"Стамбульська десятка" і Танер Кіліч, правозахисники з Туреччини

Туреччина, акція створена 14.11.2017, актуальна акція

11 людей, які присвятили своє життя захисту прав журналістів та громадянського суспільства у Туреччині зараз під загрозою. Серед них – Іділь Есер і Танер Кіліч з Amnesty International, та Озлем Далкіран з Avaaz та Citizens’ Assembly. Вони відомі як "Стамбульська десятка" і проти них висунуті абсурдні звинувачення у «тероризмі», щоб придушити їхню правозахисну діяльність.

Це мав би бути звичайний день для Іділь Есер, директорки Amnesty у Туреччині. Це був липень 2017 року, вона відвідувала звичайний тренінг для активістів правозахисного руху у Стамбулі. Разом із нею була подруга та колега Озлем Далкіран, засновниця Amnesty у Туреччині, яка тепер є членкинею Avaaz та Citizens’ Assembly.

Перед самим початком третього дня тренінгу, поліція розпочала обшук у приміщенні та затримала їх та ще вісьмох учасників. Звинувачення? «Сприяння терористичній організації» – безглузде твердження. Затримання «Стамбульської десятки» відбулося після арешту голови правління Amnesty у Туреччині Танера Кіліча, який знаходиться в ув’язненні з 9 червня за абсурдними обвинуваченнями у членстві у «збройній терористичій організації». «Стамбульська десятка» провела за гратами 4 місяці, наразі вони звільнені під заставу, але звинувачення досі не зняті, а Танер Кіліч лишається в ув'язненні.

Ці затримання є останніми у низці спроб уряду змусити його критиків замовчати. З моменту спроби державного перевороту у липні 2016 року проти понад 150 тис. людей відкрили кримінальні справи.

Всі затримані зі «Стамбульської десятки» присвятили свої життя захисту прав інших людей. Вони виступають за свободу, борються за справедливе ставлення до всіх у Туреччині. Кожен день, що вони під зазгрозою, означає, що люди, яких вони захищають, стають ще більш вразливими перед урядовим наступом на свободи та права.

ВІЗЬМІТЬ УЧАСТЬ У АКЦІЇ ТЕРМІНОВОЇ ДОПОМОГИ!

І/або
Я хочу отримувати інформацію про нові акції термінової допомоги на свою електронну пошту або через SMS

Чи хотіли б ви оперативно допомагати людям, життя яких знаходиться у небезпеці?

Кожних 2 тижні ми надсилатимемо вам коротке повідомлення про справи людей, які потребують вашої допомоги.

Ви зможете:

• роздрукувати та надіслати звернення до влади,
  • або залишити свій підпис під он-лайн петицією з вимого звільнити в'язня або зупинити переслідування (у цьому випадку ми надішлемо листа від вашого імені).

Ми готуємо ваш лист. Зачекайте, будь ласка…

Переглянути звернення, яке ми надсилаємо

Ми вимагаємо:

• зняти всі звинувачення з правозахисників та безумовно звільнити Танера Кіліча