Суданській активістці загрожує побиття

Судан, акція створена 30.9.2013

Аміра Осман Хамед, захисниця прав жінок, була арештована в серпні за звинуваченням у «непристойному зовнішньому вигляді» за відмову носити хустку. Якщо її визнають винною, вона ризикує отримати до 40 ударів батогом.

Aміра Осман Хамед, 35 років, була заарештована 27 серпня Поліцією громадського порядку за відмову покрити голову хусткою. Вона була доставлена ​​в прокуратуру, де її звинуватили в «непристойному зовнішньому вигляді» відповідно до статті 152 Суданського Кримінального кодексу (1991). Вона була звільнена під заставу після того, як провела чотири години в поліцейському відділку.

Суд над Амірою Осман Хамед, що мав відбутися 19 вересня, відкладений. Запит на відстрочку був поданий юристами Аміри Осман Хамед, так як вони написали генеральному прокурору Судану про необхідність відкликання усіх звинувачень з їх клієнтки. Суд Джебель Ауліе надав відстрочку до 4 листопада, щоб в Генерального прокурора було достатньо часу для розгляду клопотання.

В разі визнання винною, Амірі Осман Хамед загрожує побиття до 40 ударами батогом. Вона раніше була звинувачена і засуджена згідно того ж закону у 2002 році за носіння штанів і була зобов’язана заплатити штраф. Amnesty International виступає проти побиття як способу покарання, оскільки воно порушує абсолютну заборону на застосування тортур та іншого жорстокого, нелюдського поводження або такого, що принижує гідність людини.

Побиття жінок в Судані за «аморальний і непристойний зовнішній вигляд» передбачене статтею 152 Кримінального кодексу 1991 року, до якого привернула увагу справа журналістки Лубни Хуссейн в 2009 році.

В стаття 152 зазначено, що: «(1) Будь-яка особа, яка вчиняє в громадському місці акт, або веде себе в непристойній формі, або поводить себе способом, що суперечить суспільній моралі, або носить аморальний і непристойний одяг, що викликає образу почуттів громадськості, карається побиттям, що не перевищує сорока ударів батогом, або штрафом, або і тим й іншим (2) діяння, що суперечить суспільній моралі, розглядається як таке відповідно до стандарту релігії людини або звичаю країни, де дія відбувається».

Стаття 152 є частиною більш широкого законодавства і практик, відомих як режим громадського порядку, який дозволяє введення тілесних покарань за те, що називається аморальною поведінкою в громадських місцях, а іноді і в приватному порядку, зачіпаючи широке коло людей, особливо жінок , на всій території Судану.

Закони про громадський порядку не уточнюють, що мається на увазі під «аморальним чи непристойним зовнішнім виглядом», так що Поліція громадського порядку (ПГП) має широкі повноваження тлумачити чи особа діяла в «непристойній формі, або способом, що суперечить суспільній моралі» або «має непристойний або аморальний зовнішній вигляд, що викликає образу громадських почуттів». Режим громадського порядку включає ПГП і суди, які можуть призначати тілесні покарання до 40 ударів батогом, порушуючи абсолютну заборону на застосування катувань та іншого жорстокого, нелюдського поводження або такого, що принижує гідність людини.

• - негайно і беззастережно відмовитися від обвинувачень проти Аміри Осман Хамед;
  • - скасувати побиття як спосіб покарання;
  • - скасувати статтю 152 Кримінального кодексу 1991 року, у відповідності з їх зобов'язаннями за міжнародним правом.

• й.в. Омар Хасан Ахмед аль-Башир: Президент Судану