Акція термінової допомоги

П’ятеро осіб таємно утримуються під вартою в Україні

Україна, акція створена 1.9.2016, актуальна акція

Влада має негайно звільнити п'ятьох осіб, які, можливо, таємно утримуються під вартою в управлінні Служби безпеки України у Харкові, на північному сході України.

Володимир Безобразов та четверо інших осіб (чиї імена Amnesty International не може розголошувати), можливо, таємно утримуються під вартою у будівлі Служби безпеки України у Харкові, на північному сході України. 13 осіб звільнили минулого місяця, хоча українська влада продовжує заперечувати, що хтось коли-небудь таємно утримувався під вартою.

Володимир Безобразов, громадянин Росії, був арештований під час сімейної відпустки в Кароліно-Бугазі Одеської області 17 травня 2014 р. Керівник місцевого прикордонного підрозділу почув, як Безобразов робив коментарі на підтримку проросійських сепаратистів в кафе і заарештував його на місці. Через два дні на базі прикордонників в Кароліно-Бугазі, Безобразов «зізнався», що приїхав в Україну аби вербувати проросійських сепаратистів. Його перевезли до в’язниці в Одесі і пред'явили обвинувачення в спробі порушення територіальної цілісності України (стаття 110 Кримінального Кодексу). Безобразов відмовився від свого «зізнання» в суді, стверджуючи, що воно було зроблено під тиском.

2 березня 2015 року українські посередники обміну полоненими зв'язалися з адвокатом Володимира Безобразова. Вони запропонували звільнити Безобразова в обмін на українського бійця, захопленого проросійськими сепаратистами в Луганську, якщо він підтвердить своє «зізнання» в суді. Володимир Безобразов погодився, і 6 березня 2015 року Овідіопольський районний суд засудив його до трьох років умовного ув’язнення. Коли Володимир Безобразов залишав будівлю суду, до входу під'їхав мікроавтобус; декілька чоловіків вийшли, затягнули його всередину і поїхали. З тих пір він зник без вісті. У травні 2015 року мати Безобразова, Людмила Коробова, дізналася від чоловіка, якого звільнили від таємного тримання під вартою в харківському СБУ, що її син перебуває там. У період з травня 2015 по серпень 2016 року Людмила Коробова отримала телефонний дзвінок від Володимира Безобразова і кілька телефонних дзвінків від звільнених співкамерників, які підтвердили, що Володимира утримують під вартою у приміщенні СБУ в Харкові.

Міліція розпочала розслідування за фактом зникнення Володимира після того, як його мати подала відповідну заяву у травні 2015р., однак досі жодних результатів немає.

21 липня Amnesty International та Human Rights Watch опублікували спільну доповідь «Тебе не існує: свавільні затримання, насильницькі зникнення та тортури на сході України» (http://amnesty.org.ua/wp-content/uploads/2016/07/2016-Tebe-ne-isnuye.-Svavilni-zatrimannya-nasilnitski-zniknennya-ta-torturi-na-shodi-Ukrayini.pdf). Серед інших порушень, у доповіді наводяться випадки насильницьких зникнень на територіях, підконтрольних уряду та надаються докази незаконних і неофіційних тримань під вартою у будівлях СБУ у Харкові, Краматорську, Ізюмі та Маріуполі. Серед них переконливі і детальні свідчення трьох осіб, які стверджували, що вони незаконно та неофіційно утримувались під вартою співробітниками СБУ терміном від шести тижнів до 15 місяців.

Під час офіційних зустрічей з низкою представників української влади у липні 2016 року делегатам Amnesty International та Human Rights Watch повідомили, що в підпорядкуванні СБУ не має місць для тримання під вартою, окрім одного у Києві, і що вона не утримує осіб таємно. В той же час, Головний військовий прокурор України запевнив, що усі заяви проти СБУ, представлені у спільній доповіді, будуть ефективно розслідуватися.

У минулому офіційні розслідування можливих порушень прав людини членами українських сил і так званими добровольчими батальйонами, що брали участь у боротьбі з сепаратистами на сході України, не були ефективними.

Одна з колишніх жертв насильницького зникнення, Костянтин Бескоровайний (https://www.amnesty.org/en/documents/EUR50/3275/2016/en/), який був звільнений з таємного тримання під вартою у лютому 2016 року і зараз живе на підконтрольній уряду території України, розповів Amnesty International про погрози і переслідування, з якими він зіткнувся з моменту його звільнення, що мали на меті змусити його змінити свої свідчення і вигадати альтернативне пояснення 15-місячної відсутності вдома і на роботі.

Вочевидь, практика насильницьких зникнень пов’язана з процесом обміну полоненими між воюючими сторонами на Донбасі, на сході України. Обмін полоненими між двома сторонами конфлікту на Донбасі почався навесні 2014 року і був затьмарений порушеннями прав осіб, яких мали обміняти з обох сторін. Докази, представлені Amnesty International та Human Rights Watch у вищезгаданій спільній доповіді, свідчать про те, що деякі ув'язнені фактично стали «розмінними монетами».

Після публікації доповіді 21 липня шістьох осіб звільнили з таємного центру тримання під вартою СБУ у Харкові 25 липня і ще сімох осіб 2 серпня 2016 р. Amnesty International опитала сімох з них, і усі вони поодинці підтвердили існування таємного центру тримання під вартою в Харкові. Вони також незалежно один від одного підтвердили інформацію, опубліковану у доповіді, стосовно існування в СБУ практики насильницьких зникнень осіб та надали більш детальну інформацію щодо поводження з ув’язненими в згаданому центрі. Більше того, вони підтвердили, що п’ятеро чоловіків, серед яких Володимир Безобразов, досі утримуються у Харкові, станом на 2 серпня. Amnesty International повідомила імена усіх п’яти осіб Головному військовому прокурору, Голові Служби безпеки України та Адміністрації Президента України.

ВІЗЬМІТЬ УЧАСТЬ У АКЦІЇ ТЕРМІНОВОЇ ДОПОМОГИ!

І/або
Я хочу отримувати інформацію про нові акції термінової допомоги на свою електронну пошту або через SMS

Чи хотіли б ви оперативно допомагати людям, життя яких знаходиться у небезпеці?

Кожних 2 тижні ми надсилатимемо вам коротке повідомлення про справи людей, які потребують вашої допомоги.

Ви зможете:

• роздрукувати та надіслати звернення до влади,
  • або залишити свій підпис під он-лайн петицією з вимого звільнити в'язня або зупинити переслідування (у цьому випадку ми надішлемо листа від вашого імені).

Ми готуємо ваш лист. Зачекайте, будь ласка…

Переглянути звернення, яке ми надсилаємо

• Анатолій Матіос: Головний військовий прокурор України
  • Василь Грицак: Голова СБУ
  • Анатолій Полях: Уповноважений Президента України з питань контролю за діяльністю СБУ

Ми вимагаємо:

• повідомити про місцезнаходження Володимира Безобразова та чотирьох осіб, які, можливо, таємно утримуються під вартою в будівлі СБУ у Харкові;
  • висунути їм належні обвинувачення, невідкладно забезпечити їм доступ до адвоката та дозволити зустріч із сім’єю, або негайно їх звільнити;
  • провести оперативне, ефективне та неупереджене розслідування заяв про випадки насильницьких зникнень, організованих СБУ, включаючи справу Володимира Безобразова, та заяв про випадки незаконного тримання під вартою в управлінні СБУ у Харкові та притягнути