ДИСКРИМІНАЦІЙНИЙ ЗАКОН В РОСІЇ БУВ ПІДТРИМАНИЙ ПАРЛАМЕНТОМ

Росія, акція створена 12.2.2013

Російський парламент прийняв гомофобний закон, що забороняє "пропаганду гомосексуальності". Закон являє собою напад на фундаментальне право людини на свободу вираження поглядів та є порушенням міжнародних зобов’язань країни щодо захисту лесбійок, геїв, бісексуальних, транс гендерних та інтерсексуальних людей (ЛГБТІ) від дискримінації.

25 січня Російський парламент практично одноголосно прийняв гомофобний закон, що забороняє «пропаганду гомосексуальності» серед неповнолітніх.

Згідно із запропонованим законом «пропаганда гомосексуальності» серед неповнолітніх стає адміністративним правопорушенням в федеральному законодавстві; це передбачає штрафи до 500,000 рублів (US$16,200). Остання дата для внесення поправок – 25 травня.

В російському законодавстві відсутнє правове визначення «пропаганди гомосексуальності», що може бути використане для довільної інтерпретації закону. Російський парламентський комітет з питань сім’ї, жінок та дітей запропонував наступне визначення «пропаганди гомосексуальності»: «це проведення гомосексуалами заходів в місцях, доступних для дітей, а також позитивне згадування та виправдання гомосексуальних стосунків на телебаченні, радіо в час, коли діти можуть це побачити чи почути». Стверджується, що законопроект не буде «обмежувати право дитини на отримання інформації про гомосексуальність, якщо це передбачено потребами дитини та її віком». Активісти Amnesty International отримали аналогічні відповіді на свої звернення до Комітету.

Закон являє собою напад на фундаментальне право людини на свободу вираження поглядів та є порушенням міжнародних зобов’язань країни щодо захисту лесбійок, геїв, бісексуальних, транс гендерних та інтерсексуальних людей (ЛГБТІ) від дискримінації. В разі прийняття, закон призведе до ще більшої стигматизації та відчуження ЛГБТІ спільноти та подальшої їх дискримінації. В тих регіонах, де були прийняті подібні закони Amnesty International спостерігає наступи на ЛГБТІ активістів, організації та події.

25 січня 2013 російські ЛГБТІ активісти провели «День поцілунків» як знак протесту перед парламентом. Демонстранти зіткнулися із словесними образами і були закидані яйцями прихильниками закону. За повідомленнями, поліція затримала 20 активістів ЛГБТ спільноти.

Перше слухання законопроекту в нижній палаті парламенту було заплановане на 19 грудня, проте відбулося 25 січня.

Аналогічні закони вже були прийняті в деяких регіонах, втому числі в Рязані, Архангельську, Костромі, Санкт-Петербурзі, Новосибірську, Магадані, Самарі, Башкортостані та Краснодарі. Деякі з цих законів забороняють «пропаганду педофілії серед неповнолітніх», ставлячи в один ряд сексуальне насильство над дітьми та приватні сексуальні стосунки за спільною згодою між дорослими.

Ірина Федотова, відкрита лес бійка та активістка спільноти лесбійок, гомосексуалів, бісексуалів і трансгендерів (ЛГБТ) в Росії, звернулася в Комітет з прав людини ООН у зв’язку з прийняттям дискримінаційного розділу Закону Рязанської області «Про адміністративні правопорушення», що стосуються «публічних дій, спрямовані на пропаганду гомосексуальності». Вона розмістила плакати з написом «Гомосексуальність – це нормально» і «Я пишаюся своєю гомосексуальністю» біля школи в Рязані. Після втручання поліції, суд оштрафував її на 1,500 рублів (48 доларів США) за «публічні дії, спрямовані на пропаганду гомосексуальності».

У жовтні 2012 року Комітет прийшов до висновку, що Росія порушила права Ірини Федотової на свободу вираження думок і її право на захист від дискримінації відповідно до статті 19(2) Міжнародного пакту про громадянські та політичні права (МПГПП) у поєднанні зі статтею 26. Комітет нагадав, що заборона на дискримінацію у відповідності зі статтею 26 МПГПП включає в себе також дискримінацію за ознакою сексуальної орієнтації, і прийшов до висновку, що Закон Рязанської області носить дискримінаційний характер, оскільки заборона стосується тільки пропаганди гомосексуальності, але негетеросексуальності чи сексуальності в цілому.

Проект закону припускає, що захист дітей від інформації про гомосексуальність, сприяє здоровому моральному, духовному і психологічному розвитку. Однак, доступ до такої інформації може бути корисним для дітей, і принцип якнайкращого забезпечення інтересів дитини не вимагає, щоб діти були захищені від такої інформації. Діти, як і дорослі, мають право шукати, одержувати і поширювати інформацію та ідеї будь-якого роду. Це право є доступним для всіх, як це передбачено у статті 19 МПГПП. Це право також явно гарантоване статтею 13 Конвенції про права дитини. Комітет з прав дитини витлумачив ці норми як такі, що включають право на доступ до інформації про сексуальність та сексуальну поведінку.

Закон, що нібито спрямований на захист дітей, призведе до обмеження свободи слова, асоціацій та зборів ЛГБТІ осіб, включаючи дітей, ЛГБТІ активістів та організацій.

• відхилити проект федерального закону №44554-6, в його нинішньому або зміненому вигляді;
  • зупинити переслідування ЛГБТІ активістів;
  • захистити права всіх осіб на свободу вираження думок і зборів, а також свободу від дискримінації та рівність перед законом, незалежно від їх реальної або можливої сексуальної орієнтації або гендерної ідентичності, у відповідності з європейськими і міжнаро

• Сергій Наришкін: Голова Державної Думи
  • Олена Мізуліна: Голова Комітету з питань сім'ї, жінок та дітей, Державна Дума Російської Федерації
  • Анатолій Якунін: Голова ДУ МВС Росії по м. Москва