Насилля щодо протестуючих слід припинити

Туреччина, акція створена 16.6.2013

З 29 травня, понад 2000 людей отримали поранення після того, як по всій Туреччині поліція застосувала водомети і сльозогінний газ проти демонстрантів.

Протести почалися 27 травня в парку Гезі в районі площі Таксим, в центрі найбільшого міста Туреччини – Стамбула. Кілька сотень протестувальників зайняли парк в мирній демонстрації проти його руйнування задля будівництва торгового центру. У ніч на 29 травня поліція почала розганяти їх, використовуючи сльозогінний газ і надмірну силу. У ніч четверга, 30 травня, ще близько 3000 осіб приєдналися до протесту. Рано вранці поліція застосувала сльозогінний газ і водомети, виганяючи людей із парку. Десятки людей отримали поранення в ході поліцейської операції.

З п'ятниці, 31 травня, протести поширилися по всій країні, і в неділю, 2 червня, 67 провінцій були охоплені сотнями протестів. Відповідно до Турецької медичної асоціації, принаймні, 1500 осіб отримали поранення в Стамбулі, більше 400 людей отримали поранення в Анкарі, столиці Туреччини, а також 420 в Ізмірі, на заході Туреччини. Турецька медична асоціація заявила, що більшість поранень були викликані використанням водометів і сльозогінного газу. Amnesty International засуджує широко поширене застосування сльозогінного газу і водометів для розгону мирних демонстрантів. На відео-доказах зафіксовано як поліція навмисно і недоречно використовує сльозогінний газ проти людей. Також постраждали пересічні громадяни, оскільки сльозогінний газ був використаний в обмежених просторах, таких як станції метро в районі Таксим і в будівлях навколо, де нібито ховалися протестуючі.

Влада стверджує, що затримано близько 1000 чоловік. Десятки аматорських відео, знятих на місці демонстрацій свідчать як співробітники правоохоронних органів били протестувальників кийками, в тому числі після атаки сльозогінним газом.

Відповідно до міжнародних стандартів прав людини, будь-яке рішення про розгін мирних зборів має бути прийняте тільки як крайній захід і відповідно до принципів необхідності та пропорційності. Міжнародні стандарти, що містяться в Основних принципах ООН на застосування сили та вогнепальної зброї посадовими особами з підтримання правопорядку (див. http://www.ohchr.org/EN/ProfessionalInterest/Pages/UseOfForceAndFirearms...) вимагають, щоб при розгоні зібрань, поліція намагалась уникати використання сили або, якщо це неможливо, обмежити будь-яке таке застосування до необхідного мінімуму.

Стаття 21 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, державою-учасницею якого є Туреччина, гарантує право на свободу мирних зібрань, проголошуючи, що "жодні обмеження не можуть бути встановлені відносно здійснення цього права, крім тих, які накладаються відповідно до закону і необхідні в демократичному суспільстві в інтересах державної або громадської безпеки, громадського порядку, охорони здоров'я чи моральності населення або захисту прав і свобод інших осіб ".

• - припинити надмірне застосування сили проти мирних демонстрантів;
  • - забезпечити право на свободу вираження думок і зборів;
  • - якнайшвидше, незалежно і неупереджено розслідувати надмірне застосування сили.

• Реджеп Тайіп Ердоган: Прем’єр-міністр Туреччини