текст звернення захистити людей з альбінізмом

Президенту Республіки Малаві
Їх Превосходительству Професору Пітеру Артуру Мутаріку
Офіс Президента та Кабінет
Private Bag 301
Столиця Лілонгве 3
Малаві

Ваше Превосходительство

звертаюся до Вас з причини важкого становища, в якому знаходяться люди з альбінізмом в Малаві.

Тисячі людей з альбінізмом, живуть у постійному страху викрадення чи вбивства у Малаві, де їхні частини тіла продаються в якості амулетів. Відомо, що з грудня 2014 року було вбито, як мінімум, 11 людей-альбіносів, а ще п'ятеро зникли безвісти, а їхня доля залишається невідомою. Лише у 2015 році було повідомлено про вчинення 45 інших злочинів проти людей, котрі хворіють на альбінізм, в тому числі, про спроби викрадення та розкриття могил з метою пошуку кісток мертвих альбіносів.

23 січня Юніс Фірі, 53-річну жінку-альбіноску, заманила до себе група трьох чоловіків, куди також входив її брат, нібито з метою супроводжувати їх у поїздці до Замбії. 28 січня у Національному парку Касунґу пастух знайшов тіло Юніс Фірі з відрізаними руками.

У селищі Чизія округу Касунг невідомі особи пробрались до будинку, у якому дворічна Вітні Чилумфа спала разом зі своєю мамою, та викрали дівчинку. Мати з дитиною лягли спати 3 квітня о двадцятій годині, проте прокинувшись о четвертій ранку, мати помітила, що її доньки немає. Вона негайно підняла на ноги сусідів, які зайнялись пошуком дівчинки, проте не знайшли її. Цей випадок передали до поліції, але до сих пір не було заарештовано винних, а місцезнаходження маленької Вітні все ще невідоме.

Альбінізм – це рідкісна, не заразна, генетично успадкована хвороба, котра присутня від народження. Альбінізм не залежить від статі, національності чи місця проживання.

Збільшення кількості атак призвело до того, що батьки, остерігаючись нападів, забирають дітей зі шкіл. Деякі родини переїхали в сільську місцевість заради безпеки. Право на свободу пересування людей, котрі хворіють на альбінізм, серйозно обмежується, оскільки багато з них потребують постійного супроводу з боку членів сім’ї заради особистої безпеки.

З огляду на вищезазначене, я висловлюю стурбованість безпекою людей-альбіносів в Малаві з огляду на повідомлення про вбивства, викрадення та спроби викрадення.

Закликаю Вас:

• негайно надати ефективний захист людям, котрі хворіють на альбінізм, в тому числі, захистивши їхнє право на життя та особисту безпеку відповідно до міжнародно-правових зобов’язань Малаві;

• до проведення негайного, детального та прозорого розслідування викрадення Вітні Чилумфа, а підозрюваних у вчиненні злочинів притягти до відповідальності через суд, відповідно до міжнародних стандартів справедливості.

¶action.close