Парламент Росії прийняв дискримінаційний закон

Росія, акція створена 30.6.2013

11 червня нижня палата російського парламенту майже одноголосно прийняла в другому і третьому читаннях законопроект, котрий серйозно обмежує свободу висловлення думок, зборів і асоціацій для лесбійок, геїв, бісексуальних та транссексуальних людей (ЛГБТ). Після, в значній мірі, формального слухання у верхній палаті парламенту, законопроект буде поданий на схвалення президенту.

Законодавці говорять, що мета законопроекту полягає в «захисті дітей від інформації, що сприяє відмові від традиційних сімейних цінностей». Законопроект вносить зміни до декількох законів, що забороняють «пропаганду нетрадиційних сексуальних відносин серед неповнолітніх». Перед другим читанням законодавці істотно змінили і розширили сферу дії закону.

Законопроект визначає термін «пропаганда», як «поширення інформації, спрямованої на формування нетрадиційної сексуальної орієнтації, привабливість нетрадиційних сексуальних стосунків, спотворене сприйняття соціальної еквівалентності традиційних і нетрадиційних сексуальних стосунків або поширення інформації про нетрадиційні сексуальні стосунки, яка б сприяла інтересу до таких стосунків».

Така «пропаганда» серед неповнолітніх каратиметься штрафом у розмірі до 5000 рублів (150 доларів США) для фізичних осіб, до 10 разів більше для чиновників, і до 1000000 рублів (30000 доларів США), а також можливим тримісячним призупиненням діяльності – для організацій. Фізичні особи та посадові особи понесуть ще більші штрафи, якщо «пропаганда» здійснювалася за допомогою засобів масової інформації та Інтернету. Заборона також поширюється на іноземних громадян, які, на додаток до штрафу у розмірі до 1500 доларів США, можуть бути затримані на строк до 15 днів і вислані з Росії.

Перше слухання законопроекту в нижній палаті парламенту Росії, Думі, було заплановане на 19 грудня 2012 року, але відбулося 25 січня 2013 року

Законопроект матиме серйозний вплив на діяльність людей та організацій ЛГБТ-спільноти, і може призвести до подальшої ескалації дискримінації та злочинів на ґрунті ненависті щодо ЛГБТ. Законопроект являє собою напад на права на свободу вираження думок, асоціацій і зборів, а також є порушенням міжнародних зобов'язань країни захищати лесбійок, геїв, бісексуальних та транссексуальних людей (ЛГБТ) від дискримінації.

Перед голосуванням близько 24 активістів ЛГБТ-спільноти Росії провели «акцію поцілунків» біля Парламенту. За даними місцевих ЗМІ, принаймні 20 були затримані поліцією після нападу агресивно налаштованих опонентів на протестуючих.

Аналогічні закони були прийняті в регіонах Російської Федерації, включаючи Рязань, Архангельськ, Кострому, Санкт-Петербург, Новосибірськ, Магадан, Самару, Башкортостан і Краснодарський край. Деякі з цих законів також забороняють «пропаганду педофілії серед неповнолітніх», таким чином пов'язуючи сексуальне насилля над дітьми із приватними сексуальні стосунки між дорослими за згодою.

• - не приймати проект федерального закону №. 44554-6;
  • - захистити свободу вираження думок, мирних зборів, свободу від дискримінації та рівність перед законом, відповідно до європейських та міжнародних норм.

• Владімір Путін: Президент РФ