Сепаратисти мають звільнити Станіслава Асєєва

Україна, акція створена 4.7.2017, актуальна акція

Станіслав Асєєв, незалежний журналіст, який вважався зниклим протягом декількох тижнів, утримується під вартою підтримуваними Росією сепаратистами. Його звинувачують у "шпигунстві". Amnesty International вимагає його негайного звільнення.

Останні оновлення

21.7.2017

Сепаратисти визнали затримання Станіслава Асєєва

16 липня представник "МГБ" підтвердив матері Станіслава Асєєва, що її сина тримають під вартою. Він повідомив їй, що Асєєва підозрюють у "шпигунстві". Це звинувачення, вочевидь, базується на тому, що Станіслав Асєєв конфіденційно працював журналістом у Донецьку.

Мати Станіслава Асєєва змогла побачитись із сином лише раз, лише протягом 10 хвилин, у присутності представників "МГБ". Вона побоюється за його життя та здоров'я.

У самопроголошеній "ДНР" немає належно функціонуючих судів, які би відповідали міжнародному праву та стандартам. Статтею 321 "Кримінального кодексу ДНР", яка стосується "шпигунства", передбачено до 20 років позбавлення волі, або, у воєнний час, смертну кару. Згідно із міжнародним гуманітарним правом, винесення вироків та виконання страт без попереднього рішення, проголошеного судом, що був сформований належним чином, та що відповідає міжнародному праву та стандартам справедливого суду, є воєнним злочином.

13.7.2017

"ДНР" продовжує заперечувати затримання Станіслава Асєєва

5 липня, під час зустрічі у Мінську, представники сепаратистів заявили, що не мають інформації щодо місцезнаходження Станіслава Асєєва. Про це повідомила представниця України Ірина Геращенко на своїй сторінці у Facebook.

8 липня Amnesty International отримала інформацію від джерела у Донецьку, що Станіслав Асєєв наразі утримується у "МГБ ДНР". Джерело Amnesty International повідомило, що термін утримання під вартою Асєєва був продовжений. Невідомо, чи висунули Асєєву конкретні звинувачення у певному злочині. Джерело захотіло залишитися анонімним, побоюючись наслідків.

ХТО ЦЕ?

Станіслав Асєєв є незалежним журналістом, що працює під псевдонімом, описуючи повсякденне життя на території, контрольованій самопроголошеною "Донецькою Народною Республікою" ("ДНР"). Востаннє Станіслав Асєєв говорив з родиною по телефону 2 червня, повідомивши, що він під'їжджає до Донецька і що завітає до родичів наступного дня.

ЩО СТАЛОСЯ?

3 червня Станіслав Асєєв не приїхав до родичів та не відповідав на телефонні дзвінки. Члени його родини пішли до нього додому. Вони чекали на нього декілька годин біля дверей його квартири, але він так і не з’явився. 4 червня члени його родини повернулися до квартири разом із хазяїном квартири. Відчинивши двері, вони побачили очевидні сліди обшуку.

Родина Станіслава Асєєва подала відповідні заяви до місцевого відділку поліції та "Міністерства державної безпеки ДНР" щодо його зникнення. Наразі вони так і не отримали жодної відповіді. Члени родини Асєєва також побували у двох СІЗО у Донецьку, проте не знайшли його там.

Від часу останнього дзвінка Станіслава 2 червня, немає достовірної інформації про його долю та місце перебування. Його родичі та друзі побоюються, що його було затримано так званою владою ДНР. Йому загрожують тортури та інші види жорстокого поводження.

ЩО ЙОМУ ЗАГРОЖУЄ?

Для "Міністерства державної безпеки ДНР" є звичайною практика 30-денних арештів щодо осіб, яких підозрюють у нелояльності або “підривній” діяльності, та утримувати їх без зв’язку із зовнішнім світом. Зазвичай, 30-денні терміни тримання під вартою постійно продовжують і особа залишається без можливості контактувати зі своєю родиною чи адвокатом.

ЯК ДОПОМОГТИ?

Ви можете підписати звернення до представників так званої "ДНР", яке ми їм надішлемо. Чим більше підписів, тим більший тиск, що змушує так звану владу зрозуміти, що долею Станіслава переймаються дуже багато людей. Аналогічні звернення на підтримку Станіслава надсилають десятки тисяч активістів в усьому світі. Приєднуйтесь до руху на захист Станіслава!

Ваші підписи не легітимізують "ДНР", проте є інструментом тиску на тих, у чиїх руках опинилася доля Станіслава.

ЩОБИ ПІДПИСАТИ ПЕТИЦІЮ, СЛІД ЗАПОВНИТИ ФОРМУ У ПРАВІЙ ЧАСТИНІ ЦІЄЇ СТОРІНКИ =>

ВІЗЬМІТЬ УЧАСТЬ У АКЦІЇ ТЕРМІНОВОЇ ДОПОМОГИ!

І/або
Я хочу отримувати інформацію про нові акції термінової допомоги на свою електронну пошту або через SMS

Чи хотіли б ви оперативно допомагати людям, життя яких знаходиться у небезпеці?

Кожних 2 тижні ми надсилатимемо вам коротке повідомлення про справи людей, які потребують вашої допомоги.

Ви зможете:

• роздрукувати та надіслати звернення до влади,
  • або залишити свій підпис під он-лайн петицією з вимого звільнити в'язня або зупинити переслідування (у цьому випадку ми надішлемо листа від вашого імені).

Ми готуємо ваш лист. Зачекайте, будь ласка…

Ви також можете допомогти у цій справі, надіславши звернення електронною .

Переглянути звернення, яке ми надсилаємо

• Дарья Морозова: "Уповноважена з прав людини" так званої "ДНР"
  • Олександр Захарченко: Голова так званої "ДНР"
  • Володимир Павленко: "Міністр" так званого "Міністерства державної безбеки ДНР"

Ми вимагаємо:

• негайно звільнити Станіслава Асєєва;
  • забезпечити можливість ведення журналістської діяльності без перешкод;
  • дотримуватися норм міжнародного гуманітарного права, згідно із яким будь-яке свавільне, неправомірне та тривале тримання цивільних під вартою є забороненим.