текст звернення зупинити поправку, що забороняє одностатеві шлюби

Прем'єр міністру Грузії/Голові коаліції “Грузинська мрія”
Георгію Квінкашвілі
7 Ingorokva St
Tbilisi 0114
Georgia

Шановний Пане Прем'єр міністр,

я звертаюся до Вас з приводу ініціативи про внесення поправок до конституції що визначає шлюб винятково як союз між чоловіком та жінкою.

Стаття 36 Конституції Грузії на сьогодні твердить, що “шлюб - це добровільний союз, заснований на рівності сторін”. Звужуючи конституційне визначення шлюбу до пар протилежної статі, поправка безпосередньо дискримінує представників ЛГБТІ-спільноти, які живуть чи хотіли б жити в одностатевому союзі, та позбавляє їх права на сімейне життя, права укладати шлюб і всіх економічно-соціальних прав, пов’язаних зі шлюбом. Внесення вищевказаної поправки, заборона рівного права на шлюб у конституції ускладнить ситуацію, адже це позбавить законодавців змоги в майбутньому поширити шлюб на одностатеві пари та суперечитиме зростаючій глобальній тенденції до визнання рівного права на шлюб.

Представники ЛГБТІ-спільноти у Грузії часто стикаються з дискримінацією, мовою ворожнечі та насильством, у той час як влада постійно виявляє неспроможність розслідувати злочини на ґрунті гомофобії та трансфобії. Відмова у рівноправному цивільному визнанні одностатевих стосунків позбавляє багатьох людей цілої низки інших прав, таких як право на житло та соціальний захист, і таврує такі стосунки, що може бути поштовхом до дискримінації та інших порушень прав людини по відношенню до представників ЛГБТІ-спільноти.

Недискримінація на ґрунті сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності є міжнародно визнаним принципом, прийнятим міжнародною спільнотою більше десятиліття тому. Це комплексний принцип, який охоплює цілий спектр прав людини, гарантованих міжнародними стандартами. Безліч країн привели власну законодавчу систему у відповідність із цим принципом у різних сферах, включно з партнерськими правами

Тож відповідно до наведеного закликаю Вас прийняти міри до відкликання поправки, спрямованої на звуження конституційного визначення шлюбу, адже це є однозначним проявом дискримінації одностатевих партнерів.

забезпечити повагу, захист та забезпечення прав усіх людей у Грузії, незалежно від сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності.

¶action.close