Акція термінової допомоги

ПРАВОЗАХИСНИЦЯ МОЖЕ ЗАЗНАТИ КРИМІНАЛЬНОГО ПЕРЕСЛІДУВАННЯ

Росія, акція створена 27.5.2016, актуальна акція

24 червня видатній правозахисниці Валентині Череватенко повідомили, що вона оголошена підозрюваною за «законом про іноземних агентів».

Правозахисницю Валентину Череватенко неодноразово викликали слідчі Слідчого Комітету. Вона може стати першою, кого засудять за порушення «закону про іноземних агентів».

В разі визнання вини їй загрожує ув'язнення строком до двох років.

Останні оновлення

5.7.2016

ВИДАТНІЙ ПРАВОЗАХИСНИЦІ ВИСУНУЛИ ПІДОЗРУ У СКОЄННІ КРИМІНАЛЬНОГО ЗЛОЧИНУ

Видатній правозахисниці Валентині Череватенко, засновниці та голові Спілки «Жінки Дону», 24 червня повідомили, що віднині вона оголошена підозрюваною за Статтею 330.1 Кримінального Кодексу. Це відбулось під час обшуку в офісі організації у місті Новочеркаськ Ростовської області, що на південному заході Росії. Стаття 330.1 криміналізує «злісне ухиляння від обов'язків, покладених законом на некомерційні організації, що виконують функції іноземних агентів» та передбачає покарання строком до двох років у в'язниці.

Стаття 330.1 була додана до Кримінального Кодексу РФ як частина так званого «закона про іноземних агентів». Цей закон вимагає від усіх НУО, які отримують фінансування з-за кордону та залучені до нечітко визначеної «політичної діяльності», ставити відповідне маркування на всіх своїх відкритих матеріалах та дотримуватись обов'язкового режиму звітності. «Закон про іноземних агентів» вступив у силу в 2012 році в рамках наступу російської влади на право на свободу зібрань у країні. З того часу безліч незалежних НУО зазнали настирливих перевірок з боку влади і затяжних судових розглядів. До реєстру «іноземних агентів» було включено понад сотню НУО. Однак вперше голову НУО звинувачують у скоєнні кримінального злочину за статтею 330.1, що являє собою небезпечний прецедент для громадянського суспільства Росії.

Оголошенню Валентини Череватенко підозрюваною передувала низка попередніх допитів зі слідчими у травні.

Валентину Череватенко, засновницю та голову видатної російської неурядової організації (НУО) Спілки «Жінки Дону», двічі викликали на допит у сьоме слідче управління Слідчого Комітету: спочатку 6 травня, потім 10 травня. Цей підрозділ розслідує злочини, що «спричиняють великий резонанс у суспільстві». Наприклад, це злочини, що призвели до багатьох жертв або найсуворіші злочини чиновників. Виклики на допит є частиною офіційного провадження, що передує порушенню кримінальної справи за обвинуваченням у «злісному ухилянні від обов'язків, покладених законом на некомерційні організації, що виконують функції іноземних агентів» (Стаття 330.1 Кримінального Кодексу). Якщо справу буде порушено та її визнають винною, Валентині Череватенко загрожує ув'язнення строком до двох років.

27 жовтня 2015 року Міністерство юстиції оголосило Спілку «Жінки Дону» та споріднену організацію Фонд розвитку громадянського суспільства «Жінки Дону» (до правління якого входить Валентина Череватенко) «іноземними агентами». Так званий «закон про іноземних агентів» зобов'язує російські НУО реєструватися як «організації, що виконують функції іноземних агентів», якщо вони отримують іноземне фінансування та займаються «політичною діяльністю». Визначення такої «політичної діяльності» дуже розмите. Закон вимагає, аби оголошені «іноземними агентами» НУО ставили цю позначку на усіх офіційних матеріалах організації, а також вводить для них додаткову звітність та інші обтяжливі вимоги. Обидві НУО чесно виконали усі ці вимоги. 29 лютого 2016 року Міністерство юстиції офіційно виключила Спілку «Жінки Дону» з реєстру «іноземних агентів».

Після того, як у 2012 році «закон про іноземних агентів» набув чинності, багато НУО зазнали раптових та настирливих перевірок з боку влади, а також затяжних судових розглядів. До реєстру «іноземних агентів» було включено понад сотню НУО. Однак вперше голову НУО намагаються притягнути до кримінальної відповідальності за законом про «іноземних агентів» – що може створити небезпечний прецедент.

Валентина Череватенко та інші працівники Спілки «Жінки Дону» вже давно зазнавали гонінь через свою правозахисну діяльність та відкриту критику порушень російською владою прав людини.

Спілка «Жінки Дону» вже понад 20 років невпинно працює над низкою проблем, від захисту прав людини до надання екстреної гуманітарної допомоги та миробудівництва у Ростовській та сусідній областях, у тому числі й на Північному Кавказі. Це одна з найбільш впливових та авторитетних НУО в Росії.

Як Спілка «Жінки Дону», так і Фонд розвитку громадянського суспільства «Жінки Дону» протестують проти їх включення до реєстру «іноземних агентів». 29 лютого 2016 року Міністерство юстиції офіційно виключило з реєстру «іноземних агентів» одну з організацій, Спілку «Жінки Дону», заявивши, що організація «припинила виконувати функції іноземного агента».

«Закон про іноземних агентів» був ухвалений у 2012 році в рамках наступу російської влади на право на свободу зібрань. У 2012 році, після прийняття закону, статтю 330.1 включили до Кримінального Кодексу. Так з'явився злочин «злісного ухиляння від обов'язків, що покладаються законом на некомерційні організації, що виконують функції іноземних агентів», за який передбачається серйозні покарання, починаючи від великих штрафів і закінчуючи ув'язненням голів НУО строком до двох років.

Прийняття цього закону заморозило діяльність багатьох організацій та активістів громадянського суспільства в Росії. Агресивні дії влади, спрямовані на реалізацію цього закону, змусили декількох провідних НУО закритися з власної ініціативи. Іще декілька можуть збанкрутувати, бо вони відмовляються іменувати себе «іноземними агентами» і мають заплатити великі штрафи. Загалом, цей закон порушив нормальну роботу сотень НУО по всій Росії. Спроба почати кримінальне провадження проти Валентини Череватенко може створити небезпечний прецедент і є черговим кроком у наступі на незалежне громадянське суспільство Росії.

ВІЗЬМІТЬ УЧАСТЬ У АКЦІЇ ТЕРМІНОВОЇ ДОПОМОГИ!

І/або
Я хочу отримувати інформацію про нові акції термінової допомоги на свою електронну пошту або через SMS

Чи хотіли б ви оперативно допомагати людям, життя яких знаходиться у небезпеці?

Кожних 2 тижні ми надсилатимемо вам коротке повідомлення про справи людей, які потребують вашої допомоги.

Ви зможете:

• роздрукувати та надіслати звернення до влади,
  • або залишити свій підпис під он-лайн петицією з вимого звільнити в'язня або зупинити переслідування (у цьому випадку ми надішлемо листа від вашого імені).

Ми готуємо ваш лист. Зачекайте, будь ласка…

Переглянути звернення, яке ми надсилаємо

• Юрій Олексійович Баранов: Прокурор Ростовської області
  • Юрій Якович Чайка: Генеральний прокурор Російської Федерації

Ми вимагаємо:

• припинити будь-які кримінальні провадження проти Валентини Череватенко через порушення «закону про іноземних агентів»;
  • припинити цькування Валентини Череватенко;
  • згідно з положеннями Декларації ООН про правозахисників, забезпечувати правозахисникам можливість займатися своєю законною діяльністю, не зазнаючи цькування і не побоюючись помсти.