Акція термінової допомоги

БЛОГЕРКА УВ'ЯЗНЕНА ПІСЛЯ ВІДХИЛЕННЯ АПЕЛЯЦІЇ

Росія, акція створена 30.7.2015, актуальна акція

20 квітня політична активістка та блогерка Дар’я Полюдова прибула до відкритої колонії в Новоросійську, Краснодарський край, де вона відбуватиме покарання після того, як її апеляція 30 березня була відхилена. Вона подала чергову апеляцію. Дар’я Полюдова є в’язнем совісті.

Останні оновлення

12.5.2016

Блогерка ув’язнена після відхилення апеляції

30 березня суд Краснодарського краю відхилив апеляцію Дар’ї Полюдової щодо рішення позбавити її волі на два роки. Вона вже провела шість місяців у попередньому ув’язненні, що передували оголошенню вироку. 18 квітня Дар’я Полюдова подала касаційну скаргу до суду Краснодарського краю, яка наразі не розглянута.

Полюдова прибула до колонії строгого режиму в Новоросійську 20 квітня.

Дар’я Полюдова була засуджена за реалізацію свого права на свободу вираження поглядів. Вона є в’язнем совісті і повинна бути негайно звільнена.

29.2.2016

ЗАСУДЖЕНА БЛОГЕРКА ОСКАРЖУЄ ВИРОК

Блогерка Дар’я Полюдова була засуджена 21 грудня 2015 року до двох років ув’язнення у колонії-поселенні за критику російського уряду. Апеляційне слухання відбудеться 10 березня.

Політична активістка та блогерка Дар’я Полюдова була засуджена 21 грудня 2015 року Октябрьським районним судом міста Краснодару що на півдні Росії до двох років ув’язнення у колонії-поселенні. Вона вже відбула шість місяців попереднього ув’язнення, що буде зараховано у строк відбуття покарання. Суд визнав, що її записи у російській соціальній мережі Вконтакте (ВК), спрямовані на критику російської анексії Криму та офіційної політики відносно України є «закликом до екстремістських дій» та «закликом до дій, що загрожують територіальній цілісності Російської Федерації». Суддя не визнав необхідним негайне затримання, однак вона і досі перебуває під обмеженнями на пересування.

Дар’я Полюдова наполягає, що вона використовувала своє право на свободу думки та подала апеляцію на вирок. Апеляційне слухання відбудеться 10 березня у Краснодарському регіональному суді.

Обвинувачення проти Дар’ї Полюдової стосуються її записів у соціальній мережі, в яких вона мирно висловила свої погляди, включно із власними фотографіями, на яких вона тримає політичні банери із гаслами на кшталт "Ні війні в Україні, але Так революції в Росії". Під одним з її фото, де вона протестує проти російського уряду, вона опублікувала повідомлення, звинувачуючи президента Володимира Путіна в "актах терору та катастрофи в Росії", які мали місце під час його перебування на посаді. Суддя розцінив деякі з її записів та коментарів стосовно України як докази того, що вона прагнула

"підірвати конституційний лад насильницьким шляхом".

16.12.2015

БЛОГЕРКА ОЧІКУЄ НА ВИРОК

Дар'я Полюдова - політичний активіст і блогер з Полтавської станиці, Краснодарського краю, на півдні Росії. Вона очікує рішення суду за її онлайнові заклики, до “екстремістської діяльності” та заклики, що загрожують територіальній цілісності Російської Федерації, з точкі зору російської влади, Цей процес пов'язаний із фото, які вона опублікувала в російській соцільній мережі – Вконтакте. На фото вона тримає стяги з такими написами як «Не война с Украиной, а революция в России». Також Дар’я брала участь в онлайн-дискусіях щодо «організації маршу федералізації Кубанського регіону» (історична назва регіону на півдні Росії, який простягаэться по ряду сучасних областей, в тому числі частині Краснодарського краю).

З серпня 2014 року, вона перебувала у досудовому ув'язненні, але випущена на свободу в лютому 2015 за умови обмеження на пересування на час розслідування кримінальної справи.

Судові слухання у справі проти неї почалися у вересні 2015 року, в Жовтневому районному суді в Краснодарі. Прокурор вимагає три роки та шість місяців тюремного ув'язнення для Дар'і Полюдової. Рішення суду по цій справі очікується 21 грудня.

Дар'ю Полюдову безперервно переслідували на інших мирних громадських протестах, які мали місце на вулиці і в соціальних мережах. В 2015 вона була засуджена чотири рази до коротких "адміністративних затриманнь" терміном від чотирьох до 15 днів. Через повторні затримання вона втратила роботу юридичного радника в лікарні.

Згідно норм міжнародного права в галузі прав людини, жодна людина не повинна бути затримана за мирну реалізацію свого права на свободу вираження , мирних зборів і асоціацій.

Дар’я Полюдова – політична активістка та блогерка з Краснодарського регіону, що на півдні Росії. 16 липня її засудили до п’ятиденного адміністративного ув’язнення за ст.20, п.3 Кодексу адміністративних порушень (заборона публічної демонстрації нацистських символів). Це пов’язано із двома зображеннями які вона розмістила на своїй сторінці Вконтакте в червні. Обидва зображення сатирично зображують державні символи Росії в перемішку із символами нацистської Німеччини, з використанням свастики та відповідним текстом, який порівнює символи обох держав.

