ПРОТЕСТУЮЧОГО ЗАСУДЖЕНО ДО ПРИМУСОВОГО ПСИХІАТРИЧНОГО ЛІКУВАННЯ

Росія, акція створена 16.10.2013

8 жовтня Московський суд визнав винним Михайла Косенка і призначив йому примусове психіатричне лікування. Він може бути позбавлений волі на невизначений термін. Він є в'язнем совісті.

Михайло Косенко був заарештований 8 червня 2012 року, через місяць після того як він взяв участь у протестах на Болотній площі в Москві, які в результаті призвели до зіткнення протестуючих з поліцією. Він був звинувачений в участі в «масових заворушеннях» і застосуванні сили щодо поліцейського, і був відданий під суд у Замоскворецький суд Москви.

Михайло Косенко має історію легкої розумової інвалідності внаслідок травми, отриманої під час служби в армії. Звинувачення прагне продемонструвати, що він не схильний до насильства і не становить небезпеки для себе та суспільства, а отже не потребує психіатричного лікування. Висновок про необхідність примусового лікування заснований на результатах медичної експертизи на прохання сторони обвинувачення. Суддя відмовився дозволити незалежну експертизу його психічного здоров'я на прохання його захисту.

Михайло Косенко заперечує свою причетність до насильства або будь-яких інших незаконних дій на Болотній площі. Наявні відеозаписи та покази свідків підтверджують його слова. Що стосується його психічного здоров'я, в медичній історії хвороби не прослідковуються випадки насильства. Протягом багатьох років він отримував лікування без госпіталізації і жодного разу не був визнаний небезпечним для суспільства або себе.

Велика кількість надійних доказів у справі Михайла Косенка вказує на його непричетність до вчинення насильства або інших незаконних дій під час акції протесту на Болотній площі, а отже і його невинуватість у злочинах, за яких він був засуджений. Михайло Косенко є в'язнем совісті, що переслідується за мирне здійснення права на свободу вираження думок і зібрань.

6 травня 2012 року напередодні інавгурації Володимира Путіна було погоджено низку акцій на Болотній площі в центрі Москви на знак протесту проти повернення Володимира Путіна на пост президента, оскільки вибори були затьмарені численними повідомленнями про фальсифікації. У день демонстрації, поліція змінила погоджені заходи щодо безпеки, в результаті чого для протестувальників був набагато більш вузький прохід на Болотну площу. Це призвело до підвищення тиску в передній частині колони протестувальників і порушення першої лінії поліції біля входу на площу. Тим не менш, другий ряд поліції не був прорваний і не було спроб прорвати другу лінію. Проте, поліція затримала сотні протестуючих, багато з них довільно, і розігнала весь збір.

Є безліч добре документованих доказів застосування надмірної сили з боку поліції, кілька демонстрантів отримали травми, включаючи струс мозку, серйозні синці та порізи. У той же час шматки асфальту і різні інші об'єкти були кинуті в поліцію, а також ряд співробітників поліції отримали поранення.

За словами очевидців, деякі сутички між протестувальниками і поліцією були реакцією на жорстокість поліції і довільні арешти. Amnesty International спілкувалась з очевидцями, які наполягають на тому, що лише дуже невелика частина демонстрантів брали безпосередню участь у насильстві, що підтверджується відео.

Кримінальну справу за фактом застосування насильства протестуючими проти співробітників поліції було порушено стосовно 26 осіб. Двоє з них визнали себе винними, 11 перебувають у стадії розслідування і 13 (у тому числі Михайло Косенко) постали перед судом. Amnesty International визнає трьох із останніх 13, а саме Володимира Акименка, Артема Савелова і Михайла Косенка, в'язнями совісті. Організація стурбована тим, що деякі із обвинувачених також можуть бути в'язнями совісті.

• - гарантувати негайне і беззастережне звільнення Михайло Косенка.

• Юрій Якович Чайка: Генеральний прокурор Російської Федерації, Генеральна прокуратура Російської Федерації