КРИМІНАЛЬНІ ЗВИНУВАЧЕННЯ ЗА ПІДНЯТТЯ ПРАПОРУ

Росія, акція створена 30.10.2014

Олег Саввін, Михайло Фельдман і Дмитро Фонарьов були звільнені з-під варти 17 червня 2015 року, після того як провели більше року в ув'язненні за підняття німецького прапору над офіційною будівлею в Калінінграді.

Останні оновлення

23.6.2015

КАЛІНІНГРАДСЬКИХ АКТИВІСТІВ ЗВІЛЬНЕНО

Олег Саввін, Михайло Фельдман і Дмитро Фонарьов, які провели більше року в ув'язненні за підняття німецького прапору над офіційною будівлею в Калінінграді 4 березня 2014, були звільнені 17 червня 2015 року.

17 червня суддя Центрального районного суду Калінінграду визнав Михайла Фельдмана, Олега Саввіна і Дмитра Фонарьова винними у "груповому хуліганстві, вчиненому на підставі ненависті до певної соціальної групи" (стаття 213, частина 2 Кримінального кодексу Російської Федерації ). Олег Саввін і Дмитро Фонарьов були засуджені до одного року і одного місяця позбавлення волі. Михайло Фельдман, який до того ж був визнаний винним у зберіганні вибухової речовини, був засуджений до одного року, одного місяця і 23-х днів. Михайло Фельдман стверджує, що наявність в нього вибухової речовини була йому безпідставно "приписана". Всі троє були звільнені в суді, оскільки вони повністю відбули свій термін у попередньому ув'язненні в СІЗО.

Активісти продовжують відстоювати свою невинуватість. Amnesty International вважає їх в'язнями совісті, так як вони були ув'язнені виключно за реалізацію свого права на свободу вираження думок.

Велика подяка всім тим, хто надсилав свої звернення!

9.6.2015

11 червня - крапка у справі

Суд над трьома чоловіками, що підняли німецький прапор над однією із держустанов у Калінінграді 4 березня 2014 року, ймовірно, завершиться 11 червня - очікується, що саме в цей день буде винесено рішення. Сторона обвинувачення наполягає на покаранні у вигляді позбавлення волі строком до двох років для трьох відповідачів, які вже більше року провели під вартою. Суд над Михайлом Фельдманом, Дмитром Фонарьовим і Олегом Саввіним триває з 16 березня 2015 року, їм висунуто звинувачення за 2 частиною статті 213 Кримінального кодексу Російської Федерації у “спланованому хуліганстві, скоєному організованою групою осіб з мотивів політичної ненависті проти певної соціальної групи”.

Судовий процес добігає кінця 11 червня, коли Суд має винести рішення у справі. Сторона обвинувачення наполягає на покаранні у вигляді позбавлення волі строком до 2 років для активістів, які перебувають в ув'язненні вже більше року. Слідчі у справі неодноразово змінювали формулювання звинувачень, висунутих активістам, перш ніж прокуратура таки затвердила обвинувальний висновок. Спочатку слідчі стверджували, що підняття німецького прапору було закликом до від'єднання калінінградської області від Російської Федерації (до кінця Другої світової війни ці землі належали Німеччині). Згодом в обвинувальному висновку йшлося вже про те, що дії активістів образили ветеранів війни. Врешті, згідно з остаточним обвинувальним висновком, чоловіки виявили зневагу до державних установ та ветеранів війни. Усі троє не визнають своєї вини.

Михайло Фельдман був також звинувачений у незаконному зберіганні вибухових речовин. Сам же активіст стверджує, що вибухівку йому підкинули правоохоронці при затриманні. Адвокат Михайло Фельдмана розповів Amnesty International, що його підзахисний та двоє інших відповідачів перебували під наглядом поліції і служби безпеки ще задовго до їхнього арешту через їхню політичну активність. 11 березня 2014 року вони були заарештовані за звинуваченням у хуліганстві, а саме - за "лайку в громадському місці". Михайло Фельдман був засуджений до 10 діб адміністративного арешту, а Дмитро Фонарьов і Олег Саввін - до 15 діб кожен. Арешт Михайла Фельдмана та Дмитра Фонарьова був згодом продовжений ще на 7 діб через те, що чоловіки начебто курили марихуану в камерах. Обидвоє чоловіків заперечують, що скоювали ці правопорушення. Після того, як активісти відбули адміністративне покарання, їх відпустили, але наприкінці квітня 2014 року знову затримали як підозрюваних у скоєнні злочину.

