Україна: Примусове психіатричне лікування активістки

Україна, акція створена 15.7.2013

70-річну активістку та правозахисницю в Україні було поміщено до психіатричної лікарні проти її волі, ймовірно, щоб помститись за її діяльність.

Раїса Радченко є членом кількох місцевих громадських організацій в Запоріжжі, Україна, і активно виступає проти корупції та зловживань з боку міліції, підтримує місцевих мешканців, які намагаються відстоювати свої права. На початку червня вона відвідала Київ, щоб передати клопотання від імені мешканців Запоріжжя до Генеральної прокуратури та Адміністрації Президента. Раніше вона також організувала збір підписів під петицією з вимогою відставки мера Запоріжжя.

Дарина Радченко, дочка Раїси Радченко, повідомила, що 10 липня двоє співробітників міліції і психіатр прийшли до них додому і повідомили Раїсі Радченко, що було прийняте судове рішення про її примусове психіатричне обстеження. Вона раніше не страждала на психічні захворювання. Раїса Радченко відмовилась відчинити двері, тому що відвідувачі не змогли надати будь-які документи, що підтверджували б рішення суду. 11 липня вона сама вирушила з донькою і п'ятирічним онуком до Ленінського районного суду, щоб отримати більше інформації про рішення. За словами Дарини Радченко, в приміщенні суду як мінімум 30 міліціонерів затримали її матір та стримували їх усіх; Дарина Радченко отримала синці на руці. Наступного дня Дарина Радченко зустрілась із головним лікарем Запорізької обласної психіатричної лікарні, який повідомив їй, що рішення суду було прийняте на підставі заяв про асоціальну поведінку Раїса Радченко від двох двірників, які працюють у її кварталі. Тільки згодом він зміг показати Дарині Радченко копію рішення суду про стаціонарне психіатричне обстеження.

13 липня Дарина Радченко мала коротку зустріч із матір’ю в психіатричній лікарні, де вона дізналась, що мати вже проходить лікування за відсутності будь-яких судових рішень, які дозволяли б її примусове психіатричне лікування. Лікарі вводили їй Аміназин, сильний седативний препарат, який часто використовується для лікування маніакально-депресивного психозу і шизофренії. Її дочка також зауважила синці на тілі своєї матері. 15 липня суд ухвалив, що Раїса Радченко має бути поміщена до психіатричного стаціонару, тому що вона демонструє поведінку, яка "становить загрозу для суспільства".

Amnesty International раніше уже звертала увагу на застосування примусового психіатричного лікування проти захисників прав людини. У листопаді 2009 року Андрій Бондаренко, активіст профспілки у Вінницькій області України, опинився під загрозою примусового психіатричного лікування, але рішення про його примусове лікування було скасовано після того, як Amnesty International опублікувала акцію термінової допомоги у його справі (UA: 232/10 Індекс: EUR 50 / 001/2011

http://amnesty.org/en/library/info/EUR50/011/2010/en )

• - порушити кримінальну справу для розслідування обставин примусового психіатричного лікування Раїси Радченко;
  • - надати їй можливість пройти психіатричну експертизу за межами Запорізької області та за участі лікаря-психіатра з Асоціації психіатрів України;
  • - забезпечити, щоб правозахисники здійснювати свою діяльність безперешкодно, та захистити їх від будь-якого насильства або погроз;
  • - розслідувати можливе жорстоке поводження з Дариною Радченко та Раїсою Радченко з боку працівників міліції.

• Віктор Пшонка: Генеральний прокурор України
  • Валерія Лутковська: Уповноважений Верховної Ради України з прав людини