Жорстоке поводження та грубе порушення прав шукачів притулку в Україні

Україна, акція створена 13.3.2012

Шукачі притулку і мігранти з Сомалі та Еритреї оголосили голодування на знак протесту проти незаконного утримання в Пункті тимчасового перебування іноземців на Західній Україні. Їм, а також мешканцям притулку з інших країн, які їх підтримували, погрожували та били їх, і вони ризикують постраждати від інших видів жорстокого поводження.

30 січня у відповідь на протести мігрантів працівники Пункту тимчасового перебування іноземців «Журавичі», що знаходиться у Волинській області, звернулися до правоохоронних органів задля врегулювання ситуації. Затримані розпочали голодування на знак протесту проти їхнього незаконного утримання, починаючи з 6 січня. Органам міліції та безпеки, що прибули в захисному спорядженні, вдалося змусити деяких затриманих почати їсти. Кімнати, в яких перебували затримані, обшукали, особисты речі було конфісковано.

До прибуття органів міліції та безпеки затримані повідомили, що співробітники центру били їх та жорстоко з ними поводилися. Деякі з них впродовж певного періоду перебували в ізоляторі без ліжка. Більше того, вони отримували анонімні електронні листи і телефонні дзвінки, що містили погрози вбивства та насильства на расовому підґрунті. Анонімні погрози включають інформацію про дату народження та дату звільнення затриманих, а це дає підставу припустити, що той, хто відправляв погрози, мав доступ до офіційної інформації. Деякі затримані, які мають проблеми зі здоров'ям, не отримували необхідної медичної допомоги.

У Пункті знаходиться близько 60 сомалійців і шість громадян Еритреї. Серед них є близько 20 дітей, деякі з яких – без супроводу дорослих. Громадяни Сомалі були затримані в різних частинах Україні наприкінці грудня 2011, громадяни Еритреї – ще в листопаді 2011 року. Всі вони були засуджені до року утримання під вартою «з метою депортації». Однак, дані свідчать, що громадян Сомалі або Еритреї жодного разу не було депортовано з території України. Зазвичай їх звільняють і, як наслідок, вони знову ризикують бути затриманими. Оскільки перспективи депортації відсутні, немає жодних законних підстав для їхнього затримання. Таким чином, їхнє утримання є довільним та незаконним.

Рішенням адміністративних судів іноземних громадян засуджують до затримання на термін до одного року у Пунктах тимчасового перебування іноземців (ПТПІ). Два таких пункти, що належать до юрисдикції Міністерства внутрішніх справ, є в Україні: один - біля кордону з Росією у Розсудові Чернігівської області, інший - біля західного кордону в Журавичах Волинської області. Згідно із постановами Міністерства внутрішніх справ, ПТПІ призначені для тимчасового утримання іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають на території України, очікуючи на виселення. На практиці мігрантів утримують у цих пунктах протягом року, і з того моменту їх або повертають до рідної країни, або просто випускають на волю. Часто громадян Сомалі після того, як вони відбули покарання, звільняють і знову заарештовують через те, що їх статус лишається незаконним. Як держава-учасник Конвенції 1951 року, що стосується статусу біженців, Конвенції ООН проти тортур та Європейської Конвенції про захист прав людини, Україна має зобов’язання не повертати жодну особу у будь-яку країну, де для цієї особи існує ризик зазнати тортур або інших серйозних порушень прав людини.

Еритрея

Особи, яких проти власної волі повернули до Еритреї, регулярно зазнають порушень прав людини, включно з арештом із суворою ізоляцією, тортурами та іншими формами жорсткого поводження. У попередніх випадках із шукачами, яким не надали притулок і депортували до Еритреї, цих осіб негайно відправляли на допит щодо причин та змісту їхніх заяв на отримання притулку, а згодом свавільно затримували. На думку затриманих, яким вдалося втекти, еритрейські представники служб безпеки особливо зацікавлені в тому, що говорили про Еритрею під час процесу подання заяв шукачі, які не отримали притулку. Під тортурами, або під загрозою тортур, біженці, які повернулися, були змушені стверджувати, що вони вчинили державну зраду, збрехавши у своїх заявах на отримання притулку про наявність переслідувань. Прохання про надання притулку в іншій країні еритрейською владою розцінюється як акт державної зради.

В’язнів часто недостатньо годують і дають їм брудну воду для пиття. Рівень захворюваності серед затриманих є високим, а медичної допомоги фактично не існує. Ув’язнених часто залишають на відкритому сонці на тривалий час або замикають у металевих контейнерах для перевезень, які ще більше підсилюють надзвичайно високі температури. Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців видало вказівки у 2004 році, а у 2009 оновило їх, закликаючи до «уважного оцінювання» всіх еритрейських заяв на отримання притулку через значне погіршення ситуації з дотримання прав людини в країні та рекомендуючи державам утриматися від примусового повернення до Еритреї осіб, яким було відмовлено у притулку, базуючись на оцінці ситуації з дотримання прав людини у країні.

Сомалі

Якщо їх повернуть до Сомалі, біженці дійсно ризикують зазнати жорстокого поводження в столиці країни Могадишо через розповсюджене насилля, в той час як жахлива гуманітарна ситуація в будь-якій іншій частині країни, зокрема й у таборах для внутрішньо переселених осіб, збільшує цей ризик, а ті, кого переміщено на території, контрольовані Ісламістським збройним угрупованням Аль-Шабаб, зазнають справжнього ризику тяжких порушень прав людини.

Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців повідомляє, що багато шукачів притулку з Сомалі потребують міжнародного захисту і радить не повертати громадян цієї країни до Південно-Центрального Сомалі. У червні 2011 року, у світлі ситуації з дотримання прав людини та гуманітарної ситуації, що склалася в Сомалі, Європейський Суд з прав людини постановив у прецедентній справі Суфі та Елмі проти Сполученого Королівства, що примусове переміщення до Південно-Центрального Сомалі може бути законним лише у виняткових обставинах. Більш того, у липні та серпні 2011 року ООН оголосила про голод у шести районах Південно-Центрального Сомалі і зазначила, що близько 250,000 сомалійців лишаються з ризиком голоду станом на січень 2012 року.

• закликаючи владу гарантувати затриманим мігрантам свободу від тортур та інших видів жорстокого поводження; нагадуючи владі, що Україна є учасницею Конвенції ООН проти тортур та Європейської конвенції з прав людини, згідно з якими будь-яка особа не має під
  • закликаючи провести негайне розслідування за заявами тих затриманих, які стали жертвами побоїв, жорстокого поводження та погроз;
  • закликаючи владу негайно звільнити шукачів притулку з Сомалі та Еритреї, адже, як держава, що приєдналася до Конвенції ООН про статус біженців, Україна не може депортувати жодних осіб до країн, де їснує ризик серйозного порушенння їх прав;
  • закликаючи владу припинити утримання громадян Сомалі та Еритреї, коли відсутні підстави для депортації.

• Віталій Захарченко: Міністр внутрішніх справ
  • Віктор Пшонка: Генеральний прокурор