Викрадення у Криму

Україна, акція створена 12.3.2014

Щонайменше п'ятеро осіб зникли безвісти після того, як їх затримали кілька озброєних чоловіків біля військового контрольно-пропускного пункту в Армянську, за 3 км від кордону з Кримськм півостровом. Їх звільнили після двох днів проведених у полоні, але їм все ще може загрожувати викрадення.

9 березня фотограф Олесь Кромпляс, журналістка Олена Максименко та їхній водій Євген Рахно зникли після того, як їх зупинили на контрольно-пропускному пункті, як повідомляють, знаходився під контролем співробітників кримського спецпідрозділу “Беркут” та озброєних і одягнених в цивільний одяг чоловіків у масках без будь-яких розпізнавальних знаків. Озброєні чоловіки, які називали себе представниками “кримської самооборони” мали при собі вогнепальну зброю та ножі. Колега затриманих, журналіст Олексій Бик, знаходився в іншому транспортному засобі разом з братом, який прописаний у Криму.

Олексій Бик повідомив Amnesty International, що він також бачив двох жінок зі зв'язаними руками, які стояли на колінах перед своєю машиною. Біля них лежали купа одягу, документи та ноутбуки, жінки плакали. Олексій Бик стверджує, що він чув, як озброєні чоловіки погрожували їм. Пізніше жінок ідентифікували за номерним знаком їхнього автомобіля. Ними виявились Олександра Рязанцева та Катерина Бутко. Обидві дівчини були представницями “АвтоМайдану”, київської організації, яка проводила автомобільні акції протесту під час демонстрації “ЄвроМайдану”. Катерина Бутко є прес-секретарем цієї організації, і Олексій Бик повідомив, що бачив на ній посвідчення преси, що підтверджувало її статус журналіста. О четвертій годині вечора Олексію Бику та його братові дозволили проїхати, оскільки брат проживав у Криму. Коли за 30 хвилин вони повернулися, автомобіль їхніх колег та озброєні люди зникли. Однак, Олексій Бик розповів, що він бачив двох жінок на колінах із зв'язаними руками неподалік, перед військовим наметом. Олексій Бик і його брат одразу ж після того, як залишили місце події, зв'язались із українськими ЗМІ.

У вівторок 12 березня близько п'ятої вечора за місцевим часом було повідомлено, що Олеся Кромпляса, Олену Максименко, Євгена Рахно, Олександру Рязанцеву та Катерину Бутко звільнено.

Крим - автономна республіка у складі України. Місто Севастополь є також місцем розташування Чорноморського флоту Росії, відповідно до двосторонньої угоди між Україною та Росією.

26 лютого надійшли перші повідомлення про сутички в столиці Криму Сімферополі, а також у інших місцях на території Криму, між проросійськими активістами та прихильниками так званого “ЄвроМайдану” (протесту у Києві), які призвели до повалення влади Президента Віктора Януковича і створення тимчасового центрального уряду.

У ніч з 26 по 27 лютого, будівлі, що належать місцевим органам влади на території Криму, одночасно взяли під свій контроль озброєні групи. Ряд об'єктів, що відносяться до українських збройних сил і флоту, був фактично заблокований та взятий в облогу організованими угрупуваннями озброєних людей у військовій формі без розпізнавальних знаків, що пересувались за допомогою військової техніки.

У цей час в Сімферополі було сформовано нову регіональну адміністрацію, яка виступає проти тимчасової центральної української влади. 27 лютого Кримський Парламент обрав нового Прем'єр -міністра автономної республіки у присутності невідомих озброєних чоловіків.

6 березня, Кримський Парламент проголосував за проведення референдуму в Криму 16 березня щодо питання про статус регіона, від'єднання від України та приєднання до Росії. Регіон знаходиться під контролем військових і воєнізованих формувань. Існують переконливі докази - в тому числі неофіційні зізнання деяких офіцерів —які дозволяють припустити, що військові - російські військові, хоча Москва постійно заперечувала, що розташувала свої сили в Криму поза територіями, передбаченими для її Чорноморського флоту.

Ми надзвичайно вдячні усім, хто прийняв участь в акції. Наразі жодних додаткових дій від учасників/ць Мережі Акцій термінової допомоги не потрібно.

• Негайно вжити усіх необхідних заходів для забезпечення безпеки Олеся Кромпляса, Олени Максименко, Євгена Рахно, Олександри Рязанцевої та Катерини Бутко;
  • Гарантувати безпеку і свободу пересування журналістам та іншим особам у Криму, включно з відвідувачами з материкової України;
  • Залучити компетентні органи до проведення негайного та ефективного розслідування про нелюдське та таке, що принижує гідність людини, поводження щодо О. Рязанцевої та К. Бутко, а також будь-якої іншої особи, яку затримали в АР Крим з 26 лютого

• Константинов В.А.: Голова Верховної Ради АР Крим, Верховна Рада АР Крим
  • Аваков А.Б.: В.О. Міністра внутрішніх справ України, Міністерство внутрішніх справ України