Дар’я Полюдова відома своїми критичними висловлюваннями про російську владу, особливо про її роль у конфлікті на сході України. Вже тривалий час за активізмом Дар’ї спостерігає місцева влада. Її затримували декілька разів під різними приводами за її мирні вуличні протести. 29 серпня 2014 року її заарештували за ст.280(2) та 280.1(2) Кримінального Кодексу (публічні заклики до екстремістської діяльності та публічні заклики проти територіальної інтеграції Росії). Це було пов’язано із тим, що дівчина показувала слогани, в яких закликала «усунути Путіна та розпочати соціалістичну революцію», а також брала участь в онлайн-дискусіях щодо «організації маршу федералізації Кубанського регіону». Шість місяців вона провела в заключенні та була звільнена 25 лютого 2015 року, підписавши заборону на пересування на час проведення кримінального розслідування її справи. Дар’ю повторно заарештовували і вона була ув’язнена на 5 днів у зв’язку із її мирними протестами. Наприклад, її засудили за порушення правил публічних зборів після того як вона прийняла участь у проурядовому зібранні 9 травня 2015, тримаючи в руках стяг із закликом протестувати проти урядової політики.

Дар'я Полюдова добре відома своїми вуличними та онлайн протестами. Вона є затятим критиком російської влади, зокрема, політики щодо України. Вона була затримана багато разів за участь у мирних вуличних протестах проти анексії Криму та участі Росії у збройному конфлікті на сході України.

29 серпня 2014 року її було заарештовано за статтями 280(2) та 280.1 (2) Кримінального кодексу ("публічні заклики до екстремізму" та "заклики до дій, що загрожують територіальній цілісності Російської Федерації"). Обидві статті передбачають максимальний строк ув’язнення до чотирьох років. Її було звільнено з-під варти 26 лютого 2015 та було накладено обмеження в пересуванні до судового слухання апеляційного провадження.

Цей процес пов'язаний з її постами в соціальних мережах, де вона мирно виражала свої погляди, а також публікувала фотографії, на яких вона тримає політичні транспаранти з такими написами «Не война с Украиной, а революция в России». Під одним із таких фото вона розмістила коментар, де вона звинувачує Володимира Путіна у «терористичних актах та катастрофах в Росії». Вона закликає до "соціалістичної революції" і пише "На Майдані (протести в Києві, Україні, в 2013-2014) люди змогли скинути Януковича (український президент на той час), чому ми не в змозі скинути Путіна і почати соціалістичну революцію в Росії?”. В липні 2014 року, вона із друзями обговорювала Вконтакте плани, щодо проведення «маршу за федералізацію Кубанського регіону». Такі марші були заплановані політичними активістами по всій Росії, але були заборонені урядом. Ці "марші за федералізацію" використовували той факт, що Росія підтримує сепаратистів на сході України, щоб закликати до більшої автономії відповідних регіонів в межах Російської Федерації.

У листопаді, Дар'я Полюдова провела 15 днів в ув'язненні за публікацію кількох інтернет-зображень, у тому числі сатиричних образів, на яких зображена свастика. В Росії існує юридична заборона за використанням нацистської символіки в громадських місцях, але законодавство не вдрізняє пропаганду і сатиричне використання, що призвело до кількох випадків затримання, подібних затриманню Дар'ї. У зв'язку з цим затриманням, вона не змогла отримати роботу за фахом та втратила інші можливості заробітку, які вона мала протягом року.

9 грудня Дар'я Полюдова поширювала листівки для місцевого бізнесу на вулиці маленького містечка в Полтавській станиці, в якому вона живе. Дар'ю було зупинено поліцією, яка хотіла впевнитися, що вона не поширювали листівки політичного змісту. Її не було заарештовано, однак пізніше в той же день вона була звільнена з роботи після дзвінку з поліції до її роботодавця.

Згідно зі словами Дар’ї, протягом останніх декількох тижнів вона отримувала численні текстові повідомлення, що містять погрози. Той, хто відправляв повідомлення, здається, добре знає, де перебуває вона сама та її родина. В одному з повідомлень він застеріг Дар'ю, від продовження її діяльності, погрожуючи підкинути гранату в її помешкання, так ниби вона намагається підірвати офіси партії «Єдина Росія» (явне посилання на відому справу, коли український активіст був засуджений у Росії за підпал офісу тієї ж партії у Криму, після россійської анексії, дивіться http://cases.amnesty.org.ua/sprava/sentsov-reports-tortures ).

Дар'я Полюдова поскаржилася на отримання таких погроз в поліцію, але влада до цього часу ніяк не відреагувала на її скарги.

ВІЗЬМІТЬ УЧАСТЬ У АКЦІЇ ТЕРМІНОВОЇ ДОПОМОГИ!

І/або
Я хочу отримувати інформацію про нові акції термінової допомоги на свою електронну пошту або через SMS

Чи хотіли б ви оперативно допомагати людям, життя яких знаходиться у небезпеці?

Кожних 2 тижні ми надсилатимемо вам коротке повідомлення про справи людей, які потребують вашої допомоги.

Ви зможете:

• роздрукувати та надіслати звернення до влади,
  • або залишити свій підпис під он-лайн петицією з вимого звільнити в'язня або зупинити переслідування (у цьому випадку ми надішлемо листа від вашого імені).

Ми готуємо ваш лист. Зачекайте, будь ласка…

Переглянути звернення, яке ми надсилаємо

• Леонид Геннадиевич Коржинек: Прокурор Краснодарского региона, Прокуратура Краснодарского региона Ул. Советская 39 Краснодар 350063
  • Юрий Яковлевич Чайка: Генеральный прокурор РФ, Офис генерального прокурора Ул. Б. Дмитровка, д.15а Москва 125993

Ми вимагаємо:

• скасувати вирок і негайно та безумовно звільнити Дар'ю Полюдову, оскільки вона є в’язнем совісті виключно за здійснення свого права на свободу вираження поглядів
  • поважати і захищати право на свободу вираження, мирних зборів і асоціацій людей в Росії, які мирно реалізовують своє право на свободу вираження поглядів, або через їх політичні переконання.