Поліція побила мирних протестуючих

Азербайджан, акція створена 19.4.2012

Працівники азербайджанської поліції побили п’ятьох молодих активістів після того, як вони взяли участь у мирній акції протесту в столиці Азербайджану Баку 6 березня 2012 року.

Причиною протесту стало повідомлення про побиття двох в’язнів сумління під час їхнього переміщення з однієї в’язниці до іншої. Поліція жорстоко розігнала учасників акції протесту.

Джабара Савалана і Даяната Бабаєва побили, коли працівники поліції заарештовували їх разом з 14 іншими протестуючими та журналістом під час жорсткого придушення демонстрації в центрі Баку. Активістів доставили у 28-ме відділення району Ясамал, де іншого активіста, Махіда Марханлі, побили працівники поліції, які його допитували.

За словами очевидців, поліція застосувала електрошок до 29-річного Абульфаза Гурбанлі, голови опозиційної молодіжної групи. Його били ногами, коли він перебував у камері затримання з іншими ув’язненими. Пізніше він розповів, що потім його перевезли до іншої камери, де знову застосовували електрошок і били ногами. Він намагався сперечатися з поліцейським, який бив по голові протестувальницю Бейін Хасанлі.

Протест був організований у відповідь на повідомлення в новинах від 5 березня про двох ув’язнених, Бабека Хасанова і Махаммада Маджидлі, визнаних організацією Amnesty International в’язнями сумління. Їх побили тюремні наглядачі під час переміщення з в’язниці №16 до в’язниці №14. Ці двоє чоловіків були ув’язнені на 18 місяців і два з половиною роки відповідно за участь у мирній акції протесту 2 квітня 2011 року.

Всіх затриманих під час акції протесту було звільнено через чотири години зі штрафами та попередженнями.

В Азербайджані влада шляхом заборони демонстрацій та ув’язнення осіб, які їх організовують та беруть у них участь, офіційно криміналізувала мирні антиурядові протести. Поліція застосовує надмірну силу для розгону мирних, але офіційно несанкціонованих демонстрацій. Влада використовує загрози та залякування захисників прав людини разом з законодавчими та адміністративними заходами, щоб заборонити і в подальшому не реєструвати групи громадянського суспільства в галузі демократії та прав людини.

В той час, коли журналісти зазнають жорстокого поводження та викрадень, діяльність деяких незалежних ЗМІ була обмежена шляхом прийняття законів, які забороняють виходити в ефір іноземним телекомпаніям.

Обмежень зазнали і такі нові способи використання права на свободу вираження як Інтернет та соціальні мережі. Блогери та молодіжні активісти зазнають переслідувань та потрапляють за грати за сфабрикованими звинуваченнями. Уряд розглядає можливі варіанти запровадження контролю за користуванням Інтернетом.

Внаслідок невдоволень, викликаних запровадженням більш жорстокого контролю, в березні та квітні 2011 року сотні людей вийшли на вулиці з вимогами провести демократичні реформи та приділити більше уваги проблемі прав людини.

Влада придушила народні протести новою хвилею репресій та залякувань. Одразу після протестів 14 осіб були засуджені за організацію або участь в антиурядових мітингах. Влада також використала сфабриковані звинувачення задля арешту та ув'язнення трьох активістів: двох молодих опозиціонерів і захисника прав людини.

Двох з 17 в'язнів сумління було визволено після кампанії зі звільнення, проведеної Amnesty International. Але поки Азербайджан готується до проведення Євробачення у травні цього року, 15 в'язнів сумління, багато з яких були заарештовані лише за здійснення свого права на свободу вираження поглядів під час мирної акції протесту в квітні минулого року, досі залишаються у в'язниці.

Молоді активісти та організації громадянського суспільства в Азербайджані разом з Amnesty International закликають негайно та безумовно звільнити в'язнів сумління.

Повідомлення азербайджанської преси про побиття Бабека Хасанова та Махаммада Маджідлі під час їхнього транспортування з в'язниці № 16 до в'язниці № 14, що сталося 5 березня, стало приводом для проведення молодими активістами стихійної акції протесту. Вранці 6 березня близько 60 активістів зібралися біля Академії наук в Ясамальскому районі Баку, закликаючи негайно звільнити всіх в'язнів сумління та припинити жорстке поводження з ними.

• закликаючи органи влади провести негайне розслідування побиття мирних протестуючих Джабара Савалана, Даяната Бабаєва, Махіда Марханлі, Абульфаза Гурбанлі та Бейлін Хасанлі, що сталося 6 березня 2012 року;
  • закликаючи провести негайне розслідування заяв про те, що в’язнів сумління Бабека Хасанова та Махаммада Маджидлі били у в'язниці;
  • закликаючи дозволити мирні демонстрації;
  • закликаючи негайно та безумовно звільнити всіх в’язнів сумління в Азербайджані.

• Хесрет Пірмаммадов: Прокурор району Ясамал
  • Ельміра Сулейманова: Омбудсмен