ПРИХИЛЬНИКАМ МИРУ ПОГРОЖУЮТЬ ВБИВСТВОМ

Росія, акція створена 25.3.2014

Активістам з Самари, Російська Федерація, погрожують вбивством після участі в акції протесту проти російської військової інтервенції в Криму.

2 березня Світлана Чернова, Олександр Лашманкін, Ігор Тітаренко та декілька інших активістів за мир взяли учать у низці одиночних пікетів, які, згідно з російським законодавством, можуть проводитися без попереднього дозволу органів влади, у місті Самара в Росії. Після цього анонімні члени онлайн-групи, що називає себе «Антимайдан» (посилаючись на Євромайдан – протест у Києві, що тривав донедавна) постійно погрожували їм вбивством. Група через «Вконтакте» (російський аналог Фейсбуку) виклала світлини протестувальників та закликала онлайн-користувачів допомогти у встановленні їхніх імен та контактів, а також використовувати засоби «фізичного та морального» тиску на них. Згодом разом з погрозливими коментарями були опубліковані особисті дані Світлани Чернової, Олександра Лашманкіна, Ігоря Тітаренка та принаймні ще двох учасників протесту. Пост від 4 березня: фото квартири Світлани з вказівкою на адресу і коментар: «Дівчата, повидирайте їй кістки».

Хоча ця група Вконтакте була заблокована, а пости видалені, погрози активістам за мир продожували з’являтися в інших соціальних мережах, у тому числі й на популярному блозі LiveJournal, на якому була створена нова група «Антимайдан-63». 12 березня декілька агресивних чоловіків чатували біля житлового блоку, в якому мешкає Олександр Лашмакін. Згодом член «Антимайдану» написав у блозі, що вони хотіли «поговорити, аби з’ясувати його світогляд». Олександр швиденько пробіг повз чоловіків та безпечно дістався домівки. Після цього інциденту на дверях Олександра з’явився напис «шпіон США». 15 березня група агресивних чоловіків з вигуками «Фашисти» та іншими образливими гаслами напала на мирних учасників уже іншого антивоєнного протесту в Самарі. Один з чоловіків розлючено вирвав з рук Ігоря Тітаренка плакат, розірвавши його на шматочки. Працівник міліції, який був присутній при цьому, втрутився через декілька хвилин та зупинив подальшу ескалацію. Місцеві правозахисники стверджують, що обидва інциденти були спровоковані анонімними членами «Антимайдану». Активісти звернулися до уповноважених органів з офіційною заявою про погрози. Однак лише Світлана Чернова отримала відповідь, у якій йшлося, що її заяву було перенаправлено до місцевого відділку міліції.

Починаючи з ночі з 26 на 27 лютого озброєні чоловіки у формі без розпізнавальних знаків беруть під контроль адміністративні будівлі Криму та продовжують блокувати низку об’єктів, що належать Збройним Силам України.

Тимчасовий уряд України звинуватив Росію у військовій інтервенції в Крим, але російське керівництво заперечило звинувачення та наполягало на тому, що озброєні чоловіки є представниками місцевої «самооборони». 1 березня російський парламент надав право президенту Володимиру Путіну ввести загони збройних сил Росії в Крим. На даний момент кримська влада організувала референдум щодо відділення від України та приєднання до Російської Федерації, і президент Володимир Путін підписав відповідну угоду.

Починаючи з 2 березня в Росії відбулися кілька акцій протесту. Російське керівництво у відповідь заарештувало лише в Москві сотні протестувальників, присудивши декільком адміністративний арешт та стягнувши з інших величезні штрафи.

Ми надзвичайно вдячні усім, хто прийняв участь в акції. Наразі жодних додаткових дій від учасників/ць Мережі Акцій термінової допомоги не потрібно.

• Негайно розпочати неупереджене та ефективне розслідування інцидентів переслідування та погроз вбивством активістам за мир з Самари
  • Забезпечити безпеку Світлані Черновій, Олександру Лашманкіну, Ігореві Тітаренку та іншим активістам

• Стерпіков Ю.: Голова Головного Управління МВС, МВС Самарської області
  • Кабалоєв М.: Прокурор Самарської області, Прокуратура Самарської області