Акція термінової допомоги

Зупинити примусове повернення журналіста в Узбекистан

Росія, акція створена 21.3.2017, актуальна акція

Журналіст і активіст Худоберді Нурматов (також відомий як Алі Феруз) знаходиться під загрозою примусового повернення з Росії до Узбекистану. Друзі та прихильники стурбовані тим, що він може бути викрадений узбецькими силами безпеки. У разі повернення в Узбекистан він знаходиться під ризиком серйозних порушень прав людини, включаючи катування.

Останні оновлення

26.9.2017

8 серпня Московський міський суд призупинив процес депортації громадянина Узбекистану Худоберді Нурматова до розгляду його справи Європейським судом з прав людини, однак його продовжують тримати під вартою. Його слід негайно звільнити.

8 серпня 2017 року суддя Московського міського суду постановив, що депортація кореспондента "Новой газеты" і активіста Худоберді Тургуналієвича Нурматова (більш відомого під псевдонімом Алі Феруз) має бути призупинена до розгляду його справи Європейським судом з прав людини (ЄСПЛ). Суддя послався на рішення ЄСПЛ від 4 серпня 2017 року про термінове застосування по відношенню до Худоберді Нурматова тимчасових заходів згідно зі статтею 39 Регламенту суду, що забороняють депортацію Нурматова до Узбекистану. Однак, суддя також постановив, що журналіст має залишатися в ізоляторі тимчасового утримання для іноземних громадян протягом розгляду його справи у ЄСПЛ, що може зайняти декілька місяців чи навіть років. Існує загроза його примусового повернення до Узбекистану, можливо шляхом викрадення.

Amnesty International фіксує численні випадки примусового повернення осіб з Росії до Узбекистану, зокрема викрадення і таємну видачу шукачів притулку і біженців силами безпеки. В разі депортації до Узбекистану Худоберді Нурматов може зазнати серйозних порушень своїх прав: катувань і переслідувань, в тому числі за свою сексуальну орієнтацію. Добровільні сексуальні стосунки між чоловіками в Узбекистані – це злочин, що карається тюремним ув’язненням. Затримання має застосовуватись до іммігрантів лише як крайній захід, на якнайкоротший термін та в міру необхідності запобігання втечі, для перевірки особи чи дотримання правил депортації. Ніщо з вищезгаданого не стосується справи Худоберді Нурматова. Його слід негайно звільнити.

8 серпня у залі суду Худоберді Нурматов показав синці, що, за словами журналіста, були наслідком його побиття одним з охоронців на шляху до слідчого ізолятора після минулого судового слухання 2 серпня 2017 року. Жодного розслідування цих заяв про жорстоке поводження проведено не було.

ДОДАТКОВА ІНФОРМАЦІЯ

Шукачі притулку не мають бути затримані, крім виняткових випадків згідно з міжнародно-правовими стандартами і коли органи влади здатні продемонструвати, що таке затримання є необхідним. Всі затримані повинні мати можливість оскаржити законність такого затримання.

Російська влада продовжує вірити на слово запевненням Узбекистану в тому, що ці особи не зазнають тортур після повернення до Узбекистану і не проводить ефективні розслідування викрадень узбецьких громадян в Росії. Для додаткової інформації див. звіт «Узбекистан: короткий шлях до катувань: викрадення і примусові повернення з Росії до Узбекистану» (https://www.amnesty.org/en/documents/eur62/3740/2016/en/) та «Узбекистан: Заява Amnesty International до Комітету міністрів Ради Європи: Гарабаєв проти Російської Федерації» (No.38411/02). Група справ (https://www.amnesty.org/en/documents/eur62/5839/2017/en/).

Худоберді Нурматов, узбецький шукач притулку та журналіст, який живе і працює в Москві, знаходиться під загрозою насильницького повернення в Узбекистан за прискореними адміністративними заходи. Там він буде піддаватися ризику серйозних порушень прав людини, включаючи катування. Худоберді Нурматов пише для незалежної газети "Новая газета" під псевдонімом Алі Феруз, та охоплює у своїх статтях питання про права людей з інвалідністю, а також права біженців та мігрантів з Центральної Азії. З 2015 року він також є активістом Amnesty International.

Худоберді Нурматов був затриманий поліцією 16 березня по звинуваченням в адміністративних правопорушеннях пов'язаних з його міграційним статусом в Росії. Він є громадянином Узбекістану, що народився в Росії, де провів своє дитинство до переїзду в Узбекистан. Він був змушений покинути Узбекистан в 2009 році після того, як був затриманий і підданий катуваннями співробітниками Служби національної безпеки Узбекистану за його відмову від таємної співпраці. Худоберді Нурматов отримав тимчасовий притулок в Росії, а отже, має право перебувати в Росії до прийняття рішення про його статус і до того моменту, коли усі процеси оскарження будуть вичерпаними.

Після арешту Худоберді Нурматова, його адвокати не отримали доступу до нього протягом декількох годин і за цей час він погано себе почував через високу температуру. Він був доставлений в лікарню машиною швидкої допомоги в супроводі одного з його адвокатів. Наразі знаходиться в лікарні і проходить лікування гострої інфекції. Після його перевезення у лікарню ввечері 16 березня, був звільнений з-під варти за умови, що прибуде до поліцейської дільниці за викликом. Дата судового засідання по його адміністративній відповідальності не була зафіксована, але його адвокати стурбовані тим, що це це може статись в найближчі дні.

Прибічники Худоберді Нурматова, які зібралися біля поліцейської дільниці були стурбовані тим, що співробітники служби безпеки Узбекистану можуть спробувати викрасти його. Вони відзначили наявність автомобіля чорного кольору та без розпізнавальних знаків, який був помічений незабаром після того, як карета швидкої допомоги відвезла Худоберді Нурматова у лікарню.

Amnesty International зафіксувала численні випадки біженців, трудових мігрантів та шукачів притулку, які викрадаються з Росії узбецькими силами безпеки за співучастю російських спецслужб.

Дослідження Amnesty International показало, що сотні біженців, трудових мігрантів та шукачів притулку були викрадені або насильно повернені з Росії в Узбекистан з 2014 року. Це є кричущим порушенням міжнародних зобов'язань Росії в області прав людини. Вдаючись до співучасті у викраденні осіб, російська влада шукає інші способи обійти свої міжнародні зобов'язання і використовує такі адміністративні засоби як депортації за адміністративні правопорушення та повернення осіб в Узбекистан, де їм загрожує реальна небезпека катувань. Число тих, хто був примусово повернутий в Узбекистан через адміністративні правопорушення більше сотні. Багато з них безуспішно намагалися просити про надання притулку від російської влади. Російська влада продовжує отримувати запевнення узбецьких колег, у тому що люди не будуть піддані катуванням після повернення до Узбекистану, проте не було проведено ефективного розслідування будь-якого з випадків викрадень громадян Узбекистану в Росії.

У разі повернення в Узбекистан Худоберді Нурматов, як і багато інших, буде в реальній небезпеці ізольованого тримання під вартою, катування або інших видів жорстокого поводження, а також несправедливого судового розгляду. При ув'язненні в Узбекистані, йому загрожує тривалий термін тюремного ув'язнення в жорстоких, нелюдських та тих, що принижують гідність умовах.

ВІЗЬМІТЬ УЧАСТЬ У АКЦІЇ ТЕРМІНОВОЇ ДОПОМОГИ!

І/або
Я хочу отримувати інформацію про нові акції термінової допомоги на свою електронну пошту або через SMS

Чи хотіли б ви оперативно допомагати людям, життя яких знаходиться у небезпеці?

Кожних 2 тижні ми надсилатимемо вам коротке повідомлення про справи людей, які потребують вашої допомоги.

Ви зможете:

• роздрукувати та надіслати звернення до влади,
  • або залишити свій підпис під он-лайн петицією з вимого звільнити в'язня або зупинити переслідування (у цьому випадку ми надішлемо листа від вашого імені).

Ми готуємо ваш лист. Зачекайте, будь ласка…

Переглянути звернення, яке ми надсилаємо

• Плешакова Світлана Олександрівна: Начальниця Управління з питань міграції ГУ МВС Россії по м. Москва полковник поліції, Управління з питань міграції ГУ МВС Россії по м. Москва

Ми вимагаємо:

• гарантувати Худоберді Нурматову, також відомому як Алі Феруз, захист від примусового повернення в Узбекистан, через небезпеку застосування катувань та інших видів жорстокого поводження;
  • вжити всіх необхідних заходів, щоб гарантувати його ефективний захист та запобігти його викраденню в Узбекистані;
  • надати Худоберді Нурматову статус біженця в Росії