Апеляція по Болотній справі наближається

Росія, акція створена 18.6.2014

Апеляція, подана вісьмома учасниками протесту на Болотній площі, буде розглянута Московським міським судом 19 червня 2014 року. Протестувальники є жертвами політично сфабрикованого судового процесу. Всі семеро ув’язнених мають будуть звільнені.

19 червня Московський міський суд розгляне апеляцію восьми фігурантів Болотної справи: Андрія Баранова, Ярослава Бєлоусова, Олександри Духаніної (Наумової), Сергія Кривова, Дениса Луцкевича, Олексія Поліховіча, Артема Савелова та Степана Зіміна. Ув’язнені апелювали проти вироку, винесеного 24 лютого, згідно з яким вони визнавалися винними «в участі у масових заворушеннях» та «використанні насилля проти представників правоохоронних органів». Сімох з них було засуджено до тюремного ув’язнення, в той час як Олександра Духаніна отримала умовний строк. Більшість протестувальників провели близько півтора років під арештом перед тим, як їх остаточно було позбавлено волі.

Amnesty International визнала судовий процес по даній справі політично упередженим. Організація впевнена в тому, що суд кваліфікував події на Болотній площі як «масові заворушення» через політичні, не підкріплені фактами міркування і що вироки щодо заарештованих, як «учасників масових заворушень», мають бути скасовані.

Amnesty International закликає до термінового звільнення всіх протестувальників. Шестеро із них – Артем Савелов, Денис Луцкевич, Ярослав Бєлоусов, Сергій Кривов, Степан Зімін та Олексій Поліховіч – є в’язнями совісті. Щодо Андрія Баранова, то не зважаючи на те, чи вдавався він до дій, які можна кваліфікувати як «використання насилля проти представників влади» чи ні, але термін, який він вже провів за ґратами є довшим, ніж вирок, який йому винесено по даному обвинуваченню. Тому він також має бути звільнений.

Судовий процес над чотирма іншими учасниками акції протесту та двома іншими фігурантами, які проходять по справі як «організатори масових заворушень», триває на даний момент в Москві. На кінець травня ще трьох осіб було заарештовано за підозрами у причетності до подій на Болотній площі 6 травня 2012 року. Двох з них звинуватили в «участі в масових заворушеннях» та відпустили під підписку про невиїзд. Третій, якому інкримінували «використання насилля проти посадових осіб», зараз перебуває під арештом.

2012 року, яку поліція придушила, вдаючись до надмірних та насильницьких дій. Незважаючи на те, що даний захід проходив переважно мирно, прояви жорстокості були зафіксовані лише в певних районах та включали відносно невелику частину протестувальників, влада класифікувала події як «масові заворушення», що дозволило їй вдатися до більш серйозних обвинувачень проти заарештованих.

Кримінальні справи було порушено проти 28 осіб, 11 з яких звільнили через амністію, а двох було ув'язнено. 24 лютого 2014 року Замоскворецький суд Москви засудив до трьох з половиною років позбавлення волі Олексія Поліховіча, Степанп Зіміна та Дениса Луцкевича, до чотирьох років – Сергія Кривова та до двох з половиною років - Ярослава Бєлоусова. Артема Савелова було позбавлено волі на два роки та сім місяців. Олександра Духаніна (Наумова) була засуджена умовно на три роки та три місяці, в той час як Андрій Барабанов отримав три роки та сім місяців тюремного ув’язнення.

Кримінальне провадження щодо мирних учасників акції протесту на Болотній площі є частиною всеохоплюючого наступу на свободу волевиявлення, зібрання та асоціації, який посилюється з того часу, як Володимир Путін зайняв президентське крісло 7 травня 2012 року.

Ми надзвичайно вдячні усім, хто прийняв участь в акції. Наразі жодних додаткових дій від учасників/ць Мережі Акцій термінової допомоги не потрібно.

• Генеральний Прокурор повинен підтримати апеляцію та вимагати негайного звільнення всіх в'язнів Болотної справи;
  • зняти всі звинувачення в участі у масових заворушеннях по відношенню до всіх інших осіб, пов'язаних з подіями на Болотній площі, які знаходяться під слідством або в процесі судового провадження, а також забезпечити проведення справедливого судового процес

• Чайка Ю.Я.: Генеральний прокурор РФ, Генеральна прокуратура РФ