Смертний вирок для двох білорусів

Білорусь, акція створена 11.1.2012

Не можна допустити, щоб органи влади Білорусі виконали смертний вирок проти Дмитра Коновалова та Владислава Ковальова. 30 листопада їх було засуджено до найвищої міри покарання після судового процесу, який не відповідав міжнародним стандартам справедливого судового розгляду.

Дмитра Коновалова визнали винним у здійсненні терактів та виготовленні вибухової речовини, у зв'язку з серією вибухів в Білорусі, останній з яких стався 11 квітня в Мінську. Владислава Ковальова визнали винним у пособництві та тому, що він не повідомив до міліції про підготовку злочину.

Вироки щодо обох чоловіків були оголошені Верховним Судом Республіки Білорусь. Єдиною можливістю для подальшого оскарження є подання прохання про помилування до президента сім’ями засуджених протягом десяти днів з моменту винесення вироку. Якщо прохання про помилування будуть відхилені, Дмитра Коновалова та Владислава Ковальова можуть стратити вже за кілька хвилин після підтвердження рішення президента.

Amnesty International має серйозні підстави вважати, що судовий розгляд справи був несправедливим. Під час судового розгляду Владислав Ковальов відмовився від свого зізнання, стверджуючи, що воно було отримане під тиском. Він заявив, що під час допиту, слідчий погрожував застрелити його. Він також стверджував, що чув як Дмитро Коновалов кричав у сусідній кімнаті. За словами матері Владислава Ковальова, їх обох били на допитах.

Громадськість поставилась досить скептично до проведеного розслідування, оскільки Дмитра Коновалова та Владислава Ковальова заарештували надто швидко. Обох затримали 12 квітня - наступного дня після вибуху. Порушуючи їхнє право на презумпцію невинуватості, президент заявив, що двоє затриманих зізналися у скоєнні теракту, - і це ще навіть до того, як її допитали.

Немає жодних речових доказів, за допомогою яких можна було б встановити причетність Дмитра Коновалова та Владислава Ковальова до вибуху. Крім того, на тілах обох чоловіків не виявили жодних слідів вибухових речовин. Експерти дійшли висновку, що вони не могли виготовити вибухівку в підвалі, а саме в цьому їх обвинувачують.

Згідно з офіційними заявами, їх затримали на підставі відеозаписів з камери спостереження. На записи, здебільшого, і спиралося обвинувачення в ході судового розгляду. Тим не менш, відео з камери спостереження було вилучено лише за кілька днів після того, як їх затримали. За твердженням адвоката ув’язнених, записи було явно підроблено.

Справа Дмитра Коновала та Владислава Ковальова набула широкого розголосу в Білорусі, після шоку, який опанував країною через вибух, що стався 11 квітня. Вибух забрав життя 15 осіб, сотні людей дістали поранення.

Швидкість арешту, процес розслідування та судового розгляду за справою Дмитра Коновалова та Владислава Ковальова були широко розкритиковані громадськістю, оскільки обох затримали лише через кілька годин після інциденту, а судовий розгляд справи на кількох рівнях не відповідав міжнародним стандартам справедливого суду.

Згідно з опитуванням, проведеним у вересні литовським Незалежним Інститутом соціально-політичних та економічних досліджень, тільки 21,2 відсотка білорусів вважають, що квітневий вибух у Мінську скоїли “терорист та його спільник”. 32,4 відсотка вважають, що злочин було скоєно за наказом; а 36,7 відсотків впевнені, що “злочин було скоєно іншими особами”.

У рамках безпрецедентної акції з демонстрації громадського скептицизму в Білорусі, було розпочато збір підписів під петицією щодо очікуваного виконання смертного вироку проти Дмитра Коновалова та Владислава Ковальова. Під петицією вже підписалися понад 50 тисяч осіб.

Amnesty International виступає проти смертної кари у всіх випадках, оскільки таке покарання є вкрай жорстоким, нелюдяним і таким, що принижує людську честь і гідність. Білорусь залишається єдиною країною в Європі та країнах колишнього СРСР, де досі страчують людей. Застосування смертної кари суттєво погіршується численними недоліками системи правосуддя та завісою секретності, яка її оточує.

Amnesty International засуджує білоруську владу за продовження застосування смертної кари. Незважаючи на публічні заяви про наміри скасувати смертну кару, білоруський уряд продовжує засуджувати до вищої міри покарання та страчувати ув'язнених. Двоє людей було страчено в 2010 році, ще принаймні одна людина була страчена в 2011 році.

У Білорусі засуджених не попереджають заздалегідь про дату виконання вироку. Страта, як правило, здійснюється за лічені хвилини після того, яка прохання про помилування було відхилено. Спочатку ув’язнених приводять в окрему кімнату, де, в присутності директора СІЗО, прокурора та одного зі співробітників Міністерства внутрішніх справ їм повідомляють, що їхнє прохання про помилування було відхилено, і що вирок буде виконано. Потім їх відводять до сусідньої кімнати, де змушують стати на коліна та страчують шляхом пострілу в потилицю. Сім'ї страчених дізнаються про смерть своїх близьких лише через декілька днів або навіть місяців після страти.

• Закликаючи Президента Лукашенка помилувати Дмитра Коновалова та Владислава Ковальова;
  • Висловлюючи Вашу серйозну стурбованість з приводу стверджень, що для отримання зізнань від Дмитра Коновалова та Владислава Ковальова було застосовано тортури та інші види жорстокого поводження, та закликаючи владу Білорусі розпочати розслідування у зв'язк
  • Закликаючи до проведення повторного судового розгляду справи Дмитра Коновалова та Владислава Ковальова відповідно до міжнародних стандартів справедливого судового розгляду, особливо враховуючи їхні права на ефективну правову допомогу;
  • Закликаючи Президента Лукашенка запровадити негайний мораторій на смертну кару, відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН 63/168, прийнятої 18 грудня 2008 року.

• Александр Лукашенко: Президент
  • Александр Конюк: Генеральний прокурор
  • Валентин Володимирович Величко: Надзвичайний і повноважний посол Республіки Білорусь в Україні, Посольство Республіки Білорусь в Україні