Жорстоке поводження з полоненими під час громадських заворушень

Україна, акція створена 12.5.2014

На одному з викладених у мережі відеозаписів можна побачити двох полонених чоловіків, які зазнали жорстокого поводження з боку озброєних людей на південному сході України. Можна помітити, що їх допитує людина, яка очевидно, не є співробітником правоохоронних органів. Цей інцидент відбувається під час наростання громадських заворушень та підозр щодо недотримання принципів верховенства права.

7 травня 2014 сайт Олега Ляшка, одіозного політика, народного депутата та кандидата в президенти, опублікував повідомлення з доданим до нього відеозаписом допиту та жорстокого поводження над двома полоненими. Ця сцена відбувалась усередині автомобіля, як повідомляється, на аеродромі поблизу Маріуполя. Помітно, що у чоловіків зв'язані за спиною руки. Вони сиділи у мішках на голові до того часу до поки слідчий, очевидно сам політик, не наказав їх зняти. Хтось зрізав мішки за допомогою ножа. Один з чоловіків представився Ігорем Хакімзяновим, колишнім міністром оборони самопроголошеної Донецької народної республіки. Він був майже повністю оголений, з двома глибокими порізами на тілі, що кровоточили. Інший чоловік був повністю одягненим.

Зі слів чоловіків під час їхнього допиту з’ясовується, що Ігор Хакімзянов був затриманий напередодні, ймовірно, у сутичці, що відбувалась з використанням вогнепальної зброї. Інша людина була узята в полон біля міліцейського відділку під час запису номерних знаків автомобілів, що проїжджали повз. Стає зрозумілим, що допитувач є тут головним, так як саме він віддає накази. Також можна побачити щонайменше 8 чоловік в не ідентифікованій чорній уніформі біля автомобіля. Чотири з них носять чорні балаклави та тримають автомати Калашникова. Особа, що проводить допит, погрожує Ігорю Хакімзянову довічним ув’язненням. Наприкінці відео Хакімзянову зав’язують очі та разом з іншим полоненим переводять до гелікоптеру Не зрозуміле те, кому належить гелікоптер або куди їх відправляють. Допитувач повідомляє, що він встановив їх відповідальність за організацію нападу на українських військовослужбовців.

Маріуполь – це місто на південному сході України та об’єкт недавніх військових зіткнень між урядовими силами і збройними угрупуваннями, пов’язаними з самопроголошеною Донецькою народною республікою.

Після трьох місяців протестів у столиці України Києві (Євромайдан) було повалено президента Віктора Януковича, парламент призначив нового спікера в якості виконуючого обов'язки глави держави і тимчасовий уряд. Проте, у ряді міст по всій східній і південно-східній частині України, протестуючі, які відмовилися визнати легітимність тимчасової влади в Києві, почали захоплювати будівлі, що належать місцевим адміністраціям та правоохоронним органам. Деякі з них вчиняли збройний опір спробам Києва з відновлення контролю над регіонами. Відповідь міліції та військових призвела до перестрілок та численних вбитих та поранених. У Донецьку, найбільшому місті на сході, противниками Києва була проголошена Донецька народна республіка.

Ситуація на сході та південному сході України характеризується зростанням рівня насильства, що, у свою чергу, викликає занепокоєння станом дотримання верховенства права по всій країні.

Amnesty International висловила стурбованість у зв'язку зі зловживаннями з боку озброєних груп в східній Україні, в тому числі випадків незаконного позбавлення волі та жорстокого поводження з полоненими.

Існує давня проблема порушень прав людини з боку міліції та інших правоохоронних органів в Україні, при чому винні користуються майже повною безкарністю.

• Негайно розслідувати умови тримання у полоні чоловіків;
  • Дотримуватись міжнародного права щодо затримання, яке повинне проходити лише строго у відповідності до законодавства, компетентними посадовими особами або особами вповноваженими на здійснення таких повноважень;
  • Встановити місцезнаходження двох полонених і гарантувати, що вони мають безпосередній доступ до адвоката, їх повідомили про висунуті до них звинувачення, і що вони в терміновому порядку доставлені до суду;
  • Забезпечити невикористання надмірної сили, а також що будь-хто відповідальний чи співучасник жорстокого поводження та інших порушень прав, ідентифікований і притягнутий до відповідальності

• Олег Махніцький: в.о. Генерального прокурора України, Генеральна прокуратура
  • Арсен Аваков: Міністр внутрішніх справ України, Міністерство внутрішніх справ України
  • Валерія Лутковська: Уповноважений з прав людини