Акція термінової допомоги

ПОБОЮВАННЯ ЗА БЕЗПЕКУ ЗАТРИМАНОГО ХУДОЖНИКА

Росія, акція створена 11.2.2016

Російського художника-акціоніста Петра Павленського звільнили з в’язниці 8 червня після майже семи місяців під вартою. Петра Павленського затримали 9 листопада, коли він здійснив підпал дерев’яних дверей штаб-квартири ФСБ в Москві.

Останні оновлення

15.7.2016

ХУДОЖНИКА-АКЦІОНІСТА ЗВІЛЬНИЛИ З В’ЯЗНИЦІ

Міщанський районний суд в Москві визнав Петра Павленського винним у «знищенні культурної спадщини» 8 червня за підпал головних дверей штаб-квартири ФСБ 9 листопада 2015 року.

Петра Павленського зобов'язали сплатити штраф у розмірі 500 000 рублів (приблизно 7 800 доларів США) і негайно відпустили з-під варти після винесення вироку 8 червня. Також його зобов’язали сплатити додаткові 481 461 рублів (приблизно 7 500 доларів США) на ремонт дверей ФСБ.

Після його затримання 9 листопада 2015 року, Петра Павленського помістили в Федеральний медичний дослідницький центр психіатрії та наркології ім. В. П. Сербського для психіатричної експертизи від 26 січня до 22 лютого 2016 року. Протягом цього часу йому відрізали доступ до зовнішнього світу. 22 лютого його перевели з психіатричної лікарні до Бутирського слідчого ізолятора в Москві, де його тримали під вартою до звільнення у червні.

Петро Павленський був заарештований 9 листопада, коли він облив дерев'яні двері центрального офісу Федеральної служби безпеки (ФСБ) бензином та підпалив їх. Після цього він стояв, спостерігаючи за полум'ям, та вимагав заарештувати його за "тероризм". Він пояснив свій вчинок як акцію протесту проти висунення обвинувачень у тероризмі задля придушення інакомислення. Його було звинувачено у вандалізмі на ґрунті ідеологічної ненависті. Петро Павленський - художник, який стояв за багатьма акціями протесту проти придушення свободи думки в Росії, у тому числі зашиття рота як протест проти арешту Pussy Riot, прибиття цвяхами своєї мошонки до бруківки на Червоній площі, а також відрізання мочки вуха в якості протесту проти зловживання психіатрією у той час, як він сидів на стіні психіатричної лікарні, де віднині і утримається.

Петро Павленський спочатку утримувався у Бутирському СІЗО в Москві, де адвокатам доводиться вистоювати величезні черги , аби поспілкуватися зі своїми затриманими клієнтами, через недостатню кількість кімнат для побачень; адвокати Павленського не могли зустрітися з ним з початку грудня. 26 січня Петро Павленський був переведений до Державного наукового центру психіатрії та наркології імені Сербського для проведення психіатричної експертизи. 27 січня головний лікар інституту оголосив карантин через епідемію грипу і закрив інститут для відвідування, змушуючи відвідувачів отримувати його персональний дозвіл. Адвокати Павленського намагалися отримати цей дозвіл, щоб побачити свого клієнта, однак їм повідомили, що необхідно чекати на відповідь протягом 30 днів. Один з адвокатів розповів Amnesty International, що вони вважають, що карантин є навмисною спробою попередити розголос по справі Павленського. І російське право, і міжнародні стандарти з прав людини містять вимогу, що всі затримані повинні мати можливість зустрітися зі своїми адвокатами та мати зв'язок із зовнішнім світом.

3 лютого за відсутності Павленського Таганський районний суд Москви продовжив строк тримання під вартою до 5 березня. У своєму пості у Фейсбук, його дружина висловила побоювання за його здоров’я: "Ми не знаємо, чи накачують його наркотиками, чи дають йому насильно пігулки. Ми не знаємо".

Дві установи, зазначені в Акції термінової допомоги, є історично значущими. Державний науковий центр психіатрії та наркології імені Сербського був горезвісним радянським центром діагностики "млявої шизофренії" у 1690-х роках. Цей діагноз не було визнано Всесвітньою організацією здоров’я та не використовувався за межами Радянського Союзу та Східної Європи і зазвичай застосовувався до дисидентів, яких потім ув’язнювали у психіатричних лікарнях за їх опозиційне ставлення до влади. Лікарня заявляє про те, що вона поборола радянські пережитки. Центральний офіс Федеральної служби безпеки, розташований на так званій Луб’янці, у минулому був центральним офісом Комітету державної безпеки Радянського Союзу (КДБ), де також утримувалися та катувалися дисиденти.