17.3.2015

Cуд над активістами з Калінінграда

4 березня, у результаті досудового слухання справи проти трьох чоловіків, що підняли німецький прапор над офіційною установою у Калінінграді, суддя постановив, що розгляд їх справи по суті розпочинається 16 березня. Якщо підсудних визнають винними, їм може загрожувати ув‘язнення терміном до 7 років.

Судовий розгляд кримінальної справи проти Михайла Фельдмана, Дмитра Фонарьова та Олега Саввіна розпочинається 16 березня. Їх захист наполіг, щоб справу повернули до прокуратури у зв’язку із певними порушеннями процедури, та суд відмовив їм у цьому проханні. Трьом громадським активістам з Калінінграда висунули звинувачення за статтею 213 частини 2 Кримінального кодексу Російської Федерації за “сплановане хуліганство, скоєне організованою групою осіб з мотивів політичної ненависті проти певної соціальної групи”. Розслідування неодноразово змінювало формулювання звинувачення проти активістів перед тим, як прокуратура затвердила акт звинувачення. Спершу розслідування висунуло формулювання, що підняття німецького прапору - це заклик до відокремлення Калінінградського регіону від Російської Федерації (регіон належав до складу Німеччини до 1945 року).

На наступному етапі звинувачення було висунуто твердження, що підняття прапору Німеччини - це образа ветеранів війни. А остаточна версія звинувачення твердить, що троє чоловіків виявили неповагу до офіційних інституцій та ветеранів війни. Усі троє підсудних не визнають своєї вини.

Михайла Фельдмана також звинувачують у незаконному володінні вибуховими речовинами. Він, однак, заявляє, що вибухові речовини йому підкинули правоохоронці під час затримання. Адвокат Михайла розповів Amnesty International, що його клієнт та двоє інших затриманих перебували під спостереженням поліції та служб безпеки ще задовго до арешту, у зв’язку із їхньою політичною активністю. Вперше їх заарештували 11 березня 2014 року за звинуваченням у хуліганстві через те, що вони начебто нецензурно висловлювалися у громадському місці. Михайла Фельдмана засудили до 10 днів адміністративного арешту, а Дмитра Фонарьова та Олега Саввіна - до 15 днів. Арешт Михайла Фельдмана та Дмитра Фонарьова потім продовжили ще на 7 днів за нібито куріння коноплі у камерах. Обоє активістів заявляють, що не скоювали цих правопорушень. Після відбуття адміністративного арешту, усіх трьох активістів відпустили, але одразу ж заарештували знову за підозру у скоєнні злочину. За словами адвоката Михайла Фельдмана, його клієнт страждає від церебрального паралічу, і йому відмовили у наданні відповідної допомоги, через що його стан погіршився.

Одинадцятого березня рано вранці активісти вивісили прапор ФРН над гаражем будівлі управління ФСБ в Калінінградській області (російський ексклав, який до кінця другої світової війни був частиною Німеччини). Охорона швидко зняла прапор. Поліція затримала трьох місцевих опозиціонерів: Михайла Фельдмана, Олега Саввіна і Дмитра Фонарьова. Їх засудили до 10 і 15 діб арешту за вчинення дрібного хуліганства. Перед закінченням цього терміну Михайло Фельдман та Дмитро Пономарьов отримали ще кілька діб арешту за нібито нецензурну лайку і вживання наркотиків. Обидва заперечують, що, перебуваючи під вартою, скоювали ці правопорушення.

Наприкінці березня прокуратура почала кримінальне розслідування і порушила проти них кримінальну справу за статтею 213.2 КК РФ (хуліганство з мотивів політичної ненависті або ворожнечі групою осіб за попередньою змовою). Якщо їх визнають винними, то їм загрожує до семи років позбавлення волі. У постанові про притягнення в яксті обвинувачених стверджується, що ці три особи "грубо порушили громадський порядок, проявили явну неповагу до перехожих, глибоко образили і принизили почуття і політичні орієнтири громадян Російської Федерації". Стверджується, що обвинувачені висловлювали ненависть по відношенню до існуючої політичної ідеології і, "протиставивши себе суспільству, демонстративно знехтували загальноприйнятими нормами поведінки, образили почуття всіх громадян РФ з мотивів політичної ненависті і ворожнечі".

