В'язня сумління побили в залі суду

Росія, акція створена 7.3.2014

24 лютого конвойний в Замоскворецькому суді Москви жорстоко побив в'язня сумління та одного з засуджених у "болотній справі" Олексія Поліховича. Його адвокати подали скаргу в прокуратура, та досі не отримали відповіді.

24 лютого 2014 року після оголошення вироку у "болотній справі", коли Олексій Поліховича виводили з зали суду, він декілька разів просив надати йому копію вироку. У відповідь конвойний почав принижувати його. Олексій попросив його зупинитись, але той сильно вдарив його по голові та шиї, а коли хлопець впав, конвойний вдарив його ногою по коліну. Про це пізніше Олексій Поліхович розповів своєму адвокату.

Хлопця перевели у в'язничну лікарню, де виявили забій м'яких тканин в області коліна з площею ущкодження приблизно 7 см. Протягом двох днів йому не надавали належної медичної допомоги, тому у Олексія утворилась обширна гематома. Адвокати Поліховича направили скаргу в прокуратуру.

Сотні учасників мирних антиурядових протестів були зааршетовані 6 травня 2012 року на Болотній площі. Поліція розігнала демонстрантів з надмірним використанням сили. Хоча демонстрація була переважно мирною, а насильство здійснювалось лише на окремих ділянках та з невеликою кількістю учасників, влада охарактеризовала захід, як "масові заворушення", що дозволило їм висунути більш серйозні звинувачення.

Згодом кримінальні справи були відкриті проти 28 чоловік. Одинидцять з них амністували, а двох засудили. 24 лютого 2014 року Замоскворецький суд Москва засудив Олексія Поліховича, Степана Зіміна і Дениса Луцкевича до 3,5 років позбавлення волі, Сергія Криівова - до 4, а Ярослава Бєлоусова - до 2,5 років. Артему Савьолову призначили 2 роки і 7 місяців у в'язниці. Олександра Духаніна (Наумова) отримала 3 роки і 3 місяці умовно, а Андрій Барабанов - 3 роки і 7 місяців.

Amnesty International закликає негайно та беззастережно звільнити Олексія Поліховича, а також інших засуджених у "болотній справі": Артема Савьолова, Степана Зіміна, Дениса Луцкевича, Сергія Крівова і Ярослава Бєлоусова. Вони є в'язнями сумління, які засуджені лише за участь в мирному протесті в травні 2012 року. Усі звинувачення з них потрібно зняи. Ще два фігуранта справи - Олександра Духаніна (Наумова) та Андрій Барабанов також постраждали в результаті несправедливості. Винесені їм обвинувальні вироки у зв'язку з участю в масових заворушеннях слід відмінити. Вироки у "болотній справі" - прояв значного придушення свободи зібрань, свободи асоціацій та свободи вираження думки з тих пір, як Володимир Путін знову зайняв пост президента 7 травня 2012 року.

Побиття Олексія Поліховича - це не перший випадок, коли на фігурантів "Болотної справи", як раніше повідомлялось, нападали в приміщенні суду. Як стверджує Денис Луцкевич, в квітні 2013 року конвойний напав на нього в іншому московському суді. Співробітнику поліції не сподобалось, як Луцкевич подивився, і поліціянт вдарив його по шиї, надів наручники і помістив на 1 годину в камери площею 1 м2. Крім того, повідомлялось, що півроку після цього випадку, в жовтні, на фігуранта "болотної справи" Сергія Крівоів напали в коридорі ще одного з московських судів перед початком засідання. Його адвокат В'ячеслав Макаров повідомив, що співробітник поліції змусив Крівова роздягтись і присідати, а потім декілька разів декілька разів вдарив його в плече. Багаточисельні напади на затриманих, які проходили у "болотній справі" є прикладами нелюдських умов утримання в місцях позбавлення волі в Росії.

Ми надзвичайно вдячні усім, хто прийняв участь в акції. Наразі жодних додаткових дій від учасників/ць Мережі Акцій термінової допомоги не потрібно.

• у Генерального прокурора і директора Федеральної пенітенціарної служби: негайно провести ефективне та неупереджене розслідування обставин побиття;
  • у Директора Федеральної пенітенціарної служби: потурбуватись про те, щоб співробітники тюремної охорони дотримувались Мінімальних стандартних правил поводження з ув'язненими та інших стандартів в області прав людини та законодавства країни;
  • у Генерального прокурора: потурбуватись про негайне та беззастережне звільнення О. Поліховича та інших в'язнів сумління - фігурантів "болотної справи", а також зняти обвинувачення в участі в масових заворушеннях з А.Барабанова та О.Духаніної

• Чайка Ю.Я.: Генеральний прокурор, Генеральна прокуратура
  • Корнієнко Г.: Директор Федеральної пенітенціарної служби, Федеральна пенітенціарна служба