НАСИЛЬНИЦЬКЕ ЗНИКНЕННЯ СИРІЙСЬКИХ «НАРЕЧЕНИХ ЗА МИР»

Сирія, акція створена 12.12.2012

Чотири сирійські «наречені за мир» утримуються в умовах, що прирівнюються до насильницького зникнення з моменту їх арешту під час демонстрації 21 листопада в Дамаску.

Є серйозні побоювання за безпеку чотирьох жінок. Чотири сирійські жінки Ру’а Джафар, у віці 24 років, Ріма Далі, у віці 33 років, а також сестри Кінда аль-За’ур, у віці 26 і Лубна аль-За’ур, 22 років, були заарештовані в Дамаску 21 листопада після того як вони, одягнені як «наречені», мирно протестували проти насильства в Сирії.

Жінок були арештовано на ринку Мідхат Баша в Дамаску, де вони, одягнені в білі весільні сукні, проводили мирну демонстрацію. Вони тримали три плакати, один із закликом припинити усі військові операції в Сирії, інший - з написом «Сирія – для усіх нас», і один зі словами: «ми всі виснажені, ми хочемо іншого рішення». Свідки стверджують, що співробітники служби безпеки заарештували жінок з ринку відразу ж після їх демонстрації.

Незважаючи на запити до влади, родичі жінок не були поінформовані, де вони утримуються і ким. Amnesty International вважає, що Ру’а Джафар, Ріма Далі, Кінда аль-За’ур і Лубна аль-За’ур є в'язнями совісті, затриманими виключно за реалізацію свого права на свободу вираження думок і зборів, і закликає сірійську владу звільнити їх негайно і безумовно.

Це була перша демонстрація для Ру’а Джафар, Кінди аль-За’ур і Лубни аль-За’ур. Ріма Далі брала участь в мирних демонстраціях, тримаючи червоний прапор та закликаючи до припинення насильства в Сирії, тричі, починаючи з серпня 2011 року, та була заарештована за кілька днів після кожної із них. Усі плакати: ті, що тримала Ріма Далі на попередніх акціях і ті, які тримали жінки 21 листопада, закликали всі сторони припинити військові дії. Ріма Далі має юридичну освіту і раніше працювала в Близькосхідному агентстві ООН для допомоги палестинським біженцям і організації робіт.

Тисячі передбачуваних супротивників уряду були арештовані в Сирії, після того як у лютому 2011 року спалахнули протести. Багато хто з них, якщо не більшість, як вважається, були піддані тортурам та іншим видам жорстокого поводження. Amnesty International має інформацію щодо більше 650 людей, які померли в ув'язненні протягом цього періоду, а також зафіксувала численні випадки тортур або інших видів жорстокого поводження.

З перших спалахнувших протестів, ситуація на більшій частині території країни вилилася у внутрішній збройний конфлікт. Хоча переважна більшість порушень прав людини, задокументованих Amnesty International були вчинені збройними силами держави та проурядових ополченців шабіха, порушення також були вчинені збройними групами опозиції. Amnesty International засуджує такі зловживання і закликає керівництво всіх збройних груп опозиції в Сирії публічно заявити, що такі дії заборонені і робити все, що в їх силах, щоб покласти цьому кінець.

Систематичні і широкомасштабні порушення прав людини стали широко поширеними в Сирії, де основними жертвами стають цивільні особи. Amnesty International зафіксувала численні приклади в таких документах як Syria: Indiscriminate attacks terrorize and displace civilians. Інші організації, такі як Незалежна комісія ООН з розслідування подій в Сирійській Арабській Республіці зробили подібні висновки.

У світлі цього, Amnesty International продовжує закликати до передачі в прокуратуру Міжнародного кримінального суду питань щодо ситуації в Сирії. Організація також закликає до міжнародного ембарго на поставки зброї, спрямованих на припинення поставок зброї сирійському уряду, і заморожування активів президента Башара аль-Асада та його найближчих прихильників.

• - негайно і безумовно звільнbnb чотирьох жінок, оскільки вони були арештовані тільки з причини мирного здійснення свого права на свободу асоціацій і зборів;
  • висловлюючи стурбованість тим, що Ру’а Джафар, Ріма Далі, Кінда аль-За’ур і Лубна аль-За’ур утримувались без контактів із зовнішнім світом з 21 листопада 2012 року в умовах, що наближаються до насильницького зникнення;
  • вимагаючи їх звільнення, закликайте сирійську владу гарантувати їм захист від катувань та інших видів жорстокого поводження, дозволити безпосередній контакт зі своєю родиною та адвокатом, а також забезпечити усім необхідним медичним обслуговуванням.

• Башар аль-Асад: Президент Сирії
  • Генерал-майор Мухаммад Ібрагім аш-Шаар): Міністр внутрішніх справ