Всі троє були знову арештовані і залишилися під вартою на підставі того, що вони підозрюються в скоєнні "тяжкого злочину". На судовому засіданні, де розглядалося продовження запобіжного заходу, слідчий заявив, що, піднявши прапор Німеччини, вони "закликали до виходу Калінінградській області зі складу Російської Федерації і приєднання її до Європейського Союзу". Як підставу для продовження терміну утримання під вартою слідчий послався на те, що у них або немає постійної роботи, або вони не живуть за адресою постійної реєстрації (що не є порушенням закону).

Михайло Фельдман, Олег Саввін і Дмитро Фонарьов брали активну участь в протестах проти анексії Криму Росією. Вони заявили, що підйом німецького прапора над будівлею ФСБ в Калінінграді був протестом проти підняття російського прапора в Криму. Анексія Криму та історичні претензії Росії на цю територію є предметом палких громадських обговорень між активістами, істориками та політиками в Росії (півострів був частиною Росії з кінця 18 століття і до 1954 року, коли його передали з РРФСР УРСР - в той час обидві частини Радянського Союзу). Деякі провели паралелі між долею Криму та Калінінградській області, яка (тоді називалася східною Пруссією) була частиною Німеччини до 1945 року.

Російська анексія Криму сталася після масштабних протестів, що проходили в Києві з листопада 2013 по лютий 2014, та скинули уряд президента Віктора Януковича. Двадцять першого лютого Віктор Янукович втік з України в Росію, а Верховна Рада обрала перехідний уряд. Це в свою чергу викликало протести і захоплення урядових будівель протестуючими в російськомовних областях східної України, особливо після того як новий уряд в Києві вніс пропозицію зробити українську єдиною державною мовою. Наприкінці лютого 2014 року і початку березня кілька урядових будівель в Сімферополі, столиці Автономної республіки Крим, у тому числі регіональний парламент, були захоплені організованими групами озброєних людей в масках. Парламент обрав нового главу Криму і проголосував за проведення "референдуму" 16 березня 2014 про відділення від України, після якого російська влада без зволікання оголосили Крим і Севастополь (місто в Криму з особливим статусом) частиною Російської Федерації. Після розвалу СРСР в 1991 році Севастополь був базою російського чорноморського флоту в рамках угоди з Україною, у зв'язку з чим на півострові постійно знаходилися частини російської армії.

В той час, як розгорталися ці події, тисячі людей в Росії виходили на вулиці, в більшості випадків вітаючи анексію Криму і політику уряду по відношенню до східних областей України, але були й інші, хто протестував проти анексії і російської військової інтервенції в Україну. Поліція довільно затримала сотні демонстрантів. В деяких випадках людей заарештовували лише за те, що вони були в одязі синіх і жовтих кольорів, кольорів українського прапора. Одна людина зараз перебуває під вартою за те, що ймовірно брала участь в підйомі українського прапора над історичною будівлею в Москві, і за те, що розфарбувала зірку на даху однієї з "сталінських висоток" в синій і жовтий кольори.

Притягнення до кримінальної відповідальності і призначення будь-якого покарання тільки за підйом прапора або демонстрацію інших символів в якості мирного вираження своїх політичних поглядів або висловлення думки про політичний статус будь-якої території без нанесення протизаконного збитку, порушує зобов'язання дотримуватися і захищати право на свободу висловлення думок, викладене у статті 19 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права.

Ніяких додаткових дій від мережі акцій термінової допомоги не потрібно. Велика подяка всім тим, хто надсилав свої звернення!

• Негайно і безумовно звільнити Михайла Фельдмана, Олега Саввіна і Дмитра Фонарьова;
  • Визнати, що Михайло Фельдман, Олег Саввін і Дмитро Фонарьов утримуються під вартою виключно за мирне використання свого права на свободу вираження думок;
  • Дотримуватися прав всіх громадян Російської Федерації на свободу вираження думок.

• Колокольцев В.А.: Міністр внутрішніх справ