Російські НУО ризикують бути закритими

Росія, акція створена 30.6.2013

Асоціація Голос та чотири інших російських НУО отримали великі штрафи за відмову реєструватися як «іноземні агенти». Вони і багато інших НУО ризикують закритися, в той час як їхні керівники можуть зіткнутися з можливим кримінальним переслідуванням.

У відповідності із законом про «іноземних агентів», кожна НУО, що отримує іноземне фінансування повинна зареєструватися як «організація, що виконує функції іноземного агента», а також вказувати на це у всіх своїх публікаціях, якщо вона бере участь у «політичній діяльності», яка має дуже непевне визначення.

П'ять російських НУО вже були притягненні до суду з боку влади за відмову зробити це, і, відповідно, оштрафовані на великі суми, остання з яких ЛГБТ організація «Вихід» - 19 червня 2013 року. Асоціація Голос була першою оштрафованою НУО і поки єдиною, що подала апеляцію (14 червня) і програла, і це робить рішення суду остаточним. Голосу доведеться заплатити 300000 рублів (майже $10 000), а її очільниці Лілії Шибановій -100 000 рублів (US $ 3200) відповідно.

Після того, як закон законом про «іноземних агентів» набрав чинності в листопаді 2012 року, офіси сотень НУО по всій Росії були "перевірені" зі сторони працівників прокуратури та інших посадовців. Крім уже оштрафованих, прокуратура запропонувала ще 17 НУО зареєструватися як «іноземні агенти» протягом місяця або ж йти до суду, і попередила, принаймні, 38 інших неурядових організацій, що вони будуть порушувати закон, якщо отримуючи фінансування з-за кордону і займаючись "політичною діяльністю", не реєструватися як «іноземні агенти». Відповідно до закону, якщо НУО як і раніше відмовляється реєструватися як «іноземний агент», її лідер може бути притягнутий до кримінальної відповідальності, і їй/йому загрожує до двох років позбавлення волі, в той час як НУО будуть закриті.

Офіційна назва закону «про іноземних агентів» - Федеральний закон №. 121-ФЗ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів РФ відносно регулювання діяльності некомерційних організацій, що здійснюють функції іноземних агентів. Він був прийнятий 20 серпня 2012 року, без будь-яких консультацій з громадськістю і, незважаючи на гостру критику, і набув чинності в листопаді 2012 року. Він широко використовується для чинення тиску на незалежні організації громадянського суспільства на території Росії, а також для залякування, переслідування та наклепницьких кампаній. У березні та квітні 2013 року, сотні, якщо не тисячі російських НУО відвідали раптові «інспекції» представників прокуратури, Міністерства юстиції та податкових органів, а іноді й інших, які зажадали статутних, фінансових та інших документів для перевірки. Керівників деяких НУО в подальшому викликали органи прокуратури для допиту про діяльність цих організацій. Десятки НУО отримали офіційні накази зареєструватися як «іноземний агент» або ж попередження про необхідність зробити це, якщо вони отримували іноземне фінансування та приймали участь в «політичній діяльності»; очікується, що їх кількість зростатиме. Закон допускає жорсткі адміністративні і навіть кримінальні санкції за його невиконання. Цей закон суперечить зобов'язанням Російської Федерації у відповідності з міжнародним правом, включаючи право на свободу об'єднань.

Російська влада намагалася виправдати введення цього нового законодавства у зв'язку з необхідністю забезпечення прозорості та підзвітності організацій громадянського суспільства. І це, незважаючи на те, що відповідно до існуючих правових норм, НУО в даний час представляють докладні фінансові та звіти про діяльність відповідним державним органам, а також викладають цю інформацію в публічному доступі в Інтернеті. У той же час, термін «іноземний агент» російською мовою означає щось близьке до «шпигун» або «ворог», а НУО знаходять його вкрай зухвалим і таким, що може нашкодити їх репутації та дискредитувати їх роботу.

Асоціація Голос відігравала провідну роль в організації спостереження за звітності щодо фальсифікації виборів протягом парламентських (2011) і президентських (2012) виборів в РФ. Організація, її співробітникам ті її партнери були суб’єктами затяжної наклепницької кампанії і переслідування з боку влади, що переросло в тривалий судовий процес. 15 травня 2013, міністр юстиції Олександр Коновалов попередив, що якщо Голос продовжуватиме відмовлятися від реєстрації як «іноземний агент» Міністерство буде домагатися його закриття на підставі рішення суду. Пізніше міністр додав, що близько сотні НУО в Росії, ймовірно, доведеться зареєструватися як такі.

Окрім Асоціації Голос та організації Вихід, інші НУО вже оштрафували в суді, серед них ЛГБТ кінофестиваль «Бок-о-Бок» («Пліч-о-Пліч»), Костромської центр підтримки громадських ініціатив та регіональна громадська організація «Голос». З них Вихід та «Бок-о-Бок» отримали найвищі штрафи в 500 000 рублів ($ 15 700) кожен.

Судове засідання, на якому ці НУО були оштрафовані за новим законом також викликають серйозну заклопотаність з приводу неупередженості та принципів справедливого судового розгляду. Так, під час судових слухань за участю Асоціації Голос, судді проігнорували доводи захисту, у тому числі той факт, що НУО не отримує фінансування з-за кордону (що, відповідно до закону, є важливою особливістю «іноземного агента») . Раніше НУО отримала премію Андрія Сахарова за свободу думки від Норвезького Гельсінського комітету, де передбачався грошовий приз, але організація відмовилася від грошей. Тим не менш, це вважалося доказом іноземного фінансування і призвело до подальших рішень суду.

• - припинити переслідування Голоса та інших незалежних громадських організацій;
  • - скасувати Федеральний закон 121-ФЗ від 20 липня 2012 року (Закон "Про іноземних агентів"), як такий, що не відповідає Конституції та міжнародним зобов'язаннями Росії;
  • - відкликати штрафи, а також накази і попередження, вже видані прокуратурою щодо НУО .

• Юрій Якович Чайка: Генеральний прокурор Російської Федерації