили раз на тиждень передавати йому їжу та листи, просте вона так і не отримали офіційного пояснення підстав, на яких Олександр був затриманий. Останній лист, котрий вона отримала від Олександра Дідовича, датується 16 квітня. За законами України, СБУ не має повноважень утримувати будь-кого під арештом поза ізоляторами тимчасового утримання у Києві та терміном більше 10 днів.

20 квітня охоронці сказали дружині Олександра Дідовича, що той захворів та не їсть, і що вона може більше не приходити. Вони не дали пояснень щодо стану його здоров’я та місця перебування, а коли вона звернулась на гарячу лінію СБУ, то їй сказали зв’язатись із Костянтинівською місцевою прокуратурою, що вона й зробила. Також 20 квітня вона написала офіційну скаргу на СБУ та 25 квітня отримала відповідь, у котрій вказувалось, що СБУ не затримувала Дідовича Олександра Олексійовича між 17 грудня та 21 квітня 2016 року.

Дружина Олександра Дідовича подала другий запит до Костянтинівської місцевої прокуратури, після чого було розпочато розслідування щодо його зникнення. 10 червня слідчий навідався до його матері, щоб порівняти почерк у шкільних зошитах Олександра із почерком на листах, котрі отримувала його дружина, та підтвердив, що обидва належать одній і тій же людині. Розслідування все ще триває, проте родина Дідовича з квітня не має ніякої інформації щодо його долі та місця перебування.

відповідно до наведеного, закликаю Вас вжити заходів аби:

негайно повідомити сім’ї Олександра Дідовича інформацію про його долю та місце перебування;

якщо Олександр Дідович знаходиться під арештом, звільнити його негайно або оголосити про обвинувачення, відповідно до вимог законодавства та надати доступ до адвоката, а також дозволити підтримувати зв’язок із сім’єю;

швидко та неупереджено та ефективно розслідувати неправомірні арешт та утримання Олександра Дідовича та притягнути всіх винних до відповідальності у ході справедливого судового розгляду.

З повагою,

¶action.close