У Судані жінку засудили забити камінням до смерті

Судан, акція створена 6.7.2012

13 травня у Судані 20-ти річну Інтісар Шаріф Абдаллах засудили за зраду до смерті через побиття камінням. Дівчина зізналася у зраді після того, як її побив брат. Її ув’язнили разом із чотиримісячною дитиною. У неї не було доступу до адвокату протягом судового процесу. Дівчина перебуває у психологічному стресі та не розуміє причин свого ув’язнення.

Центральний суданський Кримінальний суд Омбади 13 травня засудив Інтісар Шаріф Абдаллах до смерті через побиття камінням, звинувачуючи її у зраді за статтею 146 Суданського Кримінального кодексу 1991 року.

Спочатку дівчина не визнавала своєї вини, але потім, коли, як повідомляється, її побив брат, почала зізнаватися. Вирок був заснований виключно на свідченнях. Інтісар Шаріф було відмовлено у доступі до адвоката та перекладача, так як арабська не є її рідною мовою.

Наразі Інтісар Шаріф Абдалла, матір трьох дітей, перебуває під вартою із своїм чотиримісячним сином. Інші двоє дітей знаходяться під опікою родини. Досі незрозуміло, коли влада планує виконати покарання. Родина Інтісар займається поданням апеляції до Апеляційного суду Омбади. Смертний вирок було винесено із порушенням норм міжнародного права, а його виконання порушує як міжнародне, так і суданське законодавство.

Amnesty International вірить, що смертна кара - жорстке, негуманне покарання, яке порушує право на життя, проголошене Загальною декларацією прав людини та Міжнародним пактом про громадянські та політичні права (МПГПП). Судан підписував обидва документи.

Страта через побиття камінням є порушенням заборони катувань, яка міститься і у Декларації, і у Міжнародному пакті, і у Конвенції проти тортур, яку теж підписував Судан. Зрозуміло, що побиття камінням призначається для того, щоб перед смертю жертва найбільше страждала. Такі методи покарання спеціально створені для найбільшого страждання викликають особливе занепокоєння Amnesty International, як крайня та жорстока форма катування, суворо заборонена Міжнародним пактом про громадянські та політичні права. Комітет ООН з прав людини, який є міжнародним органом з нагляду за імплементацією МПГПП, закликав до скасування смертної кари через побиття камінням. Комітет закликав усі країни, в яких зберігається смертна кара, “гарантувати, що будь-які застосування особливо жорстоких та нелюдських засобів проведення страти, як побиття камінням, будуть негайно припинені”.

Смертна кара ще не повністю заборонена міжнародним правом у сфері прав людини. Проте це право забороняє смертну кару за результатами несправедливих судових розглядів, а також винесення вироку жінкам, які годують груддю. Заходи, які Гарантують Захист Прав Тих, Кому Загрожує Смертна Кара, прийняті Економічною та соціальною Радою ООН 1984 року, стверджують, що страчувати молоду матір із маленькою дитиною не можна. Резолюція 2005/59 Комісії ООН з прав людини також закликає держави, в яких є смертна кара, виключити матерів із малолітніми дітьми з тих, хто може отримати такий вирок. Спеціальний доповідач ООН з питань позасудових, сумарних чи довільних страт доповів, що “міжнародне право забороняє покарання матерів із малолітніми дітьми”. Протокол Африканської Хартії з прав людини, народів та прав жінок, прийнятий Африканським Союзом у 2003 році, до якого також долучений Судан, забороняє виконання смертних вироків до годуючих жінок. Стаття 36(3) 2005 року Тимчасової Конституції Судану говорить: “Смертній карі не підлягають вагітні чи годуючі жінки”.

Amnesty International виступає проти криміналізації сексуальних відносин між повнолітніми людьми. Організація вважає людей, яких затримують за добровільні сексуальні відносини, в’язнями сумління. За міжнародним законодавством смертна кара дозволена тільки для “найтяжчих злочинів”. Резолюція 2005/59 закликає всі держави “забезпечити, щоб термін “найтяжчі злочини” не виходив за межі умисних злочинів з летальними чи надзвичайно тяжкими наслідками, і щоб смертну кару не призначали за ...сексуальні відносини між повнолітніми людьми”.

• Закликаємо скасувати покарання через побиття камінням за “перелюбство у шлюбі” та звільнити її негайно та беззастережно;
  • Захистити інтереси дитини Intisar Sharif Abdallah в ході судового процесу, і поки матір не буде звільнено.

• HE Omar Hassan Ahmad al-Bashir: President, Office of the President People's Palace
  • Mohammed Bushara Dousa: Minister of Justice, Ministry of Justice
  • Jalal al-Din Mohammed Osman: Chief Justice, Ministry of Justice
  • Й.В. Пан Мохамед Хуссейн Заруг: Надзвичайний і поважний посол Судану в Україні (за сумiсництвом)