РОСІЙСЬКИЙ ЗАКОНОПРОЕКТ ЗАГРОЖУЄ СВОБОДІ ВИСЛОВЛЮВАННЯ

Росія, акція створена 19.11.2012

9 грудня російський парламент розгляне законопроект, який передбачає адміністративну відповідальність за «пропаганду гомосексуальності серед неповнолітніх». Цей закон порушує право лесбійок, геїв, бісексуалів, трансгендерів та інтерсексуалів (ЛГБТІ) на свободу висловлювання.

За цим законом (Проект федерального закону№44554-6),«пропаганда гомосексуальності серед неповнолітніх» визнається федеральним адміністративним правопорушенням та карається штрафом в розмірі до 500,000 рублів (16,200 доларів США). Закон не уточнює, що являє собою «пропаганда гомосексуальності» і, таким чином, може бути дуже широко інтерпретованим. Це створює правові підстави для дискримінації представників ЛГБТІ в країні, де дискримінація за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності вже зараз є широко розповсюдженою. Цей закон піддасть ще більшому остракізму ЛГБТІ людей, утверджуючи думку, що діти повинні бути захищені від гомосексуальності. Проект матиме прямий вплив на право представників ЛГБТІ спільноти на свободу вираження думок і зборів, і може перешкоджати отриманню ними інформації, яка має вирішальне значення для їх сексуального здоров'я. Цей закон також істотно обмежить діяльність правозахисників ЛГБТІ спільноти, деякі з яких вже зазнали переслідувань і насильства.

Пропонований закон порушує право на свободу вираження думок і зборів, а також право на захист від дискримінації та рівність перед законом, гарантованого Міжнародним пактом про громадянські та політичні права (МПГПП), Європейською конвенцією з прав людини та інших міжнародних договорів, до яких приєдналася Росія. Крім того, він також порушує саму Конституцію Російської Федерації.

Перше слухання законопроекту в нижній палаті парламенту, заплановане на 19 грудня, і голосування за нього може бути проведено в той же день.

Аналогічні закони вже були прийняті в деяких регіонах, втому числі в Рязані, Архангельську, Костромі, Санкт-Петербурзі, Новосибірську, Магадані, Самарі, Башкортостані та Краснодарі. Деякі з цих законів забороняють «пропаганду педофілії серед неповнолітніх», ставлячи в один ряд сексуальне насильство над дітьми та приватні сексуальні стосунки за спільною згодою між дорослими.

Ірина Федотова, відкрита лес бійка та активістка спільноти лесбійок, геїв, бісексуалів і трансгендерів (ЛГБТ) в Росії, звернулася в Комітет з прав людини ООН у зв’язку з прийняттям дискримінаційного розділу Закону Рязанської області «Про адміністративні правопорушення», що стосуються «публічних дій, спрямовані на пропаганду гомосексуальності». Вона розмістила плакати з написом «Гомосексуальність – це нормально» і «Я пишаюся своєю гомосексуальністю» біля школи в Рязані. Після втручання поліції, суд оштрафував її на 1,500 рублів (48 доларів США) за «публічні дії, спрямовані на пропаганду гомосексуальності».

У жовтні 2012 року Комітет прийшов до висновку, що Росія порушила права Ірини Федотової на свободу вираження думок і її право на захист від дискримінації відповідно до статті 19(2) Міжнародного пакту про громадянські та політичні права (МПГПП) у поєднанні зі статтею 26. Комітет нагадав, що заборона на дискримінацію у відповідності зі статтею 26 МПГПП включає в себе також дискримінацію за ознакою сексуальної орієнтації, і прийшов до висновку, що Закон Рязанської області носить дискримінаційний характер, оскільки заборона стосується тільки пропаганди гомосексуальності, але негетеросексуальності чи сексуальності в цілому.

Проект закону припускає, що захист дітей від інформації про гомосексуальність, сприяє здоровому моральному, духовному і психологічному розвитку. Однак, доступ до такої інформації може бути корисним для дітей, і принцип якнайкращого забезпечення інтересів дитини не вимагає, щоб діти були захищені від такої інформації. Діти, як і дорослі, мають право шукати, одержувати і поширювати інформацію та ідеї будь-якого роду. Це право є доступним для всіх, як це передбачено у статті 19 МПГПП. Це право також явно гарантоване статтею 13 Конвенції про права дитини. Комітет з прав дитини витлумачив ці норми як такі, що включають право на доступ до інформації про сексуальність та сексуальну поведінку.

• відхилити проект федерального закону №44554-6, в його нинішньому або зміненому вигляді;
  • Вимагаючи від влади захистити права всіх осіб на свободу вираження думок і зборів, а також свободу від дискримінації та рівність перед законом, незалежно від їх реальної або можливої сексуальної орієнтації або гендерної ідентичності, у відповідності з євр

• Сергій Наришкін: Голова Державної Думи Російської Федерації
  • Олена Мізуліна: Голова Комітету з питань сім'ї, жінок та дітей
  • Володимир Плігін: Голова Комітету з конституційного законодавства і державного будівництва