РИЗИК ПОБИТТЯ ДЛЯ ДВОХ СУДАНСЬКИХ АКТИВІСТІВ

Судан, акція створена 21.11.2013

В Судані 26 листопада два активісти повинні постати перед судом за «непристойну поведінку». Вони перебувають під загрозою тюремного ув'язнення або побиття.

Наджлаа Мохаммед Алі, юристка і правозахисниця, а також активіст Амін Сенада були заарештовані 21 жовтня поліцією Судану, що провела обшук їхнього автомобіля в Порт-Судані. Озброєні люди звинуватили Аміна Сенаду в тому, що він поклав руку на плече Найджлаа Мухаммед Алі, і наказали пройти з ними до Департаменту охорони громадського порядку, погрожуючи застосуванням сили, якщо вони відмовляться підкоритися. В Департаменті громадського порядку, поліція та служба безпеки заявили, що вони знайшли двох активістів, коли вони цілувалися в машині. Вони були звинувачені в «непристойній поведінці» відповідно до статті 152 Суданського Кримінального кодексу.

Суд над ними, що був запланований на 13 листопада, перенесено на 26 листопада. Суддя заявив, що причина цього в тому, щоб дати суду більше часу для розгляду справи. Якщо будуть визнані винними, Наджлаа Мохаммед Алі і Аміну Сенада загрожує до 40 ударів батогом відповідно до статті 152. Обидва заперечують звинувачення, і Amnesty International занепокоєна тим, що звинувачення є відповіддю на політичну активність Наджлаа Мохаммед Алі, в тому числі її участь у демонстраціях по всій країні, що відбувалися вересні цього року.

Стаття 152 є частиною більш широкого законодавства і практик, відомих як режим громадського порядку, який дозволяє введення тілесних покарань за те, що називається аморальною поведінкою в громадських місцях, а іноді і в приватному порядку, зачіпаючи широке коло людей, особливо жінок , на всій території Судану.

В статті 152 зазначено, що: «(1) Будь-яка особа, яка вчиняє в громадському місці акт, або веде себе в непристойній формі, або поводить себе способом, що суперечить суспільній моралі, або носить аморальний і непристойний одяг, що викликає образу почуттів громадськості, карається побиттям, що не перевищує сорока ударів батогом, або штрафом, або і тим й іншим (2) діяння, що суперечить суспільній моралі, розглядається як таке відповідно до стандарту релігії людини або звичаю країни, де дія відбувається».

Закони про громадський порядку не уточнюють, що мається на увазі під «аморальним чи непристойним зовнішнім виглядом», так що Поліція громадського порядку (ПГП) має широкі повноваження тлумачити чи особа діяла в «непристойній формі, або способом, що суперечить суспільній моралі» або «має непристойний або аморальний зовнішній вигляд, що викликає образу громадських почуттів». Режим громадського порядку включає ПГП і суди, які можуть призначати тілесні покарання до 40 ударів батогом, порушуючи абсолютну заборону на застосування катувань та іншого жорстокого, нелюдського поводження або такого, що принижує гідність людини.

В серпні справа Аміри Осман Хамед, суданської право захисниці, звинуваченої за статтею 152 за відмову носити хустку, привернула увагу міжнародної громадськості. Аміра Осман Хамед, суд над якою неодноразово було відкладено, є героїнею іншої акції термінової допомоги Amnesty International.

• - негайно і беззастережно відмовитися від обвинувачень проти Найджлаа Мухаммед Алі та Аміна Сенади;
  • - скасувати побиття як спосіб покарання, оскільки воно порушує абсолютну заборону на застосування тортур та іншого жорстокого, нелюдського поводження або такого, що принижує гідність людини;
  • - скасувати статтю 152 Кримінального кодексу 1991 року, у відповідності з їх зобов'язаннями за міжнародним правом.

• Mohamed Bushara Dousa: Minister of Justice, Ministry of Justice