Акція термінової допомоги

Зупиніть поправку, що забороняє одностатеві шлюби

Грузія, акція створена 25.3.2016, актуальна акція

Правляча коаліція Грузії 14 березня зареєструвала закон, що вносить поправки до конституції та визначає шлюб винятково як союз між чоловіком та жінкою. Ця поправка обмежує представників ЛГБТІ-спільноти в їхньому праві на сімейне життя та всіх соціальних правах, пов’язаних зі шлюбом.

Парламентський комітет з прав людини та громадянської інтеграції 5 травня схвалив законопроект. Наразі має пройти етап слухань у інших комітетах, після чого за нього голосуватиме парламент.

Останні оновлення

12.5.2016

ПРОСУВАННЯ ЗАКОНОПРОЕКТУ, ЩО ЗАБОРОНЯЄ ОДНОСТАТЕВІ ШЛЮБИ

5 травня парламентський комітет з прав людини та громадянської інтеграції схвалив законопроект, що вносить поправки до Конституції Грузії, який визначає шлюб винятково як союз чоловіка та жінки. Слухання у комітеті слідували за кількатижневим громадським обговоренням, що організував парламент по всій Грузії. За словами Першого віце-спікера парламенту, законопроект отримав величезну підтримку серед населення. Грузинські активісти ЛГБТІ-руху (лесбійки, геї, бісексуали, трансгендери та інтерсексуали) не змогли бути присутніми на обговоренні через побоювання щодо безпеки та вороже ставлення у місцях обговорення. Тепер законопроект повинен пройти слухання у інших комітетах, після чого за нього голосуватиме парламент.

Перший віце-спікер повідомив 5 травня грузинським ЗМІ, що якщо законопроект не отримає достатньої підтримки серед депутатів, у країні може відбутися референдум щодо конституційної заборони одностатевих шлюбів. Центральна виборча комісія Грузії вже зареєструвала запит від 28 березня на проведення такого референдуму. Запит був ініціативою групи громадян, і тепер потрібно щонайменше 200 000 підписів на його підтримку, після чого рішення буде за Президентом Грузії.

Зараз стаття 36 Конституції Грузії визначає шлюб як «добровільний союз, заснований на рівності осіб, що вступають у шлюб». Обмежуючи конституційне визначення шлюбу для різностатевих пар, поправка напряму дискримінує представників ЛГБТІ-спільноти, які живуть чи хочуть жити одностатевими парами, і заперечує їхнє право на сімейне життя, право на шлюб та всі економічні та соціальні права, пов’язані з ним. Згідно з чинним Цивільним кодексом Грузії одностатеві партнери не мають права на укладення шлюбу та його реєстрацію і користування своїм правом на сімейне життя, але така явна заборона шлюбної рівності у Конституції ще більше погіршить ситуацію, адже вона унеможливить законодавців у майбутньому поширити поняття шлюбу і на одностатеві пари і буде йти врозріз загальносвітовій тенденції визнання шлюбної рівності.

Прем’єр-міністр Грузії Георгій Квірікашвілі 7 березня заявив, що правляча коаліція “Грузинська мрія” узгодила, що слідуватиме своїм намірам внести поправки до конституції та визначити шлюб виключно як союз між чоловіком і жінкою. Прем’єр обґрунтував цю зміну тим, що вона “захищає таку важливу цінність як шлюб”. 80 зі 150 членів парламенту підписали пропозицію щодо внесення поправок, яка була подана в парламентське бюро 10 березня і зареєстрована 14 березня.

Стаття 36 Конституції Грузії на сьогодні твердить, що “шлюб - це добровільний союз, заснований на рівності сторін”. Звужуючи конституційне визначення шлюбу до пар протилежної статі, поправка безпосередньо дискримінує представників ЛГБТІ-спільноти, які живуть чи хотіли б жити в одностатевому союзі, та позбавляє їх права на сімейне життя, права укладати шлюб і всіх економічно-соціальних прав, пов’язаних зі шлюбом. Згідно з Цивільним Кодексом Грузії, наразі одностатеві партнери не мають права укласти шлюб чи зареєструвати партнерство і не можуть користуватись правом на сімейне життя. Проте цілковита заборона рівного права на шлюб у конституції ускладнить ситуацію, адже це позбавить законодавців змоги в майбутньому поширити шлюб на одностатеві пари та суперечитиме зростаючій глобальній тенденції до визнання рівного права на шлюб.

Громадські організації, які захищають права ЛГБТІ у Грузії, 17 лютого випустили спільну заяву, що засуджує плани звузити визначення шлюбу, щоб виключити одностатеві пари. Заява також пояснює, що з огляду на існуючий рівень ненависті, дискримінації та насильства по відношенню до представників ЛГБТІ-спільноти, грузинські ЛГБТІ активісти ніколи не приймали рішення вести кампанії за рівне право на шлюб, і що суспільна дискусія, яку здійме ця пропозиція, ще глибше маргіналізує представників ЛГБТІ-спільноти у Грузії. Прийняття поправки матиме довготривалий негативний вплив на права ЛГБТІ поза правом на сімейне життя і правом на шлюб, адже вкорінить дискримінацію, через яку одностатевим парам у Грузії доводиться проходити щодня.

Недискримінація на ґрунті сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності є міжнародно визнаним принципом, прийнятим міжнародною спільнотою більше десятиліття тому. Це комплексний принцип, який охоплює цілий спектр прав людини, гарантованих міжнародними стандартами. Безліч країн привели власну законодавчу систему у відповідність із цим принципом у різних сферах, включно з партнерськими правами. Відмова у рівноправному цивільному визнанні одностатевих стосунків позбавляє багатьох людей цілої низки інших прав, таких як право на житло та соціальний захист, і таврує такі стосунки, що може бути поштовхом до дискримінації та інших порушень прав людини по відношенню до представників ЛГБТІ-спільноти.

Amnesty International виступає проти дискримінації на ґрунті сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності у законах про цивільний шлюб та закликає держави у всьому світі визнавати рівне право на сім’ю, де виникає така необхідність.

25 грудня 2015 року громадянин Грузії, який назвався ґеєм, направив скаргу на адресу Конституційного суду Грузії з вимогою, щоб суд постановив, що його нездатність побратися зі своїм партнером однієї із ним статі, відповідно до чинного законодавства, зокрема Цивільного Кодексу Грузії, є неконституційною. Грузинські громадські організації, які захищають права ЛГБТІ, дистанціювались від цієї скарги, назвавши це провокацією, яку можуть використати як підставу для внесення поправки до конституції та визначення шлюбу винятково як союзу між чоловіком та жінкою.

Представники ЛГБТІ-спільноти у Грузії часто стикаються з дискримінацією, мовою ворожнечі та насильством, у той час як влада постійно виявляє неспроможність розслідувати злочини на ґрунті гомофобії та трансфобії. 17 травня 2012 року на мирну ходу в центрі Тбілісі на честь Міжнародного дня боротьби з гомофобією та трансфобією (IDAHOT) напала група православних християн, які ображали та погрожували ЛГБТІ активістам. 17 травня 2013 року громадський протест IDAHOT був зірваний жорстоким нападом тисяч демонстрантів, у той час як поліція не змогла забезпечити безпеку учасників. Жоден з нападів на зібрання IDAHOT не був ефективно розслідуваний.

ВІЗЬМІТЬ УЧАСТЬ У АКЦІЇ ТЕРМІНОВОЇ ДОПОМОГИ!

І/або
Я хочу отримувати інформацію про нові акції термінової допомоги на свою електронну пошту або через SMS

Чи хотіли б ви оперативно допомагати людям, життя яких знаходиться у небезпеці?

Кожних 2 тижні ми надсилатимемо вам коротке повідомлення про справи людей, які потребують вашої допомоги.

Ви зможете:

• роздрукувати та надіслати звернення до влади,
  • або залишити свій підпис під он-лайн петицією з вимого звільнити в'язня або зупинити переслідування (у цьому випадку ми надішлемо листа від вашого імені).

Ми готуємо ваш лист. Зачекайте, будь ласка…

Переглянути звернення, яке ми надсилаємо

• Георгій Квірікашвілі: Прем'єр міністр Грузії/Голова коаліції “Грузинська мрія”
  • Георгій Маргвелашвілі: Президент Грузії

Ми вимагаємо:

• відкликати поправку, спрямовану на звуження конституційного визначення шлюбу, адже це є однозначним проявом дискримінації одностатевих партнерів;
  • захистити та забезпечити права усіх людей у Грузії, незалежно від сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності.