Жорстоке побиття журналістів у Азербайджані

Азербайджан, акція створена 31.5.2012

18 квітня журналісти намагались відзняти незаконне знесення будівель в Азербайджані. Представники поліції та персонал державної нафтової компанії жорстоко побили працівників ЗМІ, одного довелося госпіталізувати.

Журналіст Ідрак Аббасов намагався відзняти, як сотні робітників державної нафтової компанії Азербайджану (ДНКАР) нелегально зносять будівлі у селищі Сулутепе, поряд із столицею Баку, де ДНКАР вирішила розвивати родовища. Ідрака Аббасова побили до втрати свідомості, а також його брата Адалата Аббасова, який намагався захистити журналіста. Також представники поліції напали і на журналістку Гюнай Мусаєву, яка була із ними.

За словами місцевого правозахисника Зохраб Ізмаїла, мешканців Сулутепе не повідомили про те, що їх будуть виселяти, а їх домівки зруйнують. Гюнай Мусаєва розказала Amnesty International, що представники служби безпеки ДНКАР побили й тих мешканців, які намагалися не допустити знесення. Вона розповіла, що коли вони (служба безпеки) побачили журналістів, які знімали бійку, співробітники ДНКАР схопили їх камери та почали бити кийками і ногами Ідрака Аббасова доти, доки той не впав на підлогу та не втратив свідомість. Брат журналіста, Адалат Аббасов, намагався захистити Ідрака, але його теж побили і зламали одне ребро.

«Я постійно казав їм, щоб вони припинили його (Ідрака) бити, скривавлений бідолаха лежав на підлозі», сказав Мусаєв.

Співробітники ДНКАР побили й Гюнай Мусаєву, вдаривши по обличчю, животу, та відтягнули її за волосся з території.

Три інші журналісти Есміра Джавадова, Галіб Гасанов та Ельнур Мамедов, коли приїхали на місце на таксі, були змушені тікати. Робітники розбили вікна машини, поки поліція спостерігала.

Влада в Азербайджані придушує мирні антиурядові протести, забороняючи демонстрації та заарештовуючи їх організаторів та учасників. Поліція використовує силу для розгону мирних, але офіційно несанкціонованих демонстрацій. Вони використовують погрози та залякування проти правозахисників, а також законодавчі та адміністративні заходи, щоб заборонити реєстрацію громадських організацій, які займаються питаннями демократії та прав людини.

Журналістів б’ють і викрадають, в той час коли діяльність деяких незалежних ЗМІ була обмежена шляхом прийняття законів, які забороняють виходити в ефір іноземним телекомпаніям.

Нові методи використання права на вираження, такі як соціальні медіа, також зазнали обмежень. Блогерів та молодих активістів переслідують, деяких арештують за сфабрикованими звинуваченнями. Уряд розглядає можливості запровадження контролю та моніторингу Інтернету.

Сотні людей збиралися на вулицях у березні і квітні 2011 року невдоволені зростанням контролю. Вони вимагали демократичних реформ та більшої поваги до прав людини.Влада придушувала протести новими хвилями репресій та залякування. Після протестів 14 осіб були засуджені за організацію чи участь в антиурядових мітингах. Влада також використала сфабриковані звинувачення, щоб заарештувати та ув’язнити трьох чоловіків: двох молодих представників опозиції та правозахисника.

Двох з 17 в'язнів сумління було визволено після кампанії зі звільнення, проведеної Amnesty International. Але поки Азербайджан готується до проведення Євробачення у травні цього року, 15 в'язнів сумління, багато з яких були заарештовані лише за здійснення свого права на свободу вираження поглядів під час мирної акції протесту в квітні минулого року, досі залишаються у в'язниці.

• Звертайтеся до влади із вимогою негайного розслідування побиття Ідрака Аббасова, а також розслідування побиття і залякування інших журналістів, які хотіли розказати про події в Сулутепе 18 квітня; з вимогою притягнути винних до відповідальності;
  • Закликайте владу забезпечити, щоб поліція негайно припинила жорстоке поводження із журналістами та іншими громадянами, та не допускати побиття мирних жителів у майбутньому;
  • Закликати їх забезпечити, щоб заплановані знесення проводилися уповноваженими державними структурами, а також відповідно до міжнародних норм, які забороняють примусове виселення.

• Ramil Usubov: Міністр зовнішніх справ
  • Elmira Suleymanova: Омбудсмен