ТУРКМЕНІСТАН: ЗАТРИМАНО КОЛИШНЬОГО МІНІСТРА

Туркменистан, акція створена 7.11.2012

5 жовтня колишній міністр Гельдимурат Нурмухамедов був затриманий та відправлений до центру реабілітації для наркозалежних в Туркменістані, де він може бути підданий примусовому лікуванню. Amnesty International занепокоєна тим фактом, що його затримання може бути покаранням за критику туркменських властей.

5 жовтня Гельдимурат Нурмухамедов, 1952 року народження, був затриманий у Ашгабаті, столиці Туркменістану. Він був переведений до реабілітаційного центру для наркозалежних в провінції Дашгуз, що в 600 км від столиці, на півночі Туркменістану, на строк до шести місяців примусового медичного лікування.

Дослідження Amnesty International не виявило жодних доказів того, що Гельдимурат Нурмухамедов мав хоч якийсь стосунок до вживання наркотиків. Існує можливість того, що затримання Гельдимурата Нурмухамедова було відповіддю на його політичну діяльність та критику туркменського уряду, що вже траплялося раніше. В грудні 2011 в інтерв’ю Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода він критикував туркменську владу за відсутність демократичності та недотримання прав людини в країні та назвав правлячу Демократичну партію Туркменістану «незаконною інституцією». За декілька днів після цього будівельна компанія, власником якої є сім’я Нурмухамедова, була закрита владою. Перед інтерв’ю компанія не мала жодних проблем із податками чи фінансовою звітністю.

11 січня 2012, парламентом Туркменістану був прийнятий закон про політичні партії, що офіційно узаконив створення політичних партій. Однак, туркменські правозахисники та опозиційні політичні активісти висловили сумніви з приводу застосування цього закону та щодо бажання влади дозволити відкриті політичні дебати. 21 серпня була створена Партія промисловців та підприємців, що стала першою альтернативною до правлячої Демократичної партії Туркменістану силою із 1991.

Гельдимурат Нурмухамедов був міністром туризму та культури Туркменістану з 1992 по 1995. Перед затриманням він практикував як юрист, консультуючи міжнародні компанії.

В Туркменістані правозахисники та інші громадські активісти не в змозі діяти відкрито. В останні роки Amnesty International отримала повідомлення про переслідування, катування та інші види жорстокого поводження, довільних затримань та позбавлення волі за підсумками несправедливих судових розглядів спрямованих на правозахисників, активістів, незалежних журналістів, осіб, що критикують владу та колишніх посадовців.

Туркменські правозахисники повідомили Amnesty International, що, на їхню думку, влада вдається до таких жорстких мір контролю над комунікаціями задля того, щоб приховати інформацію про порушення прав людини від міжнародних правозахисних організацій та засобів масової інформації.

Страх за безпеку дисидентів посилився у вересні 2010 року, коли президент Гурбангули Бердимухамедов закликав Міністерство Національної Безпеки боротися із тими, хто, урядового веб-сайту, «зганьбив нашу демократичну правову світську державу і спробував знищити єдність та солідарність нашого суспільства».

• - гарантувати, що Гельдимурат Нурмухамедов не піддаватиметься примусовому лікуванню.
  • - розслідувати законність затримання Гельдимурата Нурмухамедова та питання того, що це могло відбутися в зв’язку із його політичними поглядами.

• Нурберды Аманмурадов: Посол Туркменистана в Украине