ДВОМ ЧОЛОВІКАМ ЗАГРОЖУЄ НЕМИНУЧИЙ РИЗИК СТРАТИ

Саудівська Аравія, акція створена 20.11.2012

Громадянин Ємену Ібрагім бін Мухаммед бін Хасан Сахір та громадянин Сирії Джума Алі аль-Таліб можуть бути страчені в Саудівській Аравії за правопорушення, пов’язані із наркотиками.

Громадянин Ємену Ібрагім бін Мухаммед бін Хасан Сахір та громадянин Сирії Джума Алі аль-Таліб були арештовані в Саудівській Аравії в травні 2006 року разом із іншим не названим громадянином Саудівської Аравії за підозрою в контрабанді наркотиків. 20 жовтня 2006 Загальний суд м. Гураят в північній провінції аль-Джауф засудив обох до 15 років ув'язнення та 2000 ударів батогом. Вважається, що Ібрагім Хасан не мав доступу до адвоката під час досудового утримання під вартою. Повідомляється, що він підписав «зізнання» після того, як його схопили та побили. Громадянин Саудівської Аравії був засуджений до восьми років тюремного ув'язнення і 800 ударів батогом, незважаючи на це, немає підстав вважати, що йому загрожує страта.

8 квітня 2008 Касаційний суд в Ер-Ріяд збільшив вироки у відношенні як Ібрагіма Хасана та Джуми аль-Таліба до смертної кари, так і вирок щодо громадянина Саудівської Аравії до 15 років в'язниці і 1500 ударів батогом, відповідно.

На даний момент не відомо чи король ратифікував дані смертні вироки. Якщо так, то страта Ібрагіма Хасана і Джуми аль-Таліба може бути виконана в будь-який момент. Проблеми поглиблюються тим, що за останній рік в Саудівській Аравії було страчено не менше 21 особи за правопорушення, пов'язані із наркотиками.

Ви можете допомогти! Пишіть негайно арабською, англійською чи вашою рідною мовами до 20 грудня 2012 року:

В 2012 році щонайменше 65 осіб були страчені в Саудівській Аравії, з них 21 – за правопорушення, пов’язані із наркотиками. Протягом останніх двох років спостерігається помітне зростання кількості страт за ці злочини, так у 2011 за пов’язані із наркотиками правопорушення було страчено 11 осіб серед 89 загалом проти 1 особи серед 27 у 2010.

У Саудівській Аравії смертна кара застосовується за широке коло злочинів. Судові процедури, що там використовуються, далекі від міжнародних стандартів справедливого судового розгляду. Обвинуваченим рідко дозволяється офіційне представництво адвокатом, і в багатьох випадках їх не повідомляють про хід судового розгляду. Вони можуть бути засуджені виключно на основі зізнань, отриманих за допомогою примусу чи обману. Amnesty International серйозно занепокоєна долею більше 100 ув'язнених, засуджених до смертної кари в країні.

У доповіді, опублікованій в 2008 році про застосування смертної кари в Саудівській Аравії, Amnesty International відзначила широке застосування смертної кари, а також непропорційно велике число страт іноземних громадян з країн, що розвиваються. Для отримання додаткової інформації див. Саудівська Аравія: образа правосуддя: смертна кара в Саудівській Аравії (Index: MDE 23/027/2008), від 14 жовтня 2008 року: http://www.amnesty.org/en/news-and-updates/report/saudi-arabia-executions-target-foreign-nationals-20081014

• - зупинити страту Ібрагіма Хасана та Джуми аль-Таліба;
  • - пом'якшити смертний вирок двом чоловікам - і всім іншим, засудженим до страти в Саудівській Аравії, в терміновому порядку, з метою скасування смертної кари;
  • - діяти у відповідності з міжнародними стандартами та обмежувати застосування смертної кари «найтяжчими злочинами», які не включають в себе пов'язані з наркотиками правопорушення;
  • - дотримуватися в повному обсязі захисних заходів ООН, що гарантують захист прав тих, хто засуджений до смертної кари, і стверджують, що смертний вирок може бути винесений тільки після справедливого судового розгляду, в якому відповідачу надається «адеква

• His Royal Highness Prince Mohammed bin Naif bin Abdul Aziz Al Saud, Ministry of the Interior