Акція термінової допомоги

10-річній вагітній дівчинці, жертві ґвалтування, загрожує небезпека

Парагвай, акція створена 12.5.2015

Парагвай продовжує заперечувати право на здоров'я, життя, фізичну та психологічну недоторканність дівчинки, згвалтованої вітчимом, яка перебуває майже на п'ятому місяці вагітності.

Останні оновлення

24.7.2015

Мати вагітної дівчинки має можливість подбати про свою дитину.

Дівчинка вагітна вже понад 30 тижнів і залишається в будинку для молодих мам. 22 червня її мати була випущена з в'язниці. Звинувачення проти матері за співучасть у сексуальному насильстві були зняті, але вона, як і раніше, звинувачується у «невиконанні батьківських обов'язків». З того моменту, як мати опинилася на волі, вона змогла побачити свою дочку кілька разів. Це є позитивним моментом, оскільки, як повідомлялося, відсутність матері впливала на психологічний стан дівчинки.

Нещодавно мати дала кілька інтерв'ю для місцевих і міжнародних ЗМІ, в яких вона говорить, що лікарі стверджують, що здоров'я її дочки в стабільному стані і що вона та її родина подбають про новонароджену дитину.

Проте, оновлена інформація зараз обмежується і мати разом з її адвокатом намагаються отримати більш детальні відомості та чіткі оцінки стану здоров'я, аби переконатися в тому, що немає загрози для здоров'я дівчинки.

Зважаючи на відсутність повної інформації по справі, ми не припиняємо остаточно цю акцію, але просимо утримуватися від проведення заходів до отримання подальших повідомлень.

12.6.2015

Міжамереканська комісія з прав людини закликала Парагвай дотримуватись міжнародних зобов'язань

Міжамериканська комісія з прав людини приєдналася до національних та міжнародних закликів до Парагваю дотримуватися своїх зобов’язань із захисту міжнародних прав людини та захистити права молодої дівчинки, що завагітніла, колі їй було 10 років. Їй виповнилося 11 років лише в травні. 8 червня Комісія видала документ із запобіжними заходами (medidas cautelares), у якому закликала Парагвай захистити життя, здоров’я, фізичну та психічну недоторканність дівчинки. Держава має 72 години, аби відповісти на запит Комісії. Парагвайський суд з питань дітей та підлітків призначив міждисциплінарну раду експертів (junta médica interdisciplinaria) для оцінки ситуації. 12 травня рада постановила, що вагітність є у 4 рази більш небезпечною для дитини, аніж для дорослої жінки. Рада також наголосила на таких додаткових ризиках, як інтенсивна післяродова кровотеча, анемія та загроза репродуктивному здоров’ю дівчинки в разі збереження вагітності.

Міжамериканська комісія закликала державу впевнитися в тому, що дівчинка отримує належну медичну допомогу, в тому числі усі можливі засоби допомоги при ускладненому перебігу вагітності відповідно до висновків Всесвітньої організації охорони здоров’я. Комісія також закликала державу забезпечити дотримання прав дівчинки стосовно усіх питань, що мають вплив на її здоров’я, в тому числі, що її інформуватимуть та залучатимуть до прийняття рішень щодо її власного здоров’я, враховуючи її вік та зрілість. Комісія вимагає вжити усіх необхідних заходів для забезпечення технічної та сімейної підтримки, якої потребує дівчинка для повноцінного захисту її прав. Комісія також вимагає надання додаткової інформації задля оцінки безпеки матері дівчинки, що перебуває у в’язниці. Їй загрожують звинувачення у невиконанні батьківських обов’язків та співучасті у злочині. Петицію про звільнення її під заставу було відхилено 1 червня.

27.5.2015

10-річна дівчинка пережила зґвалтування, але може не пережити вагітність

Незважаючи на національне та міжнародне обурення, Парагвай продовжує відкидати права на здоров’я, життя та фізичну і психологічну недоторканність дівчинки, котра завагітніла внаслідок зґвалтування.

Виконуючи постанову суду, міждисциплінарна група експертів нарешті провела зустріч минулого тижня для того, щоб оцінити стан здоров’я та фізичну і психологічну недоторканість 10-річної вагітної дівчинки. Після цього група надала звіт з відповідними рекомендаціями. Відповідно до внутрішнього законодавства, результати звіту залишаються конфіденційними з метою захисту права дитини на недоторканність приватного життя. На цей час не відомо, чи суддя виніс рішення щодо прийняття необхідних мір, спрямованих на збереження життя та недоторканості дівчинки. Таким чином її здоров’я та життя усе ще залишаються у небезпеці.

Вагітність було виявлено майже місяць тому, 21 квітня, а міждисциплінарна група експертів була сформована 10 днів потому. Проте, не усі можливі міри були прийняті. Влада Парагваю, здається, не усвідомлює терміновості та серйозності зазначеної справи.

Національні та міжнародні організації закликають владу Парагваю визнати усі ризики, пов’язані з вагітністю дівчини. 11 травня група експертів ООН заявила, що рішення Парагваю не проводити своєчасний медичний аборт 10-річній дівчині призводить до серйозних порушень її прав на життя, здоров’я, фізичну та психологічну недоторканість, так само як і права на освіту, піддаючи таким чином ризику її економічні та соціальні можливості. Влада Парагваю проігнорувала більш як 500 000 звернень, котрі були надіслані прихильниками та активістами Amnesty International з усього світу, з вимогою надати усі необхідні послуги та інформацію дівчинці, включаючи можливість припинення вагітності з метою захисту прав людини у короткостроковій та довгостроковій перспективі.

Справа з розслідування сексуального насильства, яке начебто було вчинено вітчимом дівчинки, була відкрита після підтвердження вагітності. 10 травня вітчима заарештували. Мати дівчинки перебуває у в’язниці за звинуваченням у неналежному виконанні своїх обов’язків з піклування та за співучасть у вчиненні насильства. Петицію з проханнями випустити її під заставу було відхилено 9 травня. Ми вважаємо, що відсутність матері негативно впливає на психологічний стан дівчинки.

Незважаючи на терміновість ситуації, через 10 днів після того, як вагітність 10-річної дівчини була підтверджена, міждисциплінарна і незалежна група експертів так і не була створена. Експертна група має бути сформована принаймні з професійних медиків, психологів та соціальних працівників, аби цілісно оцінити ситуацію дівчинки, беручи до уваги її фізичне і психологічне здоров'я, і розробити усі можливі варіанти, щоб захистити її права.

Вагітність, терміном 21 тиждень, була виявлена в Пологовому будинку та дитячій лікарні Тринідаду 21 квітня, коли дівчинка пішла до лікарні з матір'ю, жаліючись на болі в животі. На сьогоднішній день державою не було гарантовано, що всі можливі варіанти того, як вчинити із цією надзвичайно ризикованою вагітністю, яка є результатом зґвалтування, враховуючи аборт, знаходяться в її розпорядженні. Минуло чотири дні відтоді, як її мати просила здійснити добровільне припинення вагітності дочки через її занадто молодий вік та високий ризик її здоров'ю і життю.

Обов'язок держави - негайно надати повну інформацію про всі можливі ризики фізичного та психологічного характеру цієї вагітності, а також забезпечити доступ до всіх послуг, які можуть бути необхідні для захисту її життя і фізичної та психічної недоторканності в короткостроковій, середньостроковій і довгостроковій перспективі. Пріоритетом міждисциплінарної експертної групи має бути захист прав дівчинки.

Поки держава не виконала свій обов'язок захистити цю дитину. Дівчинка зверталася в різні медичні центри з січня зі скаргами на болі в животі. Їй стверджували, що причиною є паразити або пухлина, але вагітність так і залишилася непоміченою. Крім того, минулого року її мати подала скаргу про сексуальне насильство над дочкою, але прокуратурою справа не була розслідувана, заходи захисту також не були передбачені, через те, що не вважалося, що дівчинці загрожує небезпека. Розслідування жорстокого поводження з боку вітчима почалося лише тоді, коли її вагітність стала загальновідомою. Передбачений злочинець втік і тепер ухиляється від правосуддя. Її мати, якій були пред'явлені звинувачення у невиконанні її обов'язку проявляти турботу і у співучасті в жорстокому поводженні, наразі знаходиться у в'язниці. 29 квітня дівчинка була доставлена в будинок для молодих мам.

У Парагваї аборт дозволяється лише в тому випадку, коли життя жінок та дівчат знаходиться в небезпеці. За будь-яких інших обставин, навіть якщо вагітність є результатом зґвалтування, інцесту або коли плід має серйозні вади розвитку, аборт не дозволяється. Цей обмежувальний закон щодо заборони аборту є порушенням міжнародного права.

Згідно зі статтею 3 Конвенції про права дитини, «в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини». Комітет по правах дитини вимагає, щоб всі держави-учасниці, в тому числі Парагвай, забезпечили доступ дівчат до абортів, як мінімум, коли їх здоров'я і життя в небезпеці, також у випадках зґвалтування та інцесту.

• Негайного прийняти рішення для надання дівчинці доступу до усіх можливих послуг, зокрема здійснення безпечного аборту для того, щоб гарантувати її права на життя, здоров’я, фізичну та психологічну недоторканість у короткостроковій та довгостроковій перспе
  • Дотримання інтересів дівчинки при прийнятті рішень, що вплинуть на неї. Це, у свою чергу, вимагає проведення оцінки безпеки та недоторканості дитини на цей час, а також можливих майбутніх ризиків та негативних наслідків;
  • Забезпечення проведення ретельного і незалежного розслідування щодо здійснення сексуального насильства та притягнення винних до відповідальності.

• Sr. Horacio Cartes: President of Paraguay, Palacio de Gobierno
  • Dr. Javier Díaz Verón: Attorney General