текст звернення зупинити примусове повернення Алі Феруза в Узбекистан

Начальниця Управління з питань міграції ГУ МВС Россії по м. Москва полковник поліції
Плешакова Світлана Олександрівна
Управління з питань міграції ГУ МВС Россії по м. Москва

Полковнику Світлана Олександрівно,

Журналіст і активіст Худоберді Нурматов (також відомий як Алі Феруз) знаходиться під загрозою примусового повернення з Росії до Узбекистану. Друзі та прихильники стурбовані тим, що він може бути викрадений узбецькими силами безпеки. У разі повернення в Узбекистан він знаходиться під ризиком серйозних порушень прав людини, включаючи катування.

Худоберді Нурматов, узбецький шукач притулку та журналіст, який живе і працює в Москві, знаходиться під загрозою насильницького повернення в Узбекистан за прискореними адміністративними заходи. Там він буде піддаватися ризику серйозних порушень прав людини, включаючи катування. Худоберді Нурматов пише для незалежної газети "Новая газета" під псевдонімом Алі Феруз, та охоплює у своїх статтях питання про права людей з інвалідністю, а також права біженців та мігрантів з Центральної Азії. З 2015 року він також є активістом Amnesty International.

Худоберді Нурматов був затриманий поліцією 16 березня по звинуваченням в адміністративних правопорушеннях пов'язаних з його міграційним статусом в Росії. Він є громадянином Узбекістану, що народився в Росії, де провів своє дитинство до переїзду в Узбекистан. Він був змушений покинути Узбекистан в 2009 році після того, як був затриманий і підданий катуваннями співробітниками Служби національної безпеки Узбекистану за його відмову від таємної співпраці. Худоберді Нурматов отримав тимчасовий притулок в Росії, а отже, має право перебувати в Росії до прийняття рішення про його статус і до того моменту, коли усі процеси оскарження будуть вичерпаними.

Після арешту Худоберді Нурматова, його адвокати не отримали доступу до нього протягом декількох годин і за цей час він погано себе почував через високу температуру. Він був доставлений в лікарню машиною швидкої допомоги в супроводі одного з його адвокатів. Наразі знаходиться в лікарні і проходить лікування гострої інфекції. Після його перевезення у лікарню ввечері 16 березня, був звільнений з-під варти за умови, що прибуде до поліцейської дільниці за викликом. Дата судового засідання по його адміністративній відповідальності не була зафіксована, але його адвокати стурбовані тим, що це це може статись в найближчі дні.

Прибічники Худоберді Нурматова, які зібралися біля поліцейської дільниці були стурбовані тим, що співробітники служби безпеки Узбекистану можуть спробувати викрасти його. Вони відзначили наявність автомобіля чорного кольору та без розпізнавальних знаків, який був помічений незабаром після того, як карета швидкої допомоги відвезла Худоберді Нурматова у лікарню.

Amnesty International зафіксувала численні випадки біженців, трудових мігрантів та шукачів притулку, які викрадаються з Росії узбецькими силами безпеки за співучастю російських спецслужб.

Закликаю:

гарантувати Худоберді Нурматову, також відомого як Алі Феруз, захист від примусового повернення в Узбекистан, через небезпеку застосування катувань та інших видів жорстокого поводження;

вжити всіх необхідних заходів, щоб гарантувати його ефективний захист та запобігти його викраденню в Узбекистані;

надати Худоберді Нурматову статус біженця в Росії

З повагою,