ЗАКОН ПРОТИ ГОМОСЕКСУАЛЬНОСТІ МОЖЕ БУТИ ПРИЙНЯТИЙ НАЙБЛИЖЧИМ ЧАСОМ

Уганда, акція створена 30.10.2012

Парламент Уганди готується до обговорення законопроекту, який закріплює дискримінацію і ненависть у відношенні лесбійок, геїв, бісексуалів і трансгендерних людей. Цей законопроект, відомий як Біль проти гомосексуальності, з'явився на порядку денному парламенту 21 листопада, і може бути поставлений на обговорення в будь-який час. Існують побоювання, що законопроект може бути прийнятий протягом наступних декількох днів.

Кримінальний кодекс Уганди і так забороняє сексуальні відносини між особами однієї статі. Тим не менш, Біль проти гомосексуальності зайшов набагато далі. Попередні проекти Білю передбачають смертну кару за злочини «при обтяжуючих обставинах гомосексуальності». Поки не ясно, чи залишається в законопроекті смертна кара, але Amnesty International розуміє, що в деякі положення можуть бути внесені поправки. У нинішньому проекті за добровільні сексуальні стосунки між людьми однієї статі передбачене довічне позбавлення волі. Однак законопроект також криміналізує відповідальність за «пропаганду» гомосексуальності, нехтуючи свободою вираження поглядів. Незалежно від можливих змін, законопроект матиме тривалий шкідливий вплив на жителів Уганди, а також значно ускладнить роботу правозахисників і працівників охорони здоров'я.

У разі прийняття, законопроект порушить принцип недискримінації і призведе до порушень прав людини на свободу вираження поглядів, свободу думки, совісті і релігії, свободу мирних зборів, свободу асоціацій, свободу на особисту недоторканність, недоторканність приватного життя, найвищий досяжний рівень здоров'я, а можливо, і право на життя. Ці права гарантуються відповідно до Конституції Уганди і міжнародних та регіональних договорів, частиною яких є Уганда. Серед них: Міжнародний пакт про громадянські і політичні права, Міжнародний пакт про економічні, соціальні і культурні права,а також Африканська хартія прав людини і народів.

Біль проти гомосексуальності був вперше представлений до розгляду в жовтні 2009 року. Він повинен був обговорюватися в травні 2011 року, але цього не відбулося, так як парламент було формально розпущено.

Відновлення законопроекту на порядку денному співпало із скороченням простору для права на свободу вираження думок і асоціацій в Уганді. Групам, що виступають проти уряду було заборонено проведення демонстрацій, а активісти зіткнулися із системними залякуваннями, переслідуваннями та контролем.

Amnesty International та інші правозахисні організації зафіксували випадки дискримінації, довільних арештів, затримань, тортур та інших видів жорстокого поводження стосовно лесбійок, геїв, бісексуалів і трансгендерів (ЛГБТ) в Уганді. Ці порушення прав людини були вчинені під приводом дотримання існуючих положень Кримінального кодексу Уганди. Представники ЛГБТ спільноти також були виключені з державних програм з ВІЛ / СНІД та надання інших медичних послуг. Цей законопроект має потенціал для подальшого укорінення і інституціоналізації такої дискримінаційної практики. Крім того, у разі прийняття, цей законопроект буде посилати чіткий сигнал, що особи, які жорстоко поводяться із людьми виключно на підставі їх дійсної чи передбачуваної сексуальної орієнтації або гендерної ідентичності не будуть нести відповідальність за такі напади.

• - відхилити законопроект в його нинішньому або у зміненому вигляді;

• Пан Амама Мбабазі: Прем’єр-міністр та лідер правлячої партії в Уганді
  • Пан Натан Нандала Мафабі: Лідер опозиції в пардамнті Уганди, Парламент Уганди