Шакілія Джексон, правозахисниця з Ямайки

Ямайка, акція створена 13.11.2017, актуальна акція

Шакілія Джексон не зупиниться. Коли її брата, Накію, застрелила поліція, вона вступила у довготривалу та виснажливу судову тяганину, щоби притягти вбивць до відповідальності. Шакілія згуртувала десятки родин, які втратили близьких через свавілля поліції. У відповідь поліція почала влаштовувати рейди та залякувати цих людей. Проте Шакілія не мовчатиме.

Шакілія Джексон не зупиниться. Коли у 2014 році її брата застрелила поліція, Шакілія зробила все, щоб незалежні слідчі могли зафіксувати всі докази на місці злочину.

Поліція переслідувала чоловіка «схожого на растамана», якого підозрювавали у крадіжці, і зовнішіність Накії відповідала опису. Вони знайшли його у невеликому ресторані і застрелили – чоловік помер на місці. Вбивства поліцією молодих і бідних чоловіків стали вже звичною справою на Ямайці, де за останнє десятиріччя від них загинули близько 2000 людей.

Шакілія була рішуче налаштована, щоб на цьому розслідування вбивства Накії не закінчилося. Вона веде сміливу боротьбу за справедливість, маючи справу з погано фінансованою й повільною судовою системою. На своєму шляху вона зустріла і згуртувала десятки сімей, які втратили близьких через свавілля поліції та прагнули справедливості. У відповідь поліція неодноразово влаштовувала рейди проти них у дні судових засідань. Поліція також залякувала Шакілію та її родину.

Але Шакілія не мовчатиме. Вона каже, що такі дії лише посилюють її віру у необхідність встановлення справделивості. “Я борюся, бо в мене немає іншого вибору. Зупинитися – означає дозволити наступному поліцейському вбити ще одного з моїх братів”, – каже Шакілія.

20 січня 2014 року Накію Джексона застрелили поліцейські, коли той був на роботі у Кінгстоні, Ямайка. Після цього його родині почали погрожувати, щоби вони не намагалися добиватися правосуддя. Незважаючи на це, Шакілія Джексон, одна з сестер Накії, розпочала боротьбу за пошук правди про вбивство її брата та притягнення винних до відповідальності.

За словами свідків, вдень 20 січня декілька офіцерів поліції прибули на Орандж Стріт у центрі Кінгстона у пошуках чоловіка із дредами. Вони підійшли до столової, де працював Накія, та попросили впустити їх. Накія відкрив двері та до столової зайшов один поліцейський із пістолетом у руках. Після цього пролунало два постріли. Свідки бачили як тіло Накії витягнули з приміщення та поклали у поліцейську машину.

За версією поліції, сталася крадіжка та вони переслідували чоловіка, «схожого на растамана» – яким начебто був Накія, бо мав дреди, та який за їхніми свідченнями направив на них пістолет, за що його і застрелили. Шакілія знаходилася у себе вдома, неподалік від столової, і почувши стрілянину одразу попрямувала туди. Аби зберегти усі можливі докази злочину, вона закрила столову на замок. Невдовзі приїхали слідчі INDECOM (незалежного органу нагляду за діями поліції). Судмедексперти оглянули місце злочину та тіло Накії. Було опитано свідків, зброю поліцейських передано на вивчення, а їм самим було заборонено покидати острів. Пізніше одному з поліцейських висунули обвинувачення.

Проте у липні 2016 року попереднє слідство було припинено після того як один зі свідків не з’явився у суді. Пізніше цей свідок розповів родині Накії, що він боявся приходити у суд, бо поліція у його районі проводила рейди у той час. Як тільки справу Накії закрили, рейди припинилися.

Припинення попереднього слідства означає, що боротьба Шакілії за правосуддя може розтягнутися на роки. Їй та її родині продовжують погрожувати. Проте вона не хоче здаватися. На Ямайці є десятки родин, яких спіткала така сама несправедливість, як і Шакілію. Поліцейські, яких підозрюють вбивстві, часто погрожують та цькують родини, що намагаються добитися правосуддя. Шакілія стала голосом цих скривджених сімей та розпочала активну боротьбу проти системи.

ВІЗЬМІТЬ УЧАСТЬ У АКЦІЇ ТЕРМІНОВОЇ ДОПОМОГИ!

І/або
Я хочу отримувати інформацію про нові акції термінової допомоги на свою електронну пошту або через SMS

Чи хотіли б ви оперативно допомагати людям, життя яких знаходиться у небезпеці?

Кожних 2 тижні ми надсилатимемо вам коротке повідомлення про справи людей, які потребують вашої допомоги.

Ви зможете:

• роздрукувати та надіслати звернення до влади,
  • або залишити свій підпис під он-лайн петицією з вимого звільнити в'язня або зупинити переслідування (у цьому випадку ми надішлемо листа від вашого імені).

Ми готуємо ваш лист. Зачекайте, будь ласка…

Переглянути звернення, яке ми надсилаємо

Ми вимагаємо:

• захистити Шакілію та встановити справедливість для всіх людей, що були вбиті поліцією