текст звернення допомогти дізнатись про долю п'ятьох зниклих осіб

Головному військовому прокурору України
Анатолію Матіосу
Вул. Різницька 13/15
01601, Київ
Україна

Володимир Безобразов та четверо інших осіб (чиї імена Amnesty International не може розголошувати), можливо, таємно утримуються під вартою у будівлі Служби безпеки України у Харкові, на північному сході України. 13 осіб звільнили минулого місяця, хоча українська влада продовжує заперечувати, що хтось коли-небудь таємно утримувався під вартою.

Володимир Безобразов, громадянин Росії, був арештований під час сімейної відпустки в Кароліно-Бугазі Одеської області 17 травня 2014 р. Керівник місцевого прикордонного підрозділу почув, як Безобразов робив коментарі на підтримку проросійських сепаратистів в кафе і заарештував його на місці. Через два дні на базі прикордонників в Кароліно-Бугазі, Безобразов «зізнався», що приїхав в Україну аби вербувати проросійських сепаратистів. Його перевезли до в’язниці в Одесі і пред'явили обвинувачення в спробі порушення територіальної цілісності України (стаття 110 Кримінального Кодексу). Безобразов відмовився від свого «зізнання» в суді, стверджуючи, що воно було зроблено під тиском.

2 березня 2015 року українські посередники обміну полоненими зв'язалися з адвокатом Володимира Безобразова. Вони запропонували звільнити Безобразова в обмін на українського бійця, захопленого проросійськими сепаратистами в Луганську, якщо він підтвердить своє «зізнання» в суді. Володимир Безобразов погодився, і 6 березня 2015 року Овідіопольський районний суд засудив його до трьох років умовного ув’язнення. Коли Володимир Безобразов залишав будівлю суду, до входу під'їхав мікроавтобус; декілька чоловіків вийшли, затягнули його всередину і поїхали. З тих пір він зник без вісті. У травні 2015 року мати Безобразова, Людмила Коробова, дізналася від чоловіка, якого звільнили від таємного тримання під вартою в харківському СБУ, що її син перебуває там. У період з травня 2015 по серпень 2016 року Людмила Коробова отримала телефонний дзвінок від Володимира Безобразова і кілька телефонних дзвінків від звільнених співкамерників, які підтвердили, що Володимира утримують під вартою у приміщенні СБУ в Харкові.

Міліція розпочала розслідування за фактом зникнення Володимира після того, як його мати подала відповідну заяву у травні 2015р., однак досі жодних результатів немає.

Вимагаю:

1) повідомити про місцезнаходження Володимира Безобразова та чотирьох осіб, які, можливо, таємно утримуються під вартою в будівлі СБУ у Харкові;

2) висунути їм належні обвинувачення, невідкладно забезпечити їм доступ до адвоката та дозволити зустріч із сім’єю, або негайно їх звільнити;

3) провести оперативне, ефективне та неупереджене розслідування заяв про випадки насильницьких зникнень, організованих СБУ, включаючи справу Володимира Безобразова, та заяв про випадки незаконного тримання під вартою в управлінні СБУ у Харкові та притягнути винних до відповідальності з дотриманням стандартів справедливого суду.

¶action.close