Сепаратисти мають зупинити вбивства під виглядом «винесення смертних вироків»

Україна, акція створена 14.11.2014

Збройна група сепаратистів, яка протистоїть силам уряду на сході України, опублікувала 30 жовтня на ресурсі YouTube відео з назвою «Перший народний суд Новоросії». На ньому показані публічні збори в підконтрольному сепаратистам Алчевську , що на захід від Луганська. Під час зборів відбулося голосування шляхом підняттям рук за страту особи, яку звинувачують у зґвалтуванні, а також за примусове відправлення на лінію фронту іншої особи для боротьби з про-українськими силами.

25 жовтня, члени сепаратистського батальйону «Привид», який діє в західній частині Луганської області, запросили жителів підконтрольного їм міста Алчевська, що на заході Луганської області, на засідання «народного суду» для ухвалення рішення щодо подальшої долі двох осіб, яких звинувачували у зґвалтуванні. Головував під час зборів командир батальйону Олексій Мозговий, якому допомагали двоє інших членів батальйону; обличчя одного з них було приховане під маскою.

Коли кількість учасників зборів сягнула 300 осіб, озброєні члени батальйону вивели двох «підсудних». Один з них, 37-річний Ігор Ананьєв, після зачитання «обвинувального вироку» (опису того, як він заманив 15-річну дівчинку до своєї квартири і зґвалтував її), зізнався у скоєнні злочину під дулом пістолету. Після того, як кілька представників громадськості висловили своє обурення зґвалтуванням, командир батальйону поставив на голосування питання щодо «покарання». З двох варіантів: «страти» через розстріл та відправлення його в бій на передову, — більшість проголосувала за відправлення його на фронт.

Наступною зачитали заяву щодо другого «обвинувачуваного», Віталія Кравцова, в якій докладно описувались багаточисельні випадки скоєних ним зґвалтувань, насильства над кількома жінками і примушування до вживання наркотичних речовин. Доки присутні роздумували над тим, як проголосувати, озброєний чоловік із супроводу Кравцова попросив його розповісти присутнім, яке татуювання знаходилось у нього на потилиці (свастика). Це «відкриття» підігріло обурення серед присутніх, і понад 270 осіб проголосували за його страту. Єдиний голос в аудиторії, що благав про помилування, належав його матері. У записаному згодом інтерв’ю, Олексій Мозговий зізнався, що «вирок» не виконували одразу, але при цьому не надав жодної інформації щодо того, коли це може статись.

Стаття 3 Женевських конвенцій, яка застосовується до всіх сторін конфлікту в східній Україні, зокрема, до сепаратистських збройних формувань, забороняє винесення вироків і виконання покарання без попереднього судового рішення, винесеного належним чином заснованим судом, який гарантує дотримання усіх судових гарантій. Це положення також забороняє посягання на життя і здоров’я особи, зокрема, жорстоке поводження, катування, нелюдське та таке, що принижує людську гідність, поводження.

В серпні цього року ЗМІ повідомляли, що де-факто влада самопроголошеної Донецької Народної Республіки (ДНР) в сусідній Донецькій області (яка також знаходиться під контролем сепаратистських збройних формувань) випустила документ, так званий"Кримінальний Кодекс«, який містить положення про застосування смертної кари за «тяжкі злочини». Цей «кримінальний кодекс» було прийнято 17 серпня на першій сесії так званої Президії Ради Міністрів ДНР. Під час цієї ж сесії також було надано згоду на створення військових «судів» на усій території, яка де-факто контролюється ДНР.

За повідомленнями ЗМІ, самопроголошена Луганська Народна Республіка (ЛНР) також раніше ввела смертну кару. Зокрема, як повідомляється, 26 вересня члени «парламенту» ЛНР винесли новий закон про захист християнських традицій. Відповідно до цього «закону», статеві стосунки між громадянами однієї статі караються позбавленням волі строком до п’яти років, або виправними роботами строком від двох до чотирьох років. Ті ж самі дії, вчинені із застосуванням фізичної сили, погроз або щодо неповнолітнього, або за рахунок залежного становища жертви, карається позбавленням волі строком до восьми років або смертною карою, — говориться у «законі».

• утриматися від будь яких подальших розглядів справ проти осіб, обвинувачених в скоєнні злочинів; і зокрема, не здійснювати жодних вбивств полонених, скоєних у формі страт;
  • гарантувати, що до всіх полонених ставитимуться гуманно і не піддаватимуть їх жорстокому поводженню, тортурам або іншим видам насильства;
  • дотримуватися Статті 3 Женевських конвенцій;

• Алексей Мозговой: Командир батальйону “Привид”
  • Игорь Плотницкий: Голова ЛНР
  • Александр Владимирович Захарченко: Голова ДНР