Дев'ятьох учасників мирних протестів у Києві несправедливо ув’язнено

Україна, акція створена 6.12.2013

Дев’ятьох учасників протестів Ярослава Притуленка, Юрія Болотова, Генадія Черевка, Миколу Лазаревського, Олександра Остащенка, Сергія Нужненка, Валерія Гарагуца, Владислава Загоровка та Єгора Превіра було затримано 1 грудня на місці жорстких сутичок між спецпідрозділом міліції «Беркут» та демонстрантами навпроти будівлі Адміністрації Президента на вулиці Банковій у Києві.

3 грудня Шевченківський суд м. Києва застосував до цих дев’ятьох чоловіків запобіжний захід у вигляді утримання під вартою на два місяці. У суддів, які винесли рішення про попереднє ув’язнення не викликав запитань той факт, що свідчення міліціонерів проти цих дев’яти осіб були майже ідентичними та містили некоректні факти. Вони також не дотримались вимоги закону про те, що обвинувачення має довести неможливість таких альтернативних заходів, як домашній арешт або звільнення під заставу.

Проте після апеляційних слухань шість з дев'яти учасників вуличних акцій протесту, були випущені під заставу або домашній арешт. Двоє протестувальників зізналися в участі у масових заворушеннях, були оштрафовані і звільнені, а один залишається в ув'язненні.

11 грудня Київський апеляційний суд звільнив Геннадія Черевка та Сергія Нужненка під заставу, також було відпущено Миколу Лазаревського під домашній арешт з 20.00 до 7.00. 12 грудня Олександр Остащенко був відпущений під заставу, а 13 грудня цей ж суд відпустив під заставу Валерія Гагаруца, а Єгора Превіра під домашній арешт з 20.00 до 7.00. Юрій Болотов і Владислав Загоровко зізналися у груповому порушенні громадського порядку (ст. 293 Кримінального кодексу України), були оштрафовані на суму 850 гривень і відпущені. Ярослав Притуленко залишається в ув'язненні.

Хоча це гарна новина, що шість протестуючих були звільнені і отримали доступ до медичної допомоги, скарги на жорстоке поводження з боку Беркуту повинні бути негайно, незалежно і ефективне розслідувані. Amnesty International знову закликає відпустити Ярослава Притуленка під заставу.

Десятки людей лікуються від отриманих поранень. Принаймні однин постраждалий, який зареєстрував скаргу у зв’язку з застосуванням сили з боку Беркуту був підданий агресивному допиту з боку Прокуроратури, що виглядає як спроба змусити його зізнатися в участі у масових заворушеннях. Після допиту він був госпіталізований.

Дев'ять чоловіків було затримано 1 грудня на місці жорстких сутичок між спецпідрозділом міліції «Беркут» та демонстрантами навпроти будівлі Адміністрації Президента на вулиці Банковій у Києві. У ході сутичок щонайменше 50 міліціонерів спецпідрозділу та десятки протестувальників отримали поранення. Як повідомляється, працівники спецпідрозділу міліції без розбору застосовували надмірну силу як до порушників, що вдавались до насильства, так і до мирних демонстрантів, у тому числі поранених. Відеозапис з місця подій показує близько десятка поранених протестувальників, яких копають ногами та б’ють спецпризначенці, попри те, що ті є неозброєними та лежать на землі.

Владислав Загоровко, 38 -річний водій міжміського автобусу і батько трьох дітей з Броварів, приїхав до Києва, щоб взялти участь у демонстраціях , тому що хотів стати свідком «історичних подій». Він був побитий Беркутом і отримав численні травми включаючи переломи ребер і відшарування сітківки. Він знаходиться у київському СІЗО і потребує термінової операціх. Валерій Гарагуц, журналіст із Дніпропетровська, був присутній на вулиці Банковій для того щоб висвітлювати події для своєї газети «Лица». Він був побитий Беркутом , коли намагався підійти д поранених після розгону демонстрації.

• негайно переглянути рішення про затримання Ярослава Притуленка, вказуючи на юридичну вимогу, що затримання має застосовуватися тільки тоді , коли обвинувачення може довести(у рамках справедливого судового розгляду), що використання альтернативного запоб
  • забезпечити невідкладне, незалежне і ефективне розслідування усіх заяв про надмірне та невибіркове застосування сили з боку співробітників правоохоронних органів; забезпечити, що всі, хто буде визнаний винними в цих порушеннях, понесуть покарання, а жер

• Віктор Пшонка: Генеральний прокурор, Генеральна прокуратура України
  • Микола Азаров: Прем'єр-міністр України