РОСІЯ: РИЗИК ВИКРАДЕННЯ ГРОМАДЯН ТАДЖИКИСТАНУ

Росія, акція створена 13.11.2012

Громадянин Таджикистану, котрий має бути звільнений з-під варти, ризикує бути викраденим та насильно поверненим до Таджикистану. Інший громадянин Таджикистану вважається викраденим та силоміць депортованим в Таджикистан після його нещодавнього звільнення. Обидва чоловіки піддаються ризику катування, несправедливого суду та інших порушень прав людини в Таджикистані.

Шукач притулку Ісмон Азімов в даний час знаходиться в ув'язненні, і повинен бути звільнений в листопаді 2012 року. Є побоювання, що він ризикує бути викраденим таджицькими спецслужбами після свого звільнення і насильно бути повернутим до Таджикистану, де він може стати жертвою катування та інших видів жорстокого поводження.

Інша особа, що шукає притулку, Абдулвосі Латіпов, як вважають, був викрадений після його звільнення зі слідчого ізолятора у Волгограді, Росія в жовтні 2012 року. Вважається, що він був примусово повернутий до Таджикистану. В обох випадках Європейський Суд з прав людини (ЄСПЛ) застосував запобіжні заходи відповідно до правила 39, які вимагають від Російський Федерації утриматися від депортації цих людей, поки їх справи не будуть повністю розглянуті в ЄСПЛ.

Ці випадки є лише частиною все популярнішої схеми зникнення таджицьких громадян, що шукають притулку в Росії, багато з яких, як повідомляється, були викрадені таджицькими спецслужбами, і які «знову з'явилися в Таджикистані незабаром після цього». Багато з них повідомили, що вони піддавалися жорстокому поводженню, перебуваючи в ув'язненні після їх повернення.

Останнім часом Amnesty International неодноразово висловлювала занепокоєність з приводу все зростаючої кількості випадків, коли таджицькі громадяни, які шукають притулку в Росії, були викрадені і насильно повернені до Таджикистану.

Савріддін Джураєв був звільнений з-під варти в Росії 20 травня 2011 і викрадений 31 жовтня 2011року. 1 листопада 2011 року він, наче б то, вилетів з московського аеропорту в Таджикистан, не маючи паспорта – при собі мав лише тимчасове посвідчення шукача притулку. Станом на 19 квітня 2012 він був засуджений до 26 років тюремного ув'язнення, проте він наполягає на своїй невинуватості. Він також повідомив, що піддавався тортурам і жорстокому поводженню під час тримання під вартою.

Інший громадянин Таджикистану, Нізомхон Джураєв, зник після його звільнення з ізолятора тимчасового утримання в Росії 29 березня 2012 і «знову з'явився» днями пізніше в Душанбе, Таджикистан, поки розгляд його справи ще не було завершено у Європейському суді з прав людини. Ганна Ставицька, російський адвокат, що супроводжує справу Нізомхона Джураєва до Європейського суду з прав людини, заявила, що вона сумнівається, що Джураєв повернувся добровільно, оскільки він був категорично проти повернення в Таджикистан, де він ризикував стати жертвою тортур або інших видів жорстокого поводження. Крім того, його адвокат заявила, що вона має на руках його паспорт. А без паспорта або достатніх коштів було б надзвичайно важко, якщо не неможливо, повернутися назад в Таджикистан.

Російська Федерація обмежена мінімальними вимогами, викладеними в Європейській конвенції про захист прав людини та основних свобод (ЄКПЛ) та інших обов'язкових міжнародних стандартах, та повинна сумлінно захищати права нелегальних мігрантів та осіб, які шукають притулку. Зокрема, заборона катувань і жорстокого поводження, закріплені у статті 3 ЄКПЛ вимагає, щоб ніхто не був повернений в країну або на територію, якщо існують серйозні підстави вважати, що після екстрадиції вони зіткнуться з реальною загрозою катувань та інших нелюдських або принижуючих гідність людини видів поводження. Стаття 13 передбачає право на ефективні засоби правового захисту перед національною владою за порушення прав відповідно до Конвенції.

• - оперативно, неупереджено та ефективно розслідувати зникнення Абдулвосі Латіпова в жовтні 2012 року;
  • - гарантувати безпеку після звільнення Ісмона Азімова в листопаді;
  • - гарантувати, що усі особи, які шукають притулку та стикаються з ризиком катувань та інших видів жорстокого поводження в Таджикистані, не будуть примусово піддані екстрадиції;
  • - не висилати та не видавати жодну особу до країни, де вони піддаються ризику катувань і / або інших видів жорстокого поводження.

• М.А. Пешков: Директор, Третий департамент по вопросам стран СНГ, Министерство иностранных дел РФ