Зникла учасниця Pussy Riot знаходиться у небезпеці

Росія, акція створена 6.11.2013

22 жовтня Надію Толоконнікову, ув'язнену учасницю панк-гурту Pussy Riot, посадили в машину, щоб етапувати до іншої колонії, проте з того часу про місцезнаходження дівчини нічого не відомо. Існують серйозні побоювання з приводу її безпеки і стану здоров’я.

Російський закон зобов'язує органи виконання покарань сповіщати родичів або контактних осіб про нове місцезнаходження увязнено(го)ї протягом десяти днів після прибуття до колонії суворого режиму. Однак, немає жодних правових обмежень щодо часу знаходження в дорозі. Один з адвокатів Надії Толоконнікової розповів Amnesty International, що тюремна влада може навмисно «ускладнювати її життя», тримаючи її в дорозі. Тривале етапування може бути засобом тиску і де-факто покаранням за її нещодавній відкритий лист з критикою адміністрації та голодування.

Враховуючи останні спроби тиску та залякування Надії Толоконнікової з боку посадових осіб у попередній колонії, її сім'я та юристи переконані, що її можуть залякувати і погрожувати знову. Як повідомлялося, увечері 22 жовтня Надія Толоконнікова була транспортована в іншу колонію, нібито в чуваському місті Алатир. Однак, пізніше було повідомлено, що вона могла перебувати в слідчому ізоляторі в уральському місті Челябінську. Після цієї інформації, члени місцевої громадської спостережної комісії спробували підтвердити її місцезнаходження і відвідати її, але регіональні органи виконання покарань відмовилися підтвердити факт перебування Надії Толоконнікової на території або в регіоні чи надати будь-які подробиці про її місцезнаходження.

23 вересня Надія Толоконнікова оголосила голодування на знак протесту проти «рабських умов праці і принижуючого гідність поводження з ув'язненими в колонії», де вона відбуває покарання.

Вона опублікувала відкритий лист з описом ситуації і вимогою органів виконання покарання колонії діяти відповідно до законодавства та лікувати ув'язнених з гідністю. У той же час Надія Толоконнікова поскаржилися до Слідчого комітету, що вона отримала погрози від заступника директора, який нібито сказав: «А що стосується вас, то ви, безумовно, не будете більше страждати. Ніхто не страждає у потойбічному житті». Надія Толоконнікова просила, щоб її скаргу розслідували. Вона також вимагала, щоб її перевели в іншу колонію. Незабаром після цього її перевели в одиночну камеру (карцер). Тюремна влада пояснила, що це було зроблено «для її власної безпеки». У відповідь на лист Надії Толоконнікової Президентська рада з прав людини направила чотирьох своїх членів відвідати колонію, поговорити з Надією Толоконніковою та іншими ув'язненими, а також розслідувати ці звинувачення. Робоча група Президентської ради встановила, що ув’язнені справді працюють по 12-16 годин на добу сім днів на тиждень, що є порушенням Трудового кодексу Росії. Групою також встановлено, що ув'язнені працюють без контракту, їх зарплата в кілька разів нижче, ніж мінімальна заробітна плата, а також інші порушення трудового законодавства. На додаток до цього, група встановила, що ув'язнені не мають права скаржитися, а тих, хто наважується – карають. Крім того існує неофіційна система покарань, що здійснюються за допомогою інших ув'язнених.

Тим не менш, з приводу голодування Надії Толоконнікової, робоча група дійшла висновку, що це, можливо, була заздалегідь спланована, організована та ініційована ззовні акція. Група дійшла цього висновку, ґрунтуючись на доповіді одного із співробітників служби безпеки в'язниці, який відстежував телефонні дзвінки. У доповіді групи також зазначені слова заступника директора виправної колонії, який сказав, що його шантажували чоловік Надії Толоконнікової та її адвокат. Згідно зі словами посадовця, вони намагалися переконати його, що Надії Толоконніковій необхідно покращити умови перебування, інакше вона розпочне голодування і висуне скаргу щодо погроз на її адресу.

Надія Толоконнікова була переведена назад в колонію 17 жовтня, провівши кілька днів у тюремній лікарні. На наступний день вона заявила, що планує продовжити голодування, тому що її вимоги перевести її до іншої колонії і почати розслідування у зв'язку з погрозами заступника директора в'язниці колонії не були задоволені.

• надати інформацію про її місцезнаходження її сім'ї;
  • негайно і беззастережно звільнення Надії Толоконникової;
  • гарантувати безпеку Надії Толоконніковій в дорозі та на новому місці утримання під вартою.

• Юрий Яковлевич Чайка: Генеральный прокурор Российской Федерации
  • Геннадий Александрович Корниенко: Директор Федеральной службы исполнения наказаний