Акція термінової допомоги

ПРАВОЗАХИСНИЦЯ МОЖЕ ЗАЗНАТИ КРИМІНАЛЬНОГО ПЕРЕСЛІДУВАННЯ

Росія, акція створена 27.5.2016

24 червня видатній правозахисниці Валентині Череватенко повідомили, що вона оголошена підозрюваною за «законом про іноземних агентів».

Правозахисницю Валентину Череватенко неодноразово викликали слідчі Слідчого Комітету. Вона може стати першою, кого засудять за порушення «закону про іноземних агентів».

В разі визнання вини їй загрожує ув'язнення строком до двох років.

Останні оновлення

4.9.2017

У Росії закрили справу проти правозахисниці.

19 червня було закрито кримінальну справу про «ухилення від виконання закону "про іноземних агентів"» проти відомої російської правозахисниці Валентини Череватенко у зв’язку з "відсутністю складу злочину". Череватенко не була поінформована про таке рішення і випадково дізналася про нього більше ніж через місяць.

24 липня адвокат з П’ятигорська на Північному Кавказі, Росія, отримав відповідь на його запит про стан справи Валентини Череватенко. У відповіді від управління Генпрокуратури по Північно-Кавказькому федеральному округу від 14 червня зазначено, що справу було закрито 19 червня. Колеги з швецького офісу Amnesty International повідомили, що приблизно в той же час один з їх активістів отримав з прокуратури аналогічну відповідь.

Ані Валентина Череватенко, ані її адвокат не отримали офіційного повідомлення від російських органів влади про закриття справи, і спочатку підозрювали, що це необґрунтовані плітки, особливо враховуючи той факт, що саме 19 червня, того ж дня, коли було закрито справу, Валентина Череватенко та її адвокат зустрічалися з іншого питання зі слідчим, який раніше вів її справу. Він стверджував, що не знає, що відбувається зі справою і був здивований, що його досі не передали до суду. Жодної інформації про справу вони не отримали і від слідчого, який вів її останнім. Саме тому, коли вперше отримали звістку про те, що справу закрито, вони поставилися до цього з підозрою.

Адвокат Валентини Череватенко поїхав до П’ятигорська й 31 липня зміг отримати офіційну копію рішення про закриття кримінальної справи. У цьому документі в якості підстави для зняття обвинувачень і закриття справи вказано відсутність складу злочину. Іншими словами, органи влади визнали, що Валентина Череватенко не скоювала правопорушення, у якому її звинувачували.

Це прекрасна новина не лише для Валентини Череватенко, а і для громадянського суспільства Росії в цілому, оскільки вона дає надію на те, що зміни на краще все ще можливі. Валентина Череватенко висловлює вдячність і передає найкращі побажання усім, хто допомагав їй у цій справі. Вона впевнена, що це наша спільна перемога! Також вона повідомила нам, що згідно з надійними джерелами важливу роль у закритті справи проти неї відіграла міжнародна підтримка.

Ми продовжимо домагатися того, аби НУО та правозахисники в Росії могли вільно займатися своєю діяльністю, не побоюючись переслідувань та притягнення до кримінальної відповідальності.

Дякуємо усім, хто надіслав звернення. Наразі ніяких додаткових дій від учасників української мережі не вимагається.

Валентину Череватенко, засновницю та голову видатної російської неурядової організації (НУО) Спілки «Жінки Дону», двічі викликали на допит у сьоме слідче управління Слідчого Комітету: спочатку 6 травня, потім 10 травня. Цей підрозділ розслідує злочини, що «спричиняють великий резонанс у суспільстві». Наприклад, це злочини, що призвели до багатьох жертв або найсуворіші злочини чиновників. Виклики на допит є частиною офіційного провадження, що передує порушенню кримінальної справи за обвинуваченням у «злісному ухилянні від обов'язків, покладених законом на некомерційні організації, що виконують функції іноземних агентів» (Стаття 330.1 Кримінального Кодексу). Якщо справу буде порушено та її визнають винною, Валентині Череватенко загрожує ув'язнення строком до двох років.

27 жовтня 2015 року Міністерство юстиції оголосило Спілку «Жінки Дону» та споріднену організацію Фонд розвитку громадянського суспільства «Жінки Дону» (до правління якого входить Валентина Череватенко) «іноземними агентами». Так званий «закон про іноземних агентів» зобов'язує російські НУО реєструватися як «організації, що виконують функції іноземних агентів», якщо вони отримують іноземне фінансування та займаються «політичною діяльністю». Визначення такої «політичної діяльності» дуже розмите. Закон вимагає, аби оголошені «іноземними агентами» НУО ставили цю позначку на усіх офіційних матеріалах організації, а також вводить для них додаткову звітність та інші обтяжливі вимоги. Обидві НУО чесно виконали усі ці вимоги. 29 лютого 2016 року Міністерство юстиції офіційно виключила Спілку «Жінки Дону» з реєстру «іноземних агентів».

Після того, як у 2012 році «закон про іноземних агентів» набув чинності, багато НУО зазнали раптових та настирливих перевірок з боку влади, а також затяжних судових розглядів. До реєстру «іноземних агентів» було включено понад сотню НУО. Однак вперше голову НУО намагаються притягнути до кримінальної відповідальності за законом про «іноземних агентів» – що може створити небезпечний прецедент.

Валентина Череватенко та інші працівники Спілки «Жінки Дону» вже давно зазнавали гонінь через свою правозахисну діяльність та відкриту критику порушень російською владою прав людини.

Спілка «Жінки Дону» вже понад 20 років невпинно працює над низкою проблем, від захисту прав людини до надання екстреної гуманітарної допомоги та миробудівництва у Ростовській та сусідній областях, у тому числі й на Північному Кавказі. Це одна з найбільш впливових та авторитетних НУО в Росії.

Як Спілка «Жінки Дону», так і Фонд розвитку громадянського суспільства «Жінки Дону» протестують проти їх включення до реєстру «іноземних агентів». 29 лютого 2016 року Міністерство юстиції офіційно виключило з реєстру «іноземних агентів» одну з організацій, Спілку «Жінки Дону», заявивши, що організація «припинила виконувати функції іноземного агента».

«Закон про іноземних агентів» був ухвалений у 2012 році в рамках наступу російської влади на право на свободу зібрань. У 2012 році, після прийняття закону, статтю 330.1 включили до Кримінального Кодексу. Так з'явився злочин «злісного ухиляння від обов'язків, що покладаються законом на некомерційні організації, що виконують функції іноземних агентів», за який передбачається серйозні покарання, починаючи від великих штрафів і закінчуючи ув'язненням голів НУО строком до двох років.

Прийняття цього закону заморозило діяльність багатьох організацій та активістів громадянського суспільства в Росії. Агресивні дії влади, спрямовані на реалізацію цього закону, змусили декількох провідних НУО закритися з власної ініціативи. Іще декілька можуть збанкрутувати, бо вони відмовляються іменувати себе «іноземними агентами» і мають заплатити великі штрафи. Загалом, цей закон порушив нормальну роботу сотень НУО по всій Росії. Спроба почати кримінальне провадження проти Валентини Череватенко може створити небезпечний прецедент і є черговим кроком у наступі на незалежне громадянське суспільство Росії.