Сім’ї стикаються з примусовим виселенням у Сербії

Сербія, акція створена 1.12.2011

Двадцять сім сімей ромів, в тому числі - переміщені особи з Косово, стикаються із примусовим виселенням зі своїх будинків у Белграді, столиці Сербії. Їх залишать без даху над головою, якщо сербський уряд втілить намір із виселенням.

1 листопада інспекція міста Белград, адміністративний орган міської влади, повідомила 27 сім'ям, що за 48 годин вони мають покинути свої будинки. Всі сім'ї живуть в блоці 61 в новому районі міста Белград. Влада готується виселити стихійне поселення ромів на прохання Управління будівництва Сербії, державної компанії, що планує побудувати комерційне житло на цьому місці.

Двадцять із 27-ми сімей - вимушені переселенці, які тікали з Косово після війни в 1999 році. Багато хто з їхніх дітей народилися в Сербії. Сімей раніше не консультували з приводу виселення і не пропонували їм альтернативне житло, як того вимагає міжнародне право. Якщо виселення відбудеться, як і планувалося, вони, ймовірно, будуть бездомними цієї зими, і спатимуть просто неба. Температура в Сербії почне падати нижче нуля градусів за Цельсієм протягом найближчих декількох тижнів.

Селище знаходиться на землі, що належить уряду Сербії, яка дала добро на проект будівництва 25 серпня 2011 року. Це перше виселення селища ромів в Белграді, що буде здійснюватися від імені уряду. Виселення, ймовірно, буде проводитися швидко, оскільки компанія хоче почати роботу над багатоквартирними будинками до кінця року.

Amnesty International вкрай стурбована зростанням числа примусових виселень громад ромів, що проживають в неофіційних поселеннях в Белграді. Сербія є державою-учасницею міжнародних та регіональних договорів з прав людини, які забороняють примусове виселення, у тому числі - Міжнародного пакту про економічні, соціальні і культурні права. Зокрема, Комітет з економічних, соціальних і культурних прав у своєму Загальному Коментарі №7 заявив, що "виселення не повинно призводити до появи бездомних осіб або уразливих до порушення прав людини". Сербський уряд не зміг запобігти примусовому виселенню ромів з боку міста Белграда, які не тільки втрачають свої будинки, але часто також і кошти на існування, і їх єдину власність.

Внутрішньо переміщені особи з Косово особливо уразливі. У 2009 році представник Генерального секретаря з прав людини внутрішньо переміщених осіб (ВПО), Вальтер Келін повідомив, що "майже третина всіх ромів ВПО (32%, в порівнянні з 6,9% для не-ромів ВПО) опитаних повідомили, що проживають в будівлях, не призначених для житла". Представник також висловив стурбованість зростаючою кількістю примусових виселень ромів в Белграді, у тому числі - виселення ВПО з Косова, з неофіційних поселень, щоб звільнити місце для громадських інфраструктурних проектів. Представник рекомендував, щоб "уряд розробив у тісній співпраці з громадськими організаціями, міжнародними організаціями і сербським омбудсменом чіткі і однакові керівні принципи для міських та інших відповідних органів про те, як опрацьовувати такі випадки у відповідності з міжнародними стандартами".

Хоча уряд визнав ромів з Косово як вимушених переселенців, уряд не зміг забезпечити ромів, які проживають в неофіційних поселеннях, основними правами або іншими формами захисту, викладеними в Керівних принципах ООН з переміщення усередині країни, у тому числі достатній життєвий рівень, який включає в себе: основні продукти харчування та питну воду; елементарний притулок та житло, основні медичні послуги та санітарію.

Це буде третє примусове виселення в Белграді за останній місяць. Результатом кожного з таких були люди, що опинялися без даху над головою. Активісти, які намагалися запобігти виселенню, були заарештовані.

Сербський уряд повинен прийняти закон, що забороняє примусове виселення. Такий закон буде забезпечувати виконання гарантій, викладених в Керівних принципах ООН, до того, як виселення відбудуться.

Amnesty International зустрілися із сербським урядом у жовтні та доставили понад 20 тисяч звернень про створення закону, що забороняє примусове виселення. Заступник прем'єр-міністра Сербії Божидар Джеліч досі не вважає, що такий закон необхідний.

• Зупинити примусове виселення сімей ромів, які проживають в блоці 61 у Белграді, оскільки це порушує зобов'язання Сербії з міжнародного права;
  • Забезпечити адекватне альтернативне житло для цих сімей,
  • Надати допомогу та захист бездомним особам, що проживають в неофіційних поселеннях в Сербії, відповідно до вимог Керівних принципів ООН з переміщення всередині країни.

• Mirko Cvetkovic: Prime Minister
  • Dragan Grujic: Building Directorate of Serbia General Manager
  • Milan Markovic: Minister for Human and Minority Rights, Public Administration and Local Self